spot_img

”Dragobetele la scriitori sau Dragobete – România iubită (Ediția a II-a, 2019)”

Vineri, 22 februarie 2019, ora 12.00, la  Casa cu Absidă “Laurențiu Ulici”,  Centrul Civic, Str.Grigore Ureche, Nr.7, Iași, Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Iași vă invită la evenimentul ”Dragobetele la scriitori sau  Dragobete – România iubită (Ediția a II-a, 2019)”. Invitați: Angela BACIU – coordonator proiect (Galați),  Adi CRISTI (Iași),  Angela FURTUNĂ (Suceava),  Ștefania HĂNESCU (Iași),  Horia ZILIERU (Iași). Amfitrion: Cassian Maria SPIRIDON.

 

Un proiect inițiat și coordonat de  poeta Angela Baciu, organizat de Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Iași. Scopul acestui proiect este de a susține literatura scrisă și tradițiile românești. Proiectul se desfăsoară în trei ediții: 24 februarie 2018, 22 februarie 2019, 24 februarie 2020. În prima ediție au susținut lecturi publice scriitorii: Angela Baciu, Marius Chelaru și Gabriela Chiran. Intrarea liberă!

***

Angela BACIU s-a născut pe 14 martie 1970 in Brăila. Este poetă, prozatoare, publicistă, trainer. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Iaşi. Membra PEN CLUB România. Are studii în comunicare și drept.

A publicat 18 cărţi, printre care:  Maci în noiembrie (1997), Trei zile din acel septembrie(2003), Tinereţe cu o singură ieşire (2004), De mîine pînă mai ieri alaltăieri (2007), Mărturii dintre milenii ( 2012), Despre cum nu am ratat o literatură grozavă (2015), 4 zile cu nora (2015), mai dragut decit dostoievski (2017) – carte scrisă împreună cu Nora Iuga,  Hotel Camberi (2017), Charli. Rue Sainte – Catherine 34 (2017).

A primit numeroase premii la secţiunile poezie şi publicistică din partea Uniunii Scriitorilor din România, Filialele Iaşi, Alba şi Bacău, Galati.

Selectie premii recente:

  • 2012 – în cadrul “Galei Premiilor Avantaje” a primit distincția “Femeia Anului 2011”.
  • 2014 – Titlul de Poetă a Iașului, oferit de Primăria Iași.
  • 2015 – a primit Premiu pentru Publicistică la Concursul de Creație Literară “Vasile Voiculescu” (Buzău).
  • 2016 – a primit Marele Premiu la Festivalul Internaţional de Literatură „Lucian Blaga” (SebeşLancrăm)
  • 2016, septembrie –  Premiul BALCANICA pentru poezie românească la „Festivalul Poeţilor din Balcani”, ed. a Xa, RomâniaTurcia (Brăila).
  • 2017 – a primit Premiul I la Concursul Național de Poezie “Lidia Vianu Translates” în urma căruia a fost publicat volumul de poezie “Charli. Rue Sainte-Catherine 34”, în ediție româno-engleză.
  • 2018, noiembrie – a primit din partea Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Iasi „Premiul pentru calitatea operei și activitatea scriitoriceasca”
  • 2019 – 17 ianuarie, PREMIUL DE EXCELENTA,  in cadrul Galei Culturii Galatene, Ed.VII-a.

A publicat interviuri cu personalităţi ca Laurenţiu Ulici, Radu G. Ţeposu, Eugen Simion, Mircea Sântimbreanu, Mircea Zaciu, Cornel Regman, Mircea Horia Simionescu, Nora Iuga, Ana Blandiana, Nicolae Breban, Barbu Cioculescu, Alexandru George, Cezar Ivănescu, Emil Manu, Nina Cassian, Fănuş Neagu, Leo Butnaru, Adrian Alui Gheorghe, Liviu Ioan Stoiciu, Constantin Abăluţă ş.a.

  • In ultimii 10 ani s-a implicat in numeroase campanii umanitare si sociale pentru batrani, copii si persoane cu dizabilitati.

***

Angela FURTUNĂ  (n. 19 iunie 1957, Suceava)

 

Membră a Uniunii Scriitorilor din România – Filiala București (din 2002), apoi Filiala Iași (din 2004). Scriitoare, poetă, eseist și critic, jurnalist și promotor cultural, publicistă, specialist în biblioteconomie și bibliografie. Membră a PEN CLUB România (nov. 2018).

-Master în Semiotica limbajului în Mass-media și Publicitate, Master în Comunicare și PR. Teză-volum Monica Lovinescu – Est-etica, Geneze, Vol. I, Editura Vinea, București,  distins cu Premiul Convorbiri Literare 2013. Master în Geofizică – 1986, Universitatea București, 1986.

-Președinte, începând din 2005-2006, al proiectului Zilele Monica Lovinescu și Premiul Național Monica Lovinescu și Virgil Ierunca. Regizoarea filmului Monica Lovinescu – din nou acasă.

-Președinte, începând din 2006, al proiectului francofilofon Primăvara Poeților – Le Printemps des Poètes, versiunea pentru Bucovina.

-Președinte, începând din 2004, al proiectului de educație antidiscriminare și de pedagogie a neuitării: Memoria victimelor Holocaustului și memoria Gulagului.

-Decorată de North American Romanian Press Association în 2013 cu Titlul Journalist of The Year in Culture.

-Decorată de World Organization Of  Bukovinian Jews cu Letter of Merit, 2011, pentru creativitate și spiritul dreptății. În memoria Angelei Furtună, ca simbol pentru “creația, libertatea gândirii și spiritul dreptății”, aceeași organizație a oficiat plantarea a 10 copaci în Pădurile de pe Muntele Carmel.

-Titlul de Poetă a Iașului, oferit de Primăria Iași, 2014.

Cavaler al Poeziei Capitalei Marii Uniri Iași, la Centenarul Unirii 1918-2018, oferit de Primăria Iași, 2018.

 

-Angela Furtună a publicat peste 18 carti si a fost recompensată cu zeci de premii literare, culturale și civice, în țară și străinătate. Participă la multe volume colective și antologii. A scris numeroase pagini de prefață și postfață de volum, numeroase pagini cu interviuri sau critică literară, în revistele de specialitate ale USR și ale presei culturale de ținută, susținând multe debuturi și reconfirmări valoroase ale tinerilor scriitori.

 

Dintre premii:

*Marele Premiu pentru volum de debut în manuscris, la Festivalul National de Literatură română „Tudor Arghezi” 1999  ;

*Marele Premiu la Festivalul International de Literatură Ad Visum, 2005 ;
*Premiul Mihai Ursachi de Filiala Iași a Uniunii Scriitorilor din România pe 2008 ;

*Premiul  “Cezar Ivănescu” al Uniunii Scriitorilor, Filiala Iaşi, 2014.

*Premiul pentru Eseu al revistei Convorbiri literare, anul 2013.

*Premiul pentru “calitatea operei și activitatea scriitoricească”, Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Iași, noiembrie 2018.

-Post-hipnotismul este un curent literar inițiat de Angela Furtună, de care se vorbește după apariția volumului Post-hipnotice (Ed. Timpul, Iași, 2013).

-A organizat numeroase lansări și prezentări de carte, dar și vernisaje de expoziții și emisiuni culturale sau literare la Radio și Televiziune. Angela Furtună a documentat studii și a inițiat sau participat la proiecte dedicate literaturii și fenomenelor artistic-culturale din Avangardă și Dadaism, dar și marii literaturi a evreilor români din Moldova și Bucovina.

 

 

                                                                                 ***

Ştefania HĂNESCU (ŢUGUI) – n.Botoşani, 21.09.1966, poet, profesor

Din anul 2006 este membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Carti publicate:

   2011–  Plecarea trenului regal, Editura Tipo Moldova (antologie de autor)

2009 – Femeia aceasta (versuri), Editura Cronica, Iaşi

2005 – Pungaşul şi cartoforul, Miguel de Cervantes Saavedra (traducere), Editura Cronica, Iaşi

2004 – Dumnezeul semnului hoinar (versuri), Editura Cronica, Iaşi

2003 – Zbor de legănat îngerii, (versuri), Editura Cronica, Iaşi

2002 – Poezii, G.A.Bequer (traducere, împreună cu Chirilă Blanaru), Editura Cronica, Iaşi

2001 – Veşmîntul de aer (versuri), Editura Cronica, Iaşi

2001 – începând cu acest an ( până în prezent) , colaborări/ rubrici permanente  cu/ în revistele literare „Cronca veche” „Cronica”, „Poezia”, „Convorbiri literare”, „Vatra”, „Hyperion” etc. (versuri, cronici literare/ recenzii, proză)

Premii / distincţii obţinute

2002  –   Premiul „Ioan Horaţiu Laşcu” al Filialei Iaşi a Uniunii Scriitorilor din România;

2002  – Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, pentru volumul de versuri Veşmîntul de aer

            2001   –    Premiul pentru Debut la Salonul Internaţional de Carte Românească, Iaşi, pentru acelaşi volum.

***

Horia Zilieru (n. 21 mai 1933RacovițaArgeș) este un poet și filolog român.

Debutează cu poezie in „Albina” (1947).  Debut editorial cu volum de versuri „Fluierul” (1959). Colaboreaza la revistele: Cronica, Luceafarul, Romania literara, Tribuna etc

A publicat peste 25 de carti de poezie, elegii, stihuri.

Membru in Uniunea Scriitorilor din Romania, Filiala Iasi.

Premii si distinctii:

  • Premiul Asociației Scriitorilor din Iași (1969, 1974, 1979, 1993)
  • Premiul Mihai Eminescu al Academiei Române (1980)
  • Premiul de Poezie George Bacovia (1994)
  • Premiul Fundației România Mare (1994)
  • Premiul Internațional de Poezie Nichita Stănescu (1994)
  • Premiul Vasile Pogor acordat de Primăria Iași (1999, 2007)
  • Premiul de excelență al Editurii Rafet (cu prilejul primei ediții Zilele Orașului Râmnicu-Sărat, pentru editarea antologiei Patimile după Anton Pann (2008)
  • Diploma în rang de excelență și medalia Eminescu – Teiul de aur. Președinția României îi conferă (2004)
  • Ordinul Meritul Cultural în gradul de Comandor, categoria A, Literatură

                                                                     ***

 

Adi CRISTI – născut la 27 aprilie 1954, Bacău (sub numele Adrian Rosentzveig), poet, prozator, publicist, profesor.

Membru al Uniunii Scriitorilor din 1990. Membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din 1990. Membru în Comitetul Director al USR, Filiala Iași.

Profesor universitar Asoc.la Universitatea Apollonia din Iași, Facultatea de Științe ale Comunicării – Jurnalism.

Autor  a 53 de volume de poezie, publicistică și proză.

Absolvent al Universității Tehnice “Gh.Asachi” Facultatea de Costructii – Promoția 1979 și al Facultății de Științe Politice a Universității “Petre Andrei” din Iași – promoția 20016 – lucrarea de licență: “Evoluția discursului liderilor politici locali”, Editura “24:ORE”, 2009.

Premii și distincții:

–          Premiul pentru Literatură “Nicolae Labiș”, 1979

–          Laureat al Premiului “Vasile Pogor”, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, 2002

–          Laureat al Premiului “Vasile Pogor”, Primăria Iași, 2003

–          Laureat al Premiului Asociației Scriitorilor, 2003 – pentru volumul “Pasărea fără aripi”

–          Ordinul “Meritul Cultural în grad de cavaler”, 2004 – acordat de Președintele României

–          Premiul Uniunii Scriitorilor – Filiala Moldova, 2006 – pentru romanul  “Sinea mea”

–          Premiul Uniunii Ziariștilor din România, 2007 – pentru volumul “Revoluția la Iași”

–          Diplomă de Excelență pentru volumul “Zidul” – acordată de USR Filiala Iași, 2008

–          Premiu de Excelență – acordat de USR Filiala Iași, 2009

–          Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, 2011

–          Diplomă de Excelență, Asociația Scriitorilor Israelieni de Limba Română, 2012

***

 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508