spot_img

Mina Decu, Cosmin Leucuța, Robert Gabriel Elekes și Romulus Bucur, laureații Galei Tinerilor Scriitori / Cartea de Poezie a anului 2018

Marți, 15 ianuarie 2019, ora 16.00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” din Bucureşti, programul GALA TINERILOR SCRIITORI / CARTEA DE POEZIE A ANULUI 2018 a celebrat cea de-a noua ediţie a Zilei Culturii Naţionale, în cadrul unui eveniment transmis în direct de Radio România Cultural. Juriul Galei a fost format din trei tineri critici literari (laureaţi ai ediţiilor 2012, 2014 şi 2015): Bianca Burţa-Cernat, Andreea Răsuceanu şi Cosmin Borza. Pentru secțiunea Premiul Tânărul poet al anului 2018 au fost nominalizate cărți semnate de Mina Decu, Robert Gabriel Elekes, Irina-Roxana Georgescu, Andrei Novac, Ioan Șerbu și Ioana Vintilă. Pentru secțiunea Premiul Tânărul prozator al anului 2018 au fost nominalizate cărți semnate de Iulian Bocai, Alexandru Bordian, Andrei Dósa, Cosmin Leucuța și Andrei Mocuța. Pentru secțiunea Premiul Tânărul critic literar al anului 2018 au fost  nominalizate cărți semnate de Marieva Ionescu și Florina Lircă-Moldovan. Artistul vizual Mihai Zgondoiu a realizat afişele şi diplomele Galei Tinerilor Scriitori.  Premiile acestei ediții au fost câștigate de Mina Decu, Cosmin Leucuța, Robert Gabriel Elekes și Romulus Bucur. Gala Tinerilor Scriitori s-a desfăşurat în cadrul unui eveniment multiart, avându-i ca invitaţi speciali pe Oana Cătălina Beța (voce) şi Albert Tajti (pian). Gala Tinerilor Scriitori a fost transmisă în direct de către Radio România Cultural (producător: Anamaria Spătaru). Amfitrion: Dan Mircea Cipariu. Coproducător: Radio România Cultural. Organizatorii Galei au fost Primăria Municipiului București prin Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, Clubul UNESCO-Adolescenții şi Asociaţia EURO CULTURART, cu sprijinul Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I” din Bucureşti. AgențiadeCarte.ro a fost  partenerul tradiţional al proiectului.

Dan Mircea Cipariu: ”Un cuvânt de mulţumire se cuvine să-l adresez doamnei Mireille Rădoi, directorul BCU, instituție care, pentru a șasea oară, găzduieşte Gala. În 2012, din această Aulă, transmiteam în direct pe Radio România Cultural şi decernam, atunci, premiul Cartea de poezie a anului 2011 poetului Ioan Es Pop. Juriul era prezidat, în 2012, de academicianul Eugen Simion, personalitatea cu care am demarat acest proiect şi cu care am stabilit formatul de jurizare prin care câştigători ai Premiului tânărul critic literar alcătuiesc, în fiecare an, Juriul Galei. Se cuvine să mai amintesc faptul că acum 9 ani, Gala Tinerilor Scriitori era printer rarele evenimente care celebrau Ziua Culturii Naționale. Astăzi, de exemplu, numai Muzeul Național al Literaturii Române din București condus de bunul meu prieten Ioan Cristescu organizează nu mai puțin de 5 evenimente dedicate Zilei Culturii Naționale. De la ora 18:00, în Mansarda MNLR din str. Nicolae Crețulescu nr. 8, Maestrul Dorel Vișan și flautistul de aur Ion Bogdan Ștefănescu prezintă spectacolul de poezie și muzică – Eminescu – Om, geniu și poet divin. De la ora 19:00, în Sala ”Iosif Naghiu” a MNLR din Calea Griviței nr. 64-64 aveți o ”Seară de muzică și poezie”, cu Mircea Baniciu și poeții Bogdan O. Popescu, Romulus Bucur, Bogdan Ghiu, Magda Cârneci, Doru Mareș, Mihail Gălățanu, Simona Popescu, Daniel Bănulescu, Caius Dobrescu și Andra Rotaru.

 

Și tot astăzi, de la ora 19.00, la Sala Elvire Popescu din București, Administrația Fondului Cultural Național decernează Premiile sale anuale. Asociația Euro CulturArt, organizatorul Galei Tinerilor Scriitori, este nominalizată cu programul 4X4. Instalația de cArte pentru PREMIUL PENTRU COMUNICARE ȘI MEDIERE CULTURALĂ, premiul acordat ”unui proiect care a vizat promovarea rolului culturii în modelarea societății”.

 

A urmat prezentarea juriului în acordurile improvizate de Vali Vătuiu (percuție). Decernarea Premiilor a început cu cele şase nominalizări pentru Tânărul Poet al anului 2018.

 

Nominalizări Premiul Tânărul poet al anului 2018

Mina Decu, ”Desprindere”, Editura Charmides

Robert Gabriel Elekes, ”O dronă care să mă vrea în sfârșit doar pe mine” Casa de Editură Max Blecher

Irina-Roxana Georgescu, ”Noțiuni elementare”, Editura Cartea Românească

Andrei Novac, ”Prin închisori și prin libertate”, Editura Cartea Românească

Ioan Șerbu, ”Krav maga”, Casa de Editură Max Blecher

Ioana Vintilă, ”Păsări în furtuna de nisip”, Casa de Editură Max Blecher

 

 

Câștigătoarea premiului a fost Mina Decu, ”Desprindere”, Editura Charmides.

 

Andreea Răsuceanu a prezentat cartea premiată. ”Mie personal mi-a plăcut foarte mult cartea Minei Decu. Are o construcție foarte elaborată, foarte bine gândită. Sunt trei părți dintre care am preferat-o pe cea din mijloc. Partea centrală e formată din poeme în proză, foarte bine scrise, dure, întunecate, cu o violență care ne-a amintit de literatura sud-americană. Premiul acesta i se cuvine pentru că are un univers poetic foarte coerent, foarte personal, un imaginar poetic care sunt convinsă că ne va da și alte volume viitoare.”

 

Premiul Tânărul Poet al anului 2018 a fost oferit de doamna Mireille Rădoi, directorul BCU.

 

”Doamna Mireille Rădoi, o spun în cunoştinţă de cauză, este unul dintre cei mai buni şi inspiraţi manageri culturali din România, dacă e să amintesc aici, la o repede ochire, doar Festivalul Strada de C’Arte.”, a spus Dan Mircea Cipariu.

 

Mireille Rădoi: ”Mă bucur că sunt în postura de a oferi un premiu la Gala Tinerilor Scriitori. Este a șasea ediție care se desfășoară în Aula Bibliotecii Centrale Universitare Carol I, un spațiu a cărui diferențiere a fost încă de la înființarea sa, excelența. Dați-mi voie să vă citesc din actul fondator care spune că acest așezământ a fost înființat spre binele tinerimii universitare, al cărui scop va fi de a procura studenților un loc de întrunire înzestrat cu o bibliotecă întotdeauna deschisă unde vor putea satisface iubirea lor de studiu. Iată că, Biblioteca Centrală Universitară  Carol I nu satisface numai iubirea de studiu, ci și iubirea de carte, de poezie. Vin de la Ateneu unde s-a desfășurat o extraordinară manifestare organizată de Muzeul Național al Literaturii Române, la care au fost prezenți Acad. Ioan-Aurel Pop (Președintele Academiei Române), E.S. Klaus Iohannis (Președintele României), P.F. Daniel (Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române), Acad. Eugen Simion, Ecaterina Andronescu (Ministrul Educației Naționale), Valer Daniel Breaz (Ministrul Culturii și Identității Naționale), Acad. Răzvan Theodorescu (Vicepreședintele Academiei Române), Acad. Mihai Cimpoi, Actorul Dorel Vișan, Concert: Camera Regală. Îi așteptăm pe tinerii scriitori, la ediția a VIII-a a Străzii de CArte pe care o vom organiza în septembrie.”

 

Dan Coman, câștigător al premiului Cartea de poezie a anului 2018, a ridicat premiul Minei Decu.

 

 

Dan Coman: ”Eu vin de la Bistrița unde Gheorghe Țărmure de la editurra Charmides este un fel de Gheorghe Hagi al literaturii actuale, în ideea în care promovează foarte mulți tineri. Mina Decu a aflat pe ultima sută de metri că primește și premiul de poezie de debut de la Botoșani și de aceea nu este prezentă aici. Cartea Desprindere este o carte excelentă.”

 

Dan Coman a citit un poem din cartea premiată.

 

CĂTĂLINA BEȚA & ALBERT TAJITI au cântat melodia ”Angela”.

 

”Diplomele ca, de altfel, toate elementele vizuale ale acestei Gale sunt realizate de artistul vizual Mihai Zgondoiu cu care pregătesc, anul acesta câteva programe culturale importante: Ziua Mondială a Poeziei, pe 21 martie 2019, Maratonul de Poezie şi Jazz, A XI-a ediție, care va avea loc de Noaptea Europeană a Muzeelor pe 19 mai 2019, chiar în această Aulă a Bibliotecii Centrale Universitare Carol I, şi dosArte, un program finanțat de AFCN, câștigător la secțiunea Arte vizuale.”, a precizat Dan Mircea Cipariu.

 

 

A urmat anunțarea nominalizărilor pentru PREMIUL TÂNĂRUL PROZATOR AL ANULUI 2018

Nominalizări Premiul Tânărul prozator al anului 2018

Iulian Bocai, ”Ciudata și înduioșătoarea viață a lui Priță Barsacu”, Editura Polirom

Alexandru Bordian, ”Casa Inglezi”, Editura Paralela 45

Andrei Dósa, ”Ierbar”, Editura Polirom

Cosmin Leucuța, ”Hoodoo”, Editura Polirom

Andrei Mocuța, ”Superman vs. Salinger”, Editura Paralela 45

 

 

Premiul Tânărul Prozator al anului 2018 a fost primit de  Cosmin Leucuța, ”Hoodoo”, Editura Polirom

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cosmin Borza a prezentat cartea premiată. ”Cartea este un roman inedit în spațiul cultural românesc din mai multe motive: se constituie ca un fel de replică la seria nesfârșită de proze cu care se identifică literatura tânără, acest roman are curajul să mimeze, să mixeze și să stabilească o relație foarte tensionată cu cititorul. Orizonturile sale de așteptare sunt pas cu pas încălcate și chiar răsturnate în partea finală a acestei cărți. Acest roman este plasat în viitorul foarte îndepărtat, cu un scenariu detectivistic, erotic, psihologic, ba chiar metafizic. Pragmatismul cinic și obsesia pentru control devin noile religii. O carte nerecomandată cititorilor comozi. O carte care experimentează foarte mult și arată potențialul prozei tinere de a surprinde.”

 

Cosmin Leucuța care locuiește la Timișoara nu a putut să ajungă pentru că în același timp a primit un premiu și mai mare, a devenit tată al unui băiat pe care îl cheamă Victor.”, a precizat Dan Mircea Cipariu.

A urmat un moment muzical CĂTĂLINA BEȚA & ALBERT TAJITI. 

 

Dan Mircea Cipariu: ”Nominalizări Premiul Tânărul critic literar al anului 2018: Marieva Ionescu, ”Spre partea cealaltă. Proza lui Gellu Naum”, Editura Tracus Arte; Florina Lircă-Moldovan, ”Cornel Regman. A fi critic literar”, Editura Muzeul Literaturii Române. Juriul a hotărât să nu acorde Premiul Tânărul critic literar al anului 2018, fiind a doua oară în cele nouă ediții când nu se acordă această distincție la secțiunea de critică literară.”

 

PREMIUL TÂNĂRUL SCRIITOR AL ANULUI 2018: Robert Gabriel Elekes, ”O dronă care să mă vrea în sfârșit doar pe mine”, Casa de Editură Max Blecher.

 

Premiu prezentat de Cosmin Borza: ” Tânărul scriitor al anului 2018 este  un poet aflat la cea de-a doua sa carte, după un debut foarte premiat. Scriitorul premiat astăzi vine să confirme marile așteptări ale unor premii importante. Se poate vorbi de reactualizarea unor direcții de la Alexandru Mușina la Cristian Popescu și merită prețuit pentru că problematizează o dimensiune a lumii contemporane, e ceea ce aș numi un proletariat intelectual cultural. În titlul acestei cărți apare cuvântul dronă, care trimite chiar la utilaje militare menite să distrugă o lume alienată. Un spectacol al distrugerii și al auto distrugerii.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Robert Gabriel Elekes: ” Mulțumesc juriului pentru această distincție. Mulțumesc celor de la editură, lui Claudiu Komartin care a avut răbdare și cu această carte, Anei Toma care a creat această copertă care îmi place mult, pisicii mele care a dat dovadă de un stoicism inexplicabil suportând tot fumul de țigară, mulțumesc Universității Transilvaia pentru că are curajul să angajeze poeți. Cartea este dedicată lui Momo, bunica mea care a murit anul trecut și  ei vreau să îi dedic acest premiu. ”

 

 

Robert Gabriel Elekes a citit poemul ” noi testamente”.

 

 

Bianca Burţa-Cernat a prezentat premiul CARTEA DE POEZIE A ANULUI 2018.

 

”Pe Romulus Bucur îl cunoaștem demult, poet opzecist, care nu mai are nevoie de prea multe prezentări. Poeții adevărați sunt aceia care la un moment dat reușesc să se desprindă de plutonul cu care au pornit, reușesc să se desprindă de generația lor. Romulus Bucur s-a desprins în forță. Odeletă societății de consum este o carte experiment, o carte ironică, ludică, o carte despre societatea zilelor noastre, o carte despre posibilitatea de a mai scrie poezie în societatea contemporană. Cartea începe contrariat cu un abstract care seamănă foarte bine cu acele abstracte pe care mai ales cei din mediile de cercetare le cunosc, apar cuvinte cheie în engleză și se încheie pe coperta a patra cu un text de recomandare, care este un text  despre poezie, despre poezia care contează și despre poezia experiment.”

 

Romulus Bucur -”Odeletă societății de consum” , carte apărută la Editura Tracus Arte- a primit PREMIUL CARTEA DE POEZIE A ANULUI 2018.

 

”Premiile Galei Tinerilor Scriitori sunt tot mai râvnite şi mai respectate. După Ion Mureşan, Ioan Es Pop, Liviu Ioan Stoiciu, Dan Sociu, Octavian Soviany, Teodor Dună, Nora Iuga și Dan Coman, câştigătorii primelor opt ediţii pentru cartea de poezie a anului, Romulus Bucur câştigă Premiul Cartea de Poezie a anului 2018 pentru volumul -”Odeletă societății de consum”  , carte apărută la Editura Tracus Arte”, a spus Dan Mircea Cipariu.

 

Romulus Bucur: ”Mulțumesc juriului care mi-a făcut o surpriză imensă. Am renunțat la orice idee de premiu, de recunoaștere publică, pur și simplu îmi văd de treabă. Cu vreo doi ani în urmă, prietenul Cristian Teodorescu mi-a luat un interviu și prima întrebare era chiar în jurul acestei chestiuni: cum fac? Nu știu cum fac, probabil e ceva ce ține de structura mea. Nu îmi place să ocup primul plan, nu îmi place să fiu pe scenă, dar se pare că se mai întâmplă.”

 

 

 

Romulus Bucur a citit trei poezii, prima fiind ”bătrânica cu cățelul”.

 

 

Evenimentul s-a încheiat pe acordurile muzicale semnate de CĂTĂLINA BEȚA & ALBERT TAJITI.

 

***

Laureaţii de până acum ai acestui prestigios premiu sunt Ion Mureşan (2011), Ioan Es Pop (2012), Liviu Ioan Stoiciu (2013), Dan Sociu (2014), Octavian Soviany (2015), Teodor Dună (2016), Nora Iuga (2017) și Dan Coman (2018).

 

***

Nominalizări Premiul Tânărul poet al anului 2018

Mina Decu, ”Desprindere”, Editura Charmides

Robert Gabriel Elekes, ”O dronă care să mă vrea în sfârșit doar pe mine” Casa de Editură Max Blecher

Irina-Roxana Georgescu, ”Noțiuni elementare”, Editura Cartea Românească

Andrei Novac, ”Prin închisori și prin libertate”, Editura Cartea Românească

Ioan Șerbu, ”Krav maga”, Casa de Editură Max Blecher

Ioana Vintilă, ”Păsări în furtuna de nisip”, Casa de Editură Max Blecher

 

Nominalizări Premiul Tânărul prozator al anului 2018

Iulian Bocai, ”Ciudata și înduioșătoarea viață a lui Priță Barsacu”, Editura Polirom

Alexandru Bordian, ”Casa Inglezi”, Editura Paralela 45

Andrei Dósa, ”Ierbar”, Editura Polirom

Cosmin Leucuța, ”Hoodoo”, Editura Polirom

Andrei Mocuța, ”Superman vs. Salinger”, Editura Paralela 45

 

Nominalizări Premiul Tânărul critic literar al anului 2018

Marieva Ionescu, ”Spre partea cealaltă. Proza lui Gellu Naum”, Editura Tracus Arte

Florina Lircă-Moldovan, ”Cornel Regman. A fi critic literar”, Editura Muzeul Literaturii Române

 

***

Romulus Bucur (un soi de autobiografie)

Versiunea scurtă: născut la Arad, pe 11 mai 1956, absolvent al Liceului “Ioan Slavici” din Arad (actualmente Colegiul Naţional “Moise Nicoară”), în 1975, şi al Facultăţii de Limba şi Literatura Română a Universităţii Bucureşti în 1980 (specializarea română-engleză). Profesor de literatură română la Liceul Industrial nr. 1 din Arad (1980-1990), redactor la revista de cultură ”Arca” (din 1990), apoi redactor-şef adjunct, lector la Universitatea “Transilvania” din Braşov (din 1997), doctor în filologie, cu o teză despre imaginea de sine a evreului român, urmărită la Mihail Sebastian şi N. Steinhardt.

Debut în ”România literară”, împreună cu o serie de colegi din Cenaclul de Luni, cu o prezentare de Nicolae Manolescu (1978), apoi în volumul colectiv ”Cinci” (1982), împreună cu Bogdan Ghiu, Ion Bogdan Lefter, Mariana Marin, Alexandru Muşina.

Volume (versuri): ”Greutatea cernelii pe hîrtie” (1984), ”Literatură, viaţă” (1989), ”Dragoste & bravură” (1995), ”Cîntecel(e). Fast-food poems” (1998), ”Cărticică pentru pisică” (2003), ”Poeme alese (1975 – 2005)” (2008), ”O seamă de personaje secundare” (2009), ”Arta războiului” (2015), ”Opera poetică” (2017), ”Odeletă societății de consum” (2018). Majoritatea au luat diferite premii. Nu-mi mai bat capul cu înşiruirea lor. Tot volume (critică și eseistică): ”Poeți optzeciști (şi nu numai)în anii ’90” (2000), ”Opus Caementicium” (2016), ”Glose” (2017).

Mina Decu (n. 15 aprilie 1983), masterandă în Filosofie şi în Studii Europene, fost profesor de Studii Socio-Umane, actual librar, traducător şi poet debutant.

 

 

 

 

 

 

 

Cosmin Leucuța s-a născut în data de 3 octombrie 1986, la Arad.

În anul 2009 a absolvit Facultatea de Drept și Științe Administrative din cadrul Universității de Vest din Timișoara, cu o diplomă în drept. Este scriitor cu normă întreagă, iar în timpul liber lucrează la o multinațională.

A început să scrie povești la vârsta de 14 ani. A publicat povestiri, nuvele și fragmente din romane în reviste precum EgoPhobia, LiterNautica și Hypocrisia.

La vârsta de 23 de ani a scris romanul Laptele negru al mamei, care este câștigătorul Concursului de Debut organizat de editura Adenium în anul 2013.

Un alt roman de-al său – Statele Unite ale lui Dumnezeu – a fost nominalizat la Concursul de Debut Literar UniCredit, ediția a VI-a (2013), organizat de editura Humanitas.

În decembrie 2014 a fost cooptat în juriul concursului literar „Incubatorul de Condeie” și, pentru că a făcut treabă bună, din ianuarie 2015 a devenit invitat permanent al site-ului cultural „Semne Bune”, unde contribuie cu articole, recenzii și editoriale pe teme variate.

În octombrie 2017, editura Casa de Pariuri Literare i-a publicat o culegere de povestiri scurte intitulată Numele altora, iar în martie 2018 editura Polirom i-a publicat Hoodoo, un road-novel cu accente supranaturale.

Locuiește în Timișoara, împreună cu cele două pisici ale sale.

 

Robert Gabriel Elekes s-a născut ȋntr-o familie multietnică pe 28 ianuarie 1985, în Braşov. A terminat Colegiul Național “Aprily Lajos” din Braşov ȋn 2004 şi apoi a absolvit Facultatea de Litere a Universităţii Transilvania din Braşov în 2008. În 2012 a primit titlul de doctor de la Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu pentru o lucrare despre literatura de expresie germană din România în perioada comunismului. În prezent predă literatură şi traduceri la Universitatea Transilvania din Braşov. În 2015 publică volumul său de debut aici îmi iau dinții-n spinare și adio la editura Tracus Arte, care primește Premiul Național de Poezie Iustin Panța pentru debut, Premiul Național de Poezie Mihai Eminescu, Premiul de debut al Uniunii Scriitorilor din România. În 2018 publică o dronă care să mă vrea în sfârșit doar pe mine la Casa de Editură Max Blecher. A fost tradus în maghiară, germană, engleză și neerlandeză. Este fondatorul și coordonatorul clubului de lectură Dactăr Nicu’s Skyzoid Poets și al festivalului de poezie cu același nume.

***

Text: Simona IONIȚĂ

Foto: Mihaela CONSTANTIN și Dan VATAMANIUC

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508