spot_img

Trei mari proiecte editoriale ale Academiei Române, în cadrul Programului Centenar

Marți, 11 decembrie 2018, Academia Română va prezenta trei mari proiecte editoriale realizate de-a lungul anului 2018 în cadrul Programului Centenar, concretizate în peste 20 de tratate, sinteze și monografii: colecțiile „Civilizația românească“, „Centenarium“ și „Basarabica“. Volumele elaborate în cadrul acestor colecții însumează istoria contribuțiilor românești la tezaurul cultural și științific al omenirii, fiind unul dintre cele mai ambițioase proiecte asumate de Academia Română în anul celebrării Centenarului Marii Uniri.

 

Evenimentul de lansare va avea loc în Aula Academiei Române, începând cu ora 12:30, cu participarea acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, acad. Victor Spinei, vicepreședinte al Academiei Române și coordonator al Programului Centenar, precum și a autorilor și coordonatorilor acestor volume.

 

În cadrul colecției „Civilizația românească“ vor fi prezentate sinteze pentru domeniile: lingvistica românească, etnologie românească, știinţa dreptului şi cultura juridică în România, istoria socială a României, demografia României, istoria geoştiinţelor în România, cu ramurile acestora geologia, geofizica și geografia, istoria chimiei româneşti, școala românească de micro- și nanoelectronică, economia României după Marea Unire. Lor li se adaugă lucrări fundamentale precum: „Documente privind istoria românilor, Colecția Eudoxiu Hurmuzaki“ – volumul 1: „Legația Română la Petrograd (1914-1918)“, „Unirea Bucovinei cu România“, „Studia romana et mediaevalia europaensia“,„Istorie și civilizație de-a lungul Dunării de Jos“, „O istorie a svabilor din Banat“, „Quaestianoes praehistoricae“.

 

Proiectul va continua pe parcursul anului 2019, când vor fi editate sinteze referitoare la contribuțiile românești în domeniile: agricultură, biologie, medicină, matematică, sistem monetar, științe tehnice, literatură, arte vizuale, muzică, filosofie, istorie și istoriografie, învăţământ, diplomație.

 

Editată inițial în limba română, colecția „Civilizația românească/ Romanian Civilization“ va fi tradusă în limba engleză și în alte limbi de circulaţie internaţională, având menirea de a face cunoscute dincolo de granițele țării operele fundamentale din sfera culturii şi ştiinţelor românești, atât în mediile savante, cât şi marelui public.

 

În cadrul colecţiei „Basarabica“, lansată anterior, Academia Română își propune să introducă în circuitul ştiinţific din România cele mai valoroase contribuţii ale specialiştilor din Republica Moldova, fiind una dintre direcţiile prioritare în contextul Centenarului Marii Uniri. Astfel, alături de „Geneza poblemei basarabene – 1812“ și de „Constituţia la răscruce de milenii“, ale autorilor basarabeni Vlad Mischevca, respectiv Ioan Guceac, deja publicate, vor fi prezentate recentele apariții editoriale: „Lumina cărții la români (secolele XIV-XIX). Studii surse și materiale“, „Estul spațiului românesc în perioada medievală și începutul celei moderne: studii și documente“, „Compounds and Materials for Drug Development and Bio Medical Applications“, avându-i ca autori pe Andrei Eșanu, Valentina Eșanu, Ion Chirtoagă, Gheorghe Duca și Fliur Macaev.

 

Editarea acestor tratate, sinteze și monografii se înscrie în respectarea misiunii naționale a Academiei Române, de edificare și promovare a culturii și științei românești, vizând a fi o oglindă a potențialului intelectual național. Centenarul Marii Unirii s-a constituit, astfel, într-un bun prilej de a scruta obiectiv palmaresul realizărilor românești din diverse domenii de activitate, cu reflectarea traseului lor evolutiv, cuantificând deopotrivă împlinirile și precaritățile și prefigurând inițiative menite să conducă la proiecte pe termen lung.

 

Cele trei proiecte editoriale au beneficiat de sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale și al Primăriei Municipiului Iași, în cadrul parteneriatelor încheiate cu Academia Română, precum și de colaborarea Editurii Academiei Române, Editurii „Istros“ din Brăila și Editurii „Univers Enciclopedic“.

 

Elaborarea seriei bilingve de sinteze „Civilizaţia românească/ Romanian Civilization“, permanentizarea şi îmbogăţirea Colecţiei „Basarabica“, cărora li s-a adăugat colecția „Centenarium“, figurează, alături de organizarea unei serii de conferinţe ştiinţifice internaţionale, extinderea reţelei de institute de cercetări ale Academiei în străinătate, restaurarea și funcționalizarea unor case memoriale, elaborarea unui program naţional de artă monumentală, între obiectivele prioritare ale Programului de sărbătorire a Centenarului Marii Uniri, elaborat de Academia Română și dat publicității în iulie 2017.

Parteneri media: Agenția Națională AGERPRES, Societatea Română de Televiziune, Societatea Română de Radiodifuziune, Agenția de știri Basilica.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508