spot_img

”Meșterul Maonole”- Operă Rock-Simfonic

După premiera absolută ce a avut loc pe scena Sălii Capitol acum cinci ani, MEȘTERUL MANOLE, Opera Rock-Simfonic compusă de Josef Kappl pe un libret de Victor Cârcu revine pe aceeași scenă, în data de 10 decembrie 2018. Asociația Memoria Culturii în parteneriat cu Filarmonica Banatul din Timișoara face posibil acest demers demult așteptat, cu susținerea Ministerului Culturii și Identității Naționale, și selectat de Comisia interministerială dedicată sărbătoririi Centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie 2018.

Opera este una dintre cele mai originale compoziții în contextul muzicii contemporane, o îmbinare strălucită între motive muzicale de inspirație folclorică, momente de rock autentic și scriitură orchestrală simfonică. Beneficiază de libretul scris de Victor Cârcu, adaptând legenda Meșterului Manole într-o formă cantabilă operistică.

 

MEȘTERUL MANOLE va fi prezentat sub formatul operelor în concert, avându-i în distribuție pe baritonul Dan Patacă (Manole Alb), mezzo-soprana Mihaela Ișpan (Miruna), bas-baritonul Lucian Onița (Manole Negru) și, ca invitat special, pe Radu Ioan Almășan (Povestitorul). Participă Orchestra și Corul Filarmonicii “Banatul” din Timișoara, dirijate de maestrul Radu Popa, precum și autorul Josef Kappl, care va interpreta partitura chitarei bass în grup de trio rock alături de Ion Dorobanțu (chitară) și Cristi Rațiu (tobe).

 

Mesajul operei, în cheia în care a fost scrisă, are o receptare directă, imediată, într-un limbaj muzical accesibil oricărui om ce se consideră a fi român. Avem nevoie să ne amintim în condițiile socio-politice actuale de valorile românești autentice, de spiritul și morala creștină, de ideea de sacrificiu și puterea de jertfire a poporului român.

Este mai necesar ca oricând a reînvia în conștiința românilor de pretutindeni legendele care constituie chintesența spiritului românesc. Această lucrare, compusă între 2008 și 2013, deși foarte tânără, are nevoie de scenă pentru a se pune în valoare și a interacționa cu publicul.

 

Victor Cârcu, autorul libretului, scria:

“De vei ajunge la poarta monastirii, călătorule, coboară-ți pleoapele peste lumina ochilor setoși de măreții și ascultă… Numa’ ascultă!

Auzi ce-ți suflă zidurile grele. Din mortarul lor de veacuri vei desprinde în noaptea ochiului închis nălucirea stihiilor și obrăzarelor din alte lumi care – cu ghiare de fiare și vorbă sperjură – l-au pierdut pe Manole și pe a lui soție. Le vei vedea din spatele minții cum l-au amăgit și strunit, cum l-au ațâțat până ce năuc, zbuciumat, cu sufletul înghețat în sloi de stafie și gândul încins de focul smintirii, a săvârșit fapta barbară, curmând atât viața în floare cât și pe cea care s-a vrut ca să fie în pântecele iubitei, în numele nemuririi.

Ascultă, călătorule coșmarul mortarului, povestea altarului ridicat spre lumina de mână cu sânge.”

 

La întrebarea “De ce tocmai Opera Rock – Simfonic Meșterul Manole?” Josef Kappl, compozitorul operei, răspundea metodic și retoric:

– pentru că e legendă!

– pentru că e istorie!

– pentru că este unică!

– pentru că s-a născut în Timișoara!

– pentru că s-a bucurat de mult succes!

– pentru că publicul timișorean o dorește și o merită!

 

În contextul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, Opera Rock Simfonic Meșterul Manole este un spectacol ideal care aduce laolaltă artiști români celebri, creația muzicală de valoare și spiritul legendei Meșterului Manole, unul dintre cele mai puternice și emblematice personaje din simbolistica românească, exemplu tulburător de jertfă și sacrificiu suprem.

 

Proiect organizat de Asociația Memoria Culturii în parteneriat cu Filarmonica Banatul Timisoara, finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale.

 

Producător executiv: Ion Dorobanțu

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508