spot_img

Expoziția ”Manifest pentru Patrimoniu – Timișoara Premium Exposed City”

Marți, 18 decembrie 2018, ora 14:00, Accademia di Romania in Roma, în colaborare cu Direcția pentru Cultură Timiș, Asociația Expose Architecture și Consulatul Onorific al Republicii Italiene la Timișoara, cu patronajul Școlii de specializare în restaurare „La Sapienza” din Roma, organizează expoziția de prezentare a proiectului Timișoara Premium Exposed City și a proiectului cultural „Despre pământ. Oamenii și casele lor din Banat”, o inițiativă a Asociației REcult și a colectivului TERRApia, sprijinită de Administrația Fondului Cultural Național, Consiliul Județean Timiș și Universitatea de Vest Timișoara care evidențiază, printr-o abordare contemporană, potențialul locuirii rurale.

Patrimoniul arhitectural românesc este o resursă culturală și identitară foarte generoasă, ce trebuie cultivată și pusă în valoare. Timișoara deține un număr impresionant de clădiri situate în zone istorice protejate sau de protecție (peste 14.000). Starea imobilelor este însă proastă și foarte proastă într-o proporție foarte mare: 90%.

În acest context, o provocare iminentă pentru oraș este titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021, prilej pentru care, clădirile istorice trebuie pregătite (restaurate) pentru a putea fi admirate la adevărata lor valoare. Totodată, 2018 – Anul European al Patrimoniului Cultural dă ocazia celor interesați de a aduce în atenția publicului problematici complexe legate de restaurare și intervențiile pe clădirile istorice.

Profitând de acest moment important, propunem un eveniment manifest, de informare și de sensibilizare a opiniei publice cu privire la bogăția valorică a clădirilor istorice din Timișoara și la stadiul precar de conservare al acestora. Scopul este semnalarea necesității de intervenție imediată și de coagulare a tuturor factorilor de decizie, în acest sens.

Timișoara Premium Exposed City are ca scop creșterea, până în 2021, a numărului de clădiri restaurate, crearea și promovarea pe termen lung a branding – ului de patrimoniu la nivel de oraș, cu impact regional, național și european. Concret, vizează identificarea unui număr de 20-30 de imobile din zonele istorice ale Timișoarei (Traian, Iosefin, Cetate), care vor fi promovate pentru a atrage investitori (finanțatori), în vederea restaurării lor.

Este vorba de acțiuni punctuale de tip parteneriat privat – privat (dar care replicate pe mai multe imobile primesc un impact la scară largă), între proprietarii imobilelor și finanțatori, cu susținerea instituțiilor publice și a organizațiilor cu atribuții și responsabilități în domeniu. Investitorii trebuie sa actioneze din propria convingere si cu dorinta de a contribui si a fi partasi in mod direct, intr-un moment in care orasul are nevoie sa-si pregateasca imaginea arhitecturala si urbanistica pentru intampinarea evenimentului TM 2021, prin readucerea fațadelor clădirilor din cartierelor istorice, la adevarata lor valoare.

Asociatia “Expose Architecture” este o asociaţie non-guvernamentală, non-profit, independentă, cu beneficiu public, înfiinţată în 8 martie 2011. Asociaţia oferă membrilor şi simpatizanţilor posibilitatea de a dezbate problematici şi de a face schimb de experiențe în scopul promovării identităţii culturale naţionale la nivel internaţional.

Scopul Asociaţiei Expose Architecture este susţinerea şi organizarea de activităţi menite să contribuie la dezvoltarea unei societăţi durabile prin Analizarea, Diagnosticarea şi Integrarea Sistemelor Arhitecturale şi de Urbanism.

Asociația REcult activează din 2010 în domeniul patrimoniului cultural urban și rural din România. Din 2015 și-a asumat, împreună cu colectivul TERRApia și cu partenerii săi, documentarea și promovarea patrimoniului rural din pământ, prin proiectul cultural Despre pământ. Oameni și casele lor din Banat. Acesta se derulează sub forma unei campanii de conștientizare a potențialului locuirii rurale din pământ. În Anul European al Patrimoniului Cultural 2018, ne-am propus, cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național, a Consiliului Județan Timiș și a Universității de Vest din Timișoara, să transformăm casa din pământ din Banat, printr-o abordare contemporană, în element patrimonial reprezentativ pentru această regiune. În acest sens, am parcurs mai multe etape: cercetarea și documentarea patrimoniul material și imaterial din pământ, filmarea mărturiilor legate de arhitectura tradițională din pământ, identificarea meșterilor locali care încă mai știu cum se construiau odinioară casele în Banat și conceperea unor trasee culturale care includ acest tip de patrimoniu. Ca metode de promovare neconvenționale, pe lângă pagina proiectului de tip webdocumentary (http://desprepamant.ro/) și diverse evenimente, am diseminat 3 spoturi de susținere a patrimoniului din pământ, cu implicarea muzicienilor de la Subcarpați și de la Omul cu șobolani.

Principalul eveniment al campaniei noastre a fost ediția a doua a festivalului central și est-european al arhitecturii din pământ, Regio Earth, care a avut loc în ultima săptămână a lunii august la Buzad, comuna Bogda, în județul Timiș. Acesta a adunat 40 de oameni interesați de tehnicile cu pământ, din 11 țări, care au interacționat cu comunitatea și au lăsat în urmă un pavilion expozițional cu rol educativ în centrul satului. În cadrul festivalului, cu ajutorul a 16 formatori internaționali, 18 participanți au dobândit cunoștințe teoretice și practice despre tehnicile cu pământ (cărămidă nearsă, paiantă, vălătuci, tencuială, cuptor de copt pâinea), pe parcursul a mai multor ateliere de formare. Atât pavilionul, cât și școala veche a satului, pe care s-a intervenit cu o tencuială decorativă, au fost deschise publicului în cadrul festivalului Electroruga, organizat de partenerii noștri Essential Experience.

În prezent, pavilionul Regio Earth este gestionat ca expoziție permanentă de tehnici constructive locale de REcult și partenerii săi Primăria Bogda, Essential Development și Agenția de Promovare și Dezvoltare a Turismului Timiș, ca parte integrantă a strategiei de valorificare a potențialului Dealurilor Lipovei printr-un turism al experiențelor. Acesta va funcționa împreună cu școala veche a satului, care va fi transformată într-un spațiu muzeal alternativ. Casa din pământ este percepută, în urma campaniei din acest an, ca element reprezentativ al Banatului de câmpie și ca o componentă atractivă a acestui tip de turism al experiențelor.

Ediția a treia a festivalului de formare Regio Earth va avea loc anul viitor, în luna agust, în Serbia, în apropriere de Zrenjanin și va fi găzduită de Asociația Earth&Crafts, la Centrul internațional de arhitectură din pământ, a patra în Ungaria, în aceeași perioadă a anului 2020, găzduită de Sárkollektíva, urmând ca în 2021 festivalul să fie organizat în România, la Timișoara.

Co-finanțatori: Asociația Fondului Cultural Național (AFCN), Consiliul Județean Timiș (CJT), Universitatea de Vest din Timișoara (UVT)

Parteneri: Fundația Universitatea de Vest din Timișoara (FUVT), Institutul Național al Patrimoniului (INP), Essential Experience, Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în Timiș (APDT), Sárkollektíva și Hungarian Strawbale Association (Ungaria), Fine Arts and Crafts Club (Serbia), Asociaţia Città della Terra Cruda (Italia), Institutul Francez România-Timișoara, Centrul Cultural German Timișoara, Consulatul Onorific al Republicii Italiene la Timișoara, TVR Timișoara, Asociația În comunitate, Ordinul Arhitecților din România – Filiala Timiș, Fundația Comunitară Timișoara, Primăria comunei Bogda, Urban Incerc, Printpress, Fundația ETA2U.

 

 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508