spot_img

ICR Paris scapă de clișee. Voi?

După o deschidere spectaculoasă a Sezonului România-Franța 2019, marți 27 noiembrie2018, la Paris, a venit momentul atât de așteptat al calendarului artistic: nu mai puțin de 7 expoziții de artă contemporană inaugurate în prezența președinților Klaus Iohannis și Emmanuel Macron, a președintei Institutului Cultural Român, Liliana Țuroiu, a numeroși ambasadori români veniți din țările vecine Franței, a multor ambasadori străini în Franța. Oficialități și artiști au venit să participe la actul de naștere a sezonului România-Franta, primul sezon organizat de Franța cu un stat membru al Uniunii Europene. O onoare pentru România, un prilej de mândrie dar și de acceptare a responsabilității pe care o poartă ICR, prin reprezentanța sa din Paris, ca principal reper și contact cultural al României în Franța. ICR Paris, în calitatea sa de „manager cultural”, latura de diplomație culturală a României, este implicat din plin în calitatea sa de co-organizator în acest proiect cu peste 200 de activități în toată Franța.

Institutul Cultural Român de la Paris este onorat să i se recunoască astfel calitățile unui management cultural performant, organizând nu doar multe  evenimente din cadrul Sezonului, 1 decembrie 2018-14 iulie 2019, ci și cele care vor marca în Franța președinția română a Consiliului Uniunii Europene (1 ianuarie 2019-30 iunie 2019).

În cadrul Sezonului care tocmai a demarat, activitatea Institutului Cultural Român de la Paris continuă cu evenimente care au loc aproape zilnic, acoperind o variată paletă culturală: joi, 28 noiembrie, a fost inaugurată la Galeria Oudin retrospectiva operei artistului plastic Christian Paraschiv, „Nomos”. Duminică, 2 decembrie, cu ocazia Zilei Naționale a României, ICR Paris organizează la Ambasada României în Franța, concertul „Rapsodia română la Paris”, care încheie semnificativ turneul Festivalului SoNoRo din acest an.

Vor urma, la Galeria Macadam a ICR Paris, vernisajul expoziției Wandei Mihuleac, „După Cădere/București-Paris”, în 4 decembrie și cel al expoziției „Mituri europene”, a pictorului Gh. I. Anghel, în 18 decembrie; concertul Oedip Redux, la Opera din Lyon, în 5 decembrie, cu Lucian Ban și Mat Maneri, ca și Intâlnirile muzicale cu Gautier Capuçon, un concert extraordinar având ca invitați de excepție pe ES Doamna Michèle Ramis, ambasadoarea Franței în România și Gautier Capuçon, directorul artistic al Clasei de Excelență pentru Violoncel a Fundației Louis Vuitton, ca și violonceliștii români Andrei Kivu și Cornelius Zirbo.

Un program inedit în cadrul Sezonului este propus de ICR Paris pentru descoperirea literaturii române contemporane de către un public mai larg. Programul „Literatură română, lecturi pariziene”, federează pentru prima oară, la inițiativa ICR Paris, toate catedrele de limba română din capitala Franței (Universitatea Sorbonne Nouvelle – Paris 3, INALCO – Institutul Național de Limbi și Civilizații Orientale și cursurile de limba română de la ICR Paris), care organizează 11 lecturi din și cu invitați autori români, care vor fi găzduite de biblioteci pariziene și din zona metropolitiană. Acest program va debuta la Sorbona, biblioteca din Montreuil și biblioteca Buffon din Paris, în 6,7 și 14 decembrie, avându-i ca invitați pe Florina Ilis și Matei Vișniec.

Panorama filmului românesc de la Paris (13-16 decembrie) a fost aleasă ca eveniment-far al Sezonului și este organizat în exclusivitate de ICR Paris, fiind în același timp și singura prezentare a cinematografiei românești recente. 12 proiecții cu cele mai importante produse ale ultimului an, dintre care 10 premiere sau avanpremiere franceze, sunt dovada unei producții cinematografice ajunse la maturitate care nu încetează să surprindă, din anii 2000 încoace, specialiștii și publicul deopotrivă. Vor fi proiectate la cinematograful parizian Reflet Médicis, în deschiderea Panoramei, Un pas în urma serafimilor, nouă premii Gopo, în prezența realizatorului Daniel Sandu și a actorului Vlad Ivanov, și în închidere Moromeții 2, în premiera internațională, în prezența regizorului Stere Gulea și a actorului Horațiu Mălăele. Panorama va mai prezenta ultimele filme ale lui Radu Jude, Corneliu Porumboiu și Marta Bergman…

 

Indiferent de iarna de la București, urmăriți dinamismul vulcanic al evenimentelor de la Paris!

 

Pentru mai multe informații, puteți accesa: www.icr.ro/paris/fr

www.facebook.com/institutroumainparis

 

Sezonul România-Franța 2019 este organizat de următoarele instituții:

Din partea României: Ministerul Afacerilor Externe, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Culturii și Identității Naționale, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Turismului, Ministerul Cercetării și Inovării, Ministerul Educației, Ministerul Economiei, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ambasada României în Franța și Institutul Cultural Român.

Comisar general: Andrei Țărnea

Din partea Franței: Institutul Francez cu sprijinul Ministerului pentru Europa și Afaceri Externe, Ministerului Culturii, Ministerului Economiei și Finanțelor, Ministerului Educației Naționale, Ministerului pentru Învățământ Superior, Cercetare și Inovare, Ministerului Tranziției Ecologice și Solidarității, Ministerului Sportului, al Ambasadei Franței în România, al rețelei filialelor Institutului Francez din România și al Alianțelor franceze.

Comisar general: Jean-Jacques Garnier

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508