spot_img

Expoziția ”POVEȘTI ÎN RAMĂ. Ipostaze ale nemuririi în trei basme românești” de Ștefana Mărmureanu, la MNLR

Joi, 8 noiembrie 2018, la ora 18.30, va avea loc vernisajul expoziției ”POVEȘTI ÎN RAMĂ. Ipostaze ale nemuririi în trei basme românești” semnată de Ștefana Mărmureanu. Evenimentul va avea loc la Muzeul Național al Literaturii din București (strada Nicolae Crețulescu 8), iar expoziția va putea fi vizitată în perioada 8-25 noiembrie 2018 (accesul este gratuit pe toată perioada). La vernisaj vor vorbi despre lucrările expuse și despre proiectul POVEȘTI ÎN RAMĂ: Anca Boeriu, profesor UNARTE; Aurelia Mocanu, critic de artă; Matei Martin, jurnalist.

Sălile muzeului vor găzdui desene realizate în tehnică mixtă, toate inspirate de trei dintre cele mai cunoscute basme românești, publicate aproximativ în aceeași perioadă, cu aproape 150 de ani în urmă: Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte de Petre Ispirescu (1872), Făt-frumos din Lacrimă de Mihai Eminescu (1870) și Ivan Turbincă de Ion Creangă (1878).

Intenția Ștefanei Mărmureanu este de a readuce în actualitate – într-o lumină nouă, inedită și provocatoare – trei povești care au marcat copilăria multor generații și care, aparent, au pierdut lupta cu „basmele” contemporane care vin, aproape în exclusivitate, sub forma filmelor (artistice sau de desene animate). Demersul artistic nu este adresat în mod special copiilor, pentru că tema aleasă sondează vizual modul în care apare binomul moarte-nemurire în cele trei opere literare. Fiecare basm este ilustrat prin câte o serie de desene care surprind momentele cheie ale poveștii. Imaginile Ștefanei Mărmureanu au puterea de a declanșa dorința privitorului de a redescoperi cele trei texte (și cei trei autori) într-un mod diferit de acela al simplelor ilustrații de carte, cu care am fost obișnuiți.

Vizitatorii au la dispoziție textele originale ale basmelor (prin intermediul codurilor QR pe care le vor descoperi în cadrul expoziției și pe care le pot utiliza cu ajutorul telefoanelor mobile), dar și o cheie pentru descifrarea semnificației desenelor, oferită de artist și disponibilă pe pagina web a proiectului. Parcurgerea „labirintului” expozițional oferă opțiuni multiple de accesare a celor trei universuri literare, pe care fiecare vizitator le va descoperi și le va utiliza așa cum dorește.

Expoziția va fi completată de alte evenimente care abordează din alte perspective tema centrală a demersului artistic și pe care cei interesați le pot afla pe povestiinrama.ro sau pe Facebook (povesti in rama). Printre acestea:

  • CONFERINȚA „Versiunile unei teme mitice – nemurirea” susținută de prof. Silviu Angelescu, vineri, 23 noiembrie, ora 18.00;
  • ATELIER de desen cu elevi ai Școlii de Arte nr. 3, sâmbătă, 10 noiembrie, ora 11.00, urmată de un vernisaj al lucrărilor realizate de elevi joi, 15 noiembrie, ora 19.00;
  • FILME – De-aș fi… Harap Alb, regia Ion Popescu-Gopo, 14 noiembrie, ora 18.00 și Tinerețe fără bătrânețe, regia Elisabeta Bostan, 21 noiembrie, ora 19.00 (proiecțiile vor fi însoțite de discuții cu criticii de film Mihai Fulger și Anca Grădinariu);
  • DIN ARHIVA MNLR – mini-expoziție de cărți de povești, ilustrații și manuscrise

 

Toate evenimentele vor avea loc la sediul MNLR din strada Nicolae Crețulescu 8, iar accesul este liber, în limita locurilor disponibile.

 

Citim basmele, dar le și vedem. Poate mai mult le vedem. Eroii, încleștările, deznodămintele. Dar de ce nu și trecerea timpului, sau trecerea pe lângă moarte, sau nemurirea?

(Ariadna Ponta, coordonatorul proiectului)

 

Sunt o ființă care desenează și colorează diverse, ceea ce sper să le facă plăcere măcar unora. E un mod de exprimare a ceea ce gândesc la un moment dat. Nu știu să cânt, vorbesc destul de sacadat, numai desenul și culoarea îmi par a fi mai la îndemână. Dar și aici am uneori probleme, pentru că nu iese pe foaie exact ce am în minte. Mai mereu rămâne în urmă o nebuloasă, ca atunci când închizi ochii și, sub pleoape, vezi pete de diverse culori, linii, ca norii aceia din vid, fotografiați de Hubble.

(Ștefana Mărmureanu, artist)

 

Proiectul este organizat de POVEȘTI ÎN RAMĂ în parteneriat cu MUZEUL NAȚIONAL AL LITERATURII ROMÂNE.

 

povestiinrama.ro/index.html

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508