De 10X10 magie de poezie și blues. La Sighișoara!

nov. 19th, 2018 | By | Category: Postcard

Duminică, 18 noiembrie 2018, ora 19:00, la Casa de Cultură ”Mihai Eminescu” din Sighișoara (Strada Turnului nr.1), asociația Euro CulturArt și Clubul UNESCO-Adolescenții au prezentat a cincea secvență a programului 10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA,  un proiect finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale și selectat de Comisia interministerială dedicată sărbătoririi Centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie 2018. În 10 orașe din România (Satu Mare, Timișoara, Cluj, Galați, Sighișoara, Brașov, Sibiu, Constanța, Iași și București), Mike Godoroja & Blue Spirit (Vali Vătuiu, percuție, Alin Păun, chitară solo, Tibi Duțu, chitară bas, Dorian Pîrvu, pian și sintetizator), Marius Mihalache, Eugen Mihăescu, Marcian Petrescu, Rareș Totu și Dan Mircea Cipariu prezintă un show unic de poezie și blues. La Sighișoara, invitată specială a fost actrița și scriitoarea  Ioana Crăciunescu. În cadrul show-ului a fost prezentată și oferită publicului antologia centenară 10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA, apărută la Editura Tracus Arte din București, imprimată, în septembrie 2018, în 1000 de exemplare (prima ediţie!), din care 50 numerotate de către editor, cu un timbru sec de Mihai Zgondoiu.

Mike Godoroja & Blue Spirit au deschis spectacolul cu piesele ”Născut în România” și  ”Caii din Pădurea Letea”.

 

Mike Godoroja: ” Este o serată specială care are un sâmbure de magie în ea. Eu și toți colegii mei din formație ținem în mod special să vă mulțumim pentru prezența voastră în această seară. La tobe este unul dintre cei mai buni prieteni ai mei cu care am pus bazele acestui proiect, Vali Vătuiu. La chitară bas, din Constanța vine un iubitor de rock’n’roll și de blues, îi place foarte mult ceaiul Jack Daniels și gemurile din două prune, numai din Pitești, îl cheamă Tibi Duțu. În dreapta, cu o vioară în mână, este un tânăr neobișnuit, el nu are cont de facebook, nici smartphone, comunicăm cu el prin mesaje cu porumbei, îl cheamă Alin Păun. Am deosebita onoare și plăcere să mă reîntâlnesc cu cel cu care am realizat un proiect care s-a numit Cei mai frumoși ani, unul dintre cei mai importanți compozitori, aranjori, chitariști, lider de formație, cel care a înființat formația Kripton, Eugen Mihăescu. În stânga mea, este președintele camerei deputaților clapelor, singurul care a fost ales pe bune în ultimii 28 de ani, a fost votat pe bune de formație și de soția lui frumoasă care îl așteaptă la Constanța, un familist convins, îl cheamă Dorian Pârvu. Acum va intra în scenă unul dintre cei mai fascinanți poeți din generația tânără, un rebel, un luptător pentru poezie și în același timp vinovatul fără vină al acestui spectacol, Dan Mircea Cipariu.”

 

Dan Mircea Cipariu: ”O seară fastuoasă vă spune Dan Mircea Cipariu, nefumător, ovo-lacto-bar, nepotul pieței cu același nume, Cipariu. Pe strada Timotei Cipariu din Timișoara a început revoluția română și aș mai vrea să amintesc ceva pentru că sunt aproape de Blaj, locul copilăriei mele. Timotei Cipariu, după cum bine știți, a fondat Academia Română, a scris prima gramatică a Academiei Române și. pentru că vă văd  foarte eleganți și drăguți și într-un nume atât de mare, precizez și că Timotei Cipariu a tradus și prima carte de bune maniere din spațiul românesc, în 1853, apărea la Blaj, Purtare de bună cuviință, era o traducere a Codului bunelor maniere . Astăzi suntem la 10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA,  un proiect cu totul și cu totul special, cu 10 poeți din generații și geografii literare diferite: Rita Chirian, Dan Coman, câștigătorul Premiului Cartea de poezie a anului 2017, cu Insectarul Coman, Ioana Crăciunescu, Nora Iuga, Ioana Nicolaie, Andra Rotaru, Teodor Dună, Ioan Es. Pop, Bogdan O. Popescu, Robert Șerban. ”

 

Dan Mircea Cipariu a citit din volumul 10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA, apărut la editura Tracus Arte: ”Tehnici de camuflaj”, de Robert Șerban, ”Tarantula” de Andra Rotaru, ”Fără șansă” de Bogdan O. Popescu, ”Singurătatea” de Ioan Es. Pop.

Mike Godoroja & Blue Spirit au cântat piesa ”Poveste din Vama Veche”, piesă ce va fi inclusă pe noul lor album.

A urmat proiecția unui filmuleț cu Nichita Stănescu, în care acesta spunea ”cel mai frumos catren de-aș fi în stare să-l scriu vreodată ar avea patru versuri: Eminescu, Grigorescu, Enescu, Brâncuși”.

Mike Godoroja & Blue Spirit au cântat piesele ”Emigrantul Eminescu” și ”Ana, frumoasă fată”, Mike Godoroja amintind de filmul ”Ion”, în care invitata specială de la Sighișoara, Ioana Crăciunescu, a interpretat rolul Ana.

DMC a citit : ”Într-o zi de 10 mai”, de Nora Iuga, ”Lucruri blânde” de Teodor Dună, ”Centenar” de Dan Coman, ”Galeria” de Rita Chirian.

Mike Godoroja l-a invitat pe scenă pe muzicuțistul Marcian Petrescu împreună cu care a cântat o piesă special pentru publicul sighișorean, ”Blues de Sighișoara”.

A urmat proiecția unui filmuleț cu Tudor Arghezi, ”o provocare pentru Dorian Pârvu”, a spus Mike Godoroja.

Dan Mircea Cipariu a invitat-o la microfon pe poeta și actrița Ioana Crăciunescu în ritm de rap.

”Străbunicii mei erau din Săliștea Sibiului, bunicii, de asemenea. Mama s-a născut la Teaca. A fost o eroare de a mă naște eu în București. De Sighișoara mă leagă și faptul că acum vreo 20 de ani  am fost angajată pentru un an făcând naveta de la Paris ca să fac un teatru pentru marii industriași și am încercat asta și chiar am reușit. Iubesc Sighișoara și iubesc că sunteți aici. Am mulți prieteni, m-am întors făcând un perciplu București- Paris. Ceea ce vă voi citi sunt câteva poeme din acest drum ocolit. Eu m-am simțit exilată la Paris, la București”, a spus Ioana Crăciunescu.

 

Printre poemele citite de Ioana Crăciunescu s-a aflat și un poem dedicat poetului Mircea Ivănescu, ”Dumbrava Sibiului”, dar și unul dedicat spectatorilor sighișoreni aflați în sala Casei de Cultură ”Mihai Eminescu”, poemul ”Compoziție”, cuprins în antologia 10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA.

Pe scenă a fost invitat chitaristul Rareș Totu, care a cântat împreună cu Mike Godoroja & Blue Spirit”Nopți de Sânziene”.

Marius Mihalache a încântat și de această dată cu măiestria-i bine cunoscută.  Vrăjitor posedat și rafinat al țambalului, Marius Mihalache a re-citit Rapsodia Română scrisă de George Enescu cu improvizații în manieră etno-jazz, cu un mixaj de teme din hore de mână, sonuri dezvrăjite și Ciuleandra. Câteva minute a fost ovaționat și aplaudat de publicul sighișorean, ridicat în picioare.

 

”La Chilia-n port” a fost una dintre piesele pe care Mike Godoroja & Blue Spirit le-au cântat alături de Marius Mihalache.

 

”Dacă mai putem să cântăm înseamnă că mai există speranță”, a spus Mike Godoroja.

 

”Vă rog să aveți o viață frumoasă” a fost piesa de final a showului 10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA de la Sighișoara.

 

 

 

Toți spectatorii un primit un exemplar din antologie și au primit autografe.

 ***

 

 

 

 

 

 

Turneul 10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA

 

 Itinerariu:

 Brașov, 20 noiembrie 2018, ora 19.00, Centrul Cultural Reduta / invitat special: Teodor Dună

 Sibiu, 22 noiembrie 2018, ora 19.00, Teatrul Gong / invitat special: Rita Chirian

 Constanța, 27 noiembrie 2018, ora 19.00, Teatrul de Stat / invitat special: Andra Rotaru

 Iași, 29 noiembrie 2018, ora 19.00, Ateneul din Iași

București, 1 decembrie 2018, ora 18.00,  în Sala ”Ion Băieșu” a Muzeului Național al Literaturii Române din București – MNLR (Calea Griviței, nr.64-66) /  invitați speciali: Ioan Es. Pop și Bogdan O. Popescu, alături de artistul vizual Mihai Zgondoiu. Intrarea la eveniment se face cu invitație oferită de organizatori prin intermediul adresei de e-mail cipariu@yahoo.com până cel mai târziu la data de 27 noiembrie 2018, ora 15.00.

 ***

AgențiadeCarte.ro este partenerul media al turneului 10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA.

  ***

 10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA este un program de educaţie culturală, multiart și un program dedicat Centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie 1918 prin dezvoltarea de abordări interculturale și multidisciplinare pentru două genuri de nișă: Poezia și Blues‑ul contemporan. Au fost invitați în antologia centenară 10 poeți (5 poete – Rita Chirian, Ioana Crăciunescu, Nora Iuga, Ioana Nicolaie, Andra Rotaru și 5 poeți – Dan Coman, Teodor Dună, Ioan Es. Pop, Bogdan O. Popescu, Robert Șerban), din generații și geografi literare diferite, câștigători, în ultimii ani, ai unor premii naționale și internaționale de prestigiu, câteva dintre cele mai autentice și carismatice voci ale literaturii române contemporane. Selecționer: Dan Mircea Cipariu, președintele Asociației Euro CulturArt. Antologia centenară este însoțită de un trialog de poezie 10×10 semnat de Dan Mircea Cipariu, Mike Godoroja și Mihai Zgondoiu. 

 

Text: Simona IONIȚĂ

Foto: Mihaela PETRE

Număr de vizualizări :540


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro