spot_img

Copiii își doresc să petreacă mai mult timp alături de părinții lor

Miercuri, 28 noiembrie 2018, la Iași a avut loc o dezbatere organizată de Editura Gama despre relația copiilor cu cărțile și dispozitivele electronice. Sub tematica „Copiii și timpul lor: între cărți, mediu digital și joacă în aer liber”, dezbaterea i-a avut ca invitați pe  Irina Păcurariu – jurnalistă, Serinella Zara – profesor de limba română și fondator al Clubului „Logos”, Andreea Ignat – blogger de parenting, Diana Mocanu – directoarea Editurii Gama și Mihail Ciprian Zvâncu – inițiator al comunității Coder Dojo Iași și a fost moderată de Anca Baciu, specialist în comunicare. Evenimentul face parte din campania inedită de educație pentru lectură „ZIUA ÎN CARE AVEM TIMP”, un proiect inițiat de Editura Gama, specializată, de peste 20 de ani, în editarea de cărți și materiale de învățare.

De la întâlnire nu au lipsit copiii, dar nici părinții sau cadrele didactice, iar concluzia serii a fost una emoționantă și ușor surprinzătoare: toți copiii își doresc mai multe astfel de „zile în care să avem timp” de petrecut cu ei.

„Suntem atât de concentrați pe ritmul ăsta alert al vieții și pe facturile pe care le avem de plătit, încât ne-am obișnuit să mimăm fericirea și să evadăm în lumea din spatele ecranelor”, a recunoscut Andreea Ignat. „Și mai trist e că avem impresia că ăsta reprezintă normalitatea. Noroc că mai sunt astfel de campanii care te trag de mânecă și te fac să conștientizezi că ai un copil ce are nevoie de tine, de abia așteaptă să-l asculți și să petreceți mai mult timp împreună și că întreg comportamentul tău este modelul pe care el îl va prelua de acum.”

„Am aplicat copiilor din clasa a V-a un chestionar anul trecut și i-am întrebat despre cea mai fericită zi a lor. Niciunul – dar niciunul! – nu a vorbit despre cadourile scumpe primite, ci despre zilele (rare, din păcate) petrecute cu părinții, despre mesele în familie, despre un film împreună sau despre o aniversare la care erau și mama, și tata. De aceea, cartea este un liant între părinți și copii, încă de când aceștia nu știu să citească, iar adultul îi explică omului mic ce este viața”, a spus Serinella Zara, profesoară de limba și literatura română la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Iași.

Mihail Zvâncu, inițiator al atelierelor ieșene de programare desfășurate sub umbrela mișcării internaționale Coder Dojo, a explicat faptul că tehnologia nu trebuie totuși văzută drept un „dușman”, ci înțeleasă și adaptată vârstei și intereselor copilului. Tot el le-a recomandat copiilor prezenți la dezbatere, care s-au plâns că părinții nu-i lasă să petreacă prea mult la calculator, să găsească aplicații sau jocuri interactive, pe care să le folosească împreună cu mama sau cu tata.

Diana Mocanu a subliniat că editura Gama a încercat mereu să atragă copiii cu formate inovatoare, potrivite pentru învățarea prin joc, tocmai pentru a-i împrieteni de mici cu cartea și pentru a încerca să aducă în domeniul editorial acel dinamism pe care îl oferă mediul virtual. „Dacă vor iubi cartea de mici și dacă vor învăța cu ușurință să citească, noi credem că își vor face singuri timp pentru lectură mai târziu și vor citi de drag. Tocmai pentru că etapa deprinderii cititului este atât de importantă, multe dintre colecțiile noastre au acest rol, iar cele mai recente sunt dedicate chiar cititului în tandem, părinte-copil.”

Nu doar părinții, ci și profesorii influențează aplecarea copiilor spre lectură, iar de lucrul acesta Serinella Zara este perfect conștientă. „M-ați întrebat cum chem copiii spre lectură. Selectând cu atenție cărțile, încât să fie autori clasici, dar și moderni, verificând lecturile, discutând despre personajele care le-au atras atenția, întâlnind autorii – la festivaluri de literatură precum FILIT sau la lansări de carte. Cel mai mult, însă, ne plac discursurile de prezentare a unei cărți, în care copilul trebuie să convingă auditoriul, în două minute și jumătate, de valoarea operei, sau dezbaterile literare.” Într-adevăr, copiii prezenți la dezbatere au dezvăluit că citesc mult, și nu doar cărți aflate pe lista de lecturi suplimentare primită de la școală. Unii dintre ei au recunoscut că petrec destul de mult timp și pe rețelele de socializare, dar cei mai mulți s-au plâns că părinții sunt cei absorbiți de televizor sau telefon.

„«De multe ori încerc să îi conving pe ai mei să stăm la masă și să fim o familie. Unii să întrebe, alții să răspundă. Să ne vedem unii pe alții, să ne ascultăm. Nici măcar la un film nu ne putem uita împreună, tata vrea la știri, mama începe să caute pe tabletă serialele ei», așa s-a destăinuit o fetiță care stătea în public pe ultimul rând. Și asta o să țin minte, pe lângă multe alte lecții cu care am plecat în seara asta de la Iași. Faptul că evadăm fiecare într-o lume a lui, chiar și atunci când avem cei mai dragi oameni alături, e una dintre cele mai necruțătoare maladii ale prezentului. Devenim introvertiți, singuri, depresivi. Mulțumesc Editurii Gama care ne-a scos din carapace și ne-a provocat să discutăm sincer despre relațiile cu copii noștri, despre cât ne modifică tehnologia viețile și cât ar putea cărțile să ne apropie oamenii dragi. #ZiuaInCareAvemTimp a venit la timp, cel puțin pentru mine… așa că, să nu mă căutați pe 2 decembrie. N-o să am la îndemână telefon, tabletă sau PC. Sunt ocupată cu ai mei!”, a încheiat Irina Păcurariu.

La inițiativa Editurii Gama, ziua de 2 decembrie va deveni „Ziua în care avem timp” și în care citim, jucăm jocuri educative sau ieșim la plimbare. Toți cei care aleg să sărbătorească această zi au șansa de a câștiga o excursie la munte în familie, în luna ianuarie a anului viitor. Tot ceea ce trebuie să facă este să încarce pe pagina lor de Facebook fotografii care „documentează” cum au petrecut ziua de 2 decembrie, cu tag către @Editura Gama și hashtagul #ZiuaInCareAvemTimp, până pe 10 decembrie, inclusiv.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508