spot_img

Conferința „România Mare 2.0 – De la insula de latinitate la arhipelagul global”

În zilele de 23 și 24 noiembrie 2018, la Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei, nr. 151), Muzeul Municipiului București organizează Conferința internațională „România Mare 2.0 – De la insula de latinitate la arhipelagul global”. Această conferință încheie un efort sistematic și de lungă durată de a întâmpina Centenarul Marii Uniri prin mai multe (cicluri de) reuniuni academice publice, desfășurate sub diverse auspicii. În timp, coerența lor a fost asigurată prin planificarea strategică a tematicilor complementare, viziune interdisciplinară, interculturală și transnațională, precum și prin colaborare cu specialiști români și străini de cel mai înalt nivel și din mai multe generații.

Apropierea Centenarului rafinează și întărește progresiv abordările sintetice, complexe, transversale, pentru a le reuni într-o mare conferință internațională finală, programată cu câteva zile înainte de 1 Decembrie 2018, cu rădăcinile în trecut și prezent, dar ferm orientată spre viitor. Întregul proces este permanent accesibil marelui public educat – prin participarea directă la reuniuni, prin transmisii și postări pe internet, emisiuni radio-televizate, texte în publicații periodice și volume colective.

România Mare 2.0 – De la insula de latinitate la arhipelagul global” își propune o viziune complexă asupra trecutului și prezentului, bazată pe analiză și reflecție, care ne poate permite să ne gândim viitorul ca națiune. Să-l gândim, să-l prefigurăm, nu să-l prevedem. Previziunea, prognoza, prospectiva, orice speculație rațională asupra viitorului, respectă până la un punct (oricât ar încerca să se distanțeze de el) principiul profeției: extrapolarea pe baza cunoștințelor despre trecut (și prezent), vaticinia ex eventu. În cultura română, Nicolae Iorga ne-a dat (involuntar) un exemplu care demonstrează limitele previziunii: în 1899, făcând un justificat bilanț optimist al ultimelor decenii, el își exprima speranța ca Marea Unire să se realizeze până în 1999… Cu toate acestea, și nu e vorba de un paradox ori de un cerc vicios, un orizont, oricât de evanescent, trebuie mereu conturat, căutat. Mai bine zis, trebuie să ne imaginăm orizonturi, viitoruri posibile (în sensul lui Betrand de Jouvenel) pe baza cărora ne putem construi scenarii existențiale. Scenarii bine argumentate, dar flexibile și deschise, cu efect cert asupra prezentului (când trebuie să lucrăm deja în spiritul lor), cu efect plauzibil asupra viitorului (dacă acestea vor fi fost urmărite în practică și ajustate pe baza experienței și a noului, care emerge imprevizibil). Această logică, demonetizată la noi prin eșecurile așa-ziselor proiecte de țară (de fapt, nu proiecte, ci himere de țară, nici măcar utopii), trebuie relansată printr-o dezbatere critică. Centenarul Marii Uniri este prilejul ideal pentru o asemenea dezbatere.

Așa cum se observă din aluzia la IT (2.0), România Mare 2.0 este înțeleasă ca versiune globală, dinamică și postmodernă a României Mari istorice (la rândul ei, o realitate istorică deosebit de eterogenă). De fapt, aceasta e România Cea Mai Mare, mereu în statu nascendi (cu sau fără amintirea/nostalgia originilor), (auto)redefinită continuu, în flux, cu o spațialitate variabilă și discontinuă. Accentul se mută așadar de pe autopercepția statului național ca insulă de latinitate perpetuu asediată (de străinii interni și externi, cu sprijinul trădătorilor), reper imuabil într-o mare barbară și ostilă, pe imaginea unui arhipelag global de comunități românești (în sens larg, teritorial, identitar și memorial) străvechi (mai ales din Basarabia, Bugeac, Herța, Bucovina de Nord, Balcani), contemporane (diversele valuri de emigrație, diasporele de tot felul: evrei, germani, elite românești etc.) și actuale („căpșunarii” și elitele profesionale care s-au stabilit Europa de Vest și America de Nord, interacțiunile dintre comunitățile diasporice, precum și dintre ele și spațiul natal etc.), legate în fel și chip (de la memoria traumelor și nostalgia culturii, baștinei ori împlinirilor la relații economice și reveriile și experiențele întoarcerii) de terra firma, România de azi.

Ce viitor(uri) au acestea toate? Cum ne imaginăm acest ansamblu fluid în 10, 25, 33 (o generație istorică), 50 de ani? Ce le va ține pe toate împreună? Cum? Cât de mult? Și, mai ales, cum putem gândi acest fenomen complex? Dezbaterea va oferi exact un asemenea cadru.

Conferința va fi publică, va fi transmisă live și arhivată pe canalul YouTube (www.youtube.com/channel/UCv5R2xEgA_M5nzwIUGl8kcQ ). Pe baza lucrărilor, un volum colectiv va fi publicat în 2019, în două versiuni (română, engleză).

Cu prilejul conferinței, Dan Perjovschi va realiza o lucrare majoră de artă vizuală. Va fi vernisată o expoziție a lucrărilor de grafică ale lui Dan Perjovschi bazate pe conferința din 1998 și se va lansa cartea „Specificul național. Manualul utilizatorului”. Vor fi prezentate și celelalte publicații rezultate din toate conferințele care au pregătit conferința de față.

PROGRAM

Vineri, 23 noiembrie

16:00-17:45 I. Diaspore vechi și noi
Moderator: Sorin Antohi
Dumitru Sandu, Drumurile noilor diaspore românești: între aici și acolo
Monica Șerban, Bogdan Voicu, Atitudini față de emigrare. O abordare cantitativă
Cătălin D. Constantin, Identități balcanice 2.0
17:45-18:15 Pauză
18:15-20:00 II. Geopolitică, identitate, cultură
Moderator: Cătălin Stoica
Adrian Pop, Frontierele naturale în geopolitica românească
Dan Pavel, Mitul reinventării națiunii la români
Bogdan Ghiu, Est-Sud. Marea Românie și intrarea în imagine

Sâmbătă, 24 noiembrie

10:00-11:30 III. Tinerii, țara, Capitala
Moderator: Bogdan Ghiu
Cătălin Stoica, Tinerii României: griji, aspirații și valori
Liviu Chelcea, Continuități și discontinuități în transformările Bucureștiului contemporan
11:30-12:00 Pauză
12:00-14:00 IV. Trecut(uri imaginare), prezent în criză, viitoruri (im)posibile
Moderator: Dan Pavel
Daniel Barbu, Despre sfârșitul politicii și cultura iresponsabilității
Lazăr Vlăsceanu, Utopie și retrotopie la vreme de Centenar
Sorin Antohi, România Mare 2.0. Proiecte, utopii, himere.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508