Veste bună de la UE: cărțile electronice vor avea TVA de 5% în România

oct. 2nd, 2018 | By | Category: Postcard

Asociația Editorilor din România salută decizia de marți, 2 octombrie 2018,  a miniștrilor de finanțe din UE de a permite statelor membre să alinieze nivelul TVA la cartea electronică cu cel aplicat cărților tipărite. Reunit la Luxemburg, Consiliul pentru Afaceri Economice și Financiare al Uniunii Europene a convenit  în unanimitate asupra unei propuneri de a permite statelor membre să aplice cote reduse, super-reduse sau zero pentru publicațiile electronice, permițând astfel alinierea normelor TVA pentru publicațiile electronice și fizice. „Această propunere face parte din eforturile noastre de modernizare a TVA pentru economia digitală și ne permite să ținem pasul cu progresul tehnologic”, a declarat Hartwig Löger, ministrul finanțelor din Austria, care deține în prezent președinția Consiliului.

În prezent, în România, TVA la cărțile tipărite este 5% iar TVA pentru cărțile electronice este 19%.
Cotele super-reduse și zero în cazul publicațiilor electronice vor fi permise numai pentru statele membre care le aplică în prezent publicațiilor „fizice”.

Conform normelor curente în materie de TVA (Directiva 2006/112/CE), serviciile furnizate electronic sunt impozitate în UE la cota standard de TVA, adică minim 15%, în timp ce publicațiile pe suport fizic pot beneficia de tarife nestandardizate. Pentru publicațiile fizice – cărți, ziare și periodice – statele membre au în prezent posibilitatea de a aplica o rată de TVA „redusă”, adică minim 5%. Unele state au fost  autorizate să aplice cote de TVA „supra-reduse” (sub 5%) sau „zero” (care implică deducerea TVA).

Pentru a consulta varianta adoptată a directivei, apăsați AICI

Pentru mai multe detalii despre rezultatele întâlnirii de azi a Consiliului pentru Afaceri Monetare și Financiare, apăsați AICI

Număr de vizualizări :424


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro