spot_img

România, în topul mondial al filmului, la Festivalul Internațional de Film de scurtmetraj de la Izmir

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul este invitat la Festivalul Internațional de Film de scurtmetraj de la Izmir, care se va desfășura în perioada 30 octombrie – 4 noiembrie 2018. Ediția cu numărul XIX este văzută de criticii de specialitate, drept una dintre cele mai importante, prestigioase și respectate de gen, din Turcia și nu numai.

În 2018, participă reprezentanți din 67 de țări, cu 2482 de producții și creații pentru categoriile animație, documentare, experimental și ficțiune şi care intră în competiţia pentru Golden Cat Awards. Unul dintre cele mai solicitate nume românești din peisajul cinematografic, actrița Ana Ularu, a acceptat propunerea organizatorilor și se va afla la Izmir pe întreaga perioadă a festivalului, ca membru important al juriului.

Pe lângă filmele prezente în concurs, organizatorii au pregătit și câteva secțiuni speciale: selecția Centrului Cultural Francez, selecția Euroshort Film, selecție din Festivalul de film Busho 2017, Selecția Institutului Cultural Român „Dimitrie Cantemir” din Istanbul, ultima având loc în data de 31 octombrie 2018, de la ora 15.00, la Centrul Cultural Francez.

Așadar, România, prin susținerea și propunerile ICR Istanbul, participă ca țară invitată, în cadrul unei secțiuni destinate scurtmetrajelor românești – „Romanian Cultural Institutes Films”, cu 6 producții agreate și de organizator. Acestea sunt: Offstage, regia Andrei Huțuleac, Bestia, regia Andreea Lăcătuș, Misterul unui caz simplu, regia Vera Surățel, Sterne, regia Bianca Rotaru, Amniotic, regia Bianca Rotaru și Apartamentul, regia Camelia Popa.

Offstage, de Andrei Huţuleac, este un scurtmetraj tragicomic, ce îi are în distribuţie pe actorii Adrian Titieni, Amalia Ciolan şi Tudor Istodor, alături de Nicoleta Hâncu, Vladimir Purdel, Alin Florea, Carol Ionescu şi Andrei Ciopec. Imaginea este semnată de Constantin Ene, iar montajul aparține lui Valerian Bulgariu. Filmul, o producţie independentă DaKINO Production, avându-l drept producător pe Dan Chişu şi coproducător pe Andrei Huţuleac, este un scurtmetraj tragicomic despre o regizoare de teatru ratată care încearcă să-şi pregătească fiul pentru admiterea la actorie în ciuda evidentei lipse de talent a acestuia.

Filmul a primit trofeul pentru cel mai bun scurtmetraj de ficţiune la cea de-a 33-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Varşovia IFF 2017 şi a intrat în cursa pentru o nominalizare la premiile Oscar. De asemenea, scurtmetrajul a fost selectat și la alte festivaluri de film din lume, fiind distins anul acesta cu menţiunea specială a juriului la cea de-a 17-a ediţie a Festivalulului Internaţional de Film Transilvania, cu trofeulTimishort Film Festival 2017, pentru cel mai bun scurtmetraj şi trofeul Vlădutz al Dracula Film Festival pentru „umorul deosebit de negru şi spiritul suprarealist, admirabil manevrate în fiecare cadru şi secvenţă”.

Bestia, în regia Andreei Lăcătuș este o producție UNATC „I.L. Caragiale„, avându-i în distribuție pe actorii Alex Popa, Eduard Burghelea, Minodora Broscoi, Mădălina Brânduşe, Mihai Verbitschi, Eduard Cîrlan, Oana Tudor, Radu Romaniuc, Marian Iordăchescu, Cătălin Nicolau, Vlad Nicolici, Alexandra Colci, Mircea Băluţă.

Conform descrierii producătorului, filmul are în prim plan un orăşel liniştit de munte, în care oamenii îşi văd de rutina zilnică. Până într-o dimineaţă…,iar scurt metrajul își spune povestea. Filmul Bestia a fost remarcat anul acesta la TIFF şi ales în selecția oficială; Shanghai International Film Festival 2018 – selecția oficial; International Short Film Festival in Drama – Balkan Panorama; Filmul de Piatră – Distincția cel mai bun film de ficțiune și a participat la Talents Sarajevo 2018.

Misterul unui caz simplu, regia Vera Surățel este o producție 2018 a UNATC „I.L. Caragiale” și îi are în distribuție pe Mihai Călin, Ioana Abur, Nicoleta Hâncu, Virginia Rogin. Filmul a fost selectat în cadrul: DIVAN Film Festival, Arkadia Short Fest., Fiesta del Cine, Filmul de Piatră și Anonimul.

Sterne, regia Bianca Rotaru, este o producție 2017 a UNATC „I.L.Caragiale„, chiar anul de absolvire al celei care semnează filmul și îi are în distribuție pe actorii Claudia Ene, Anca Androne, Ioan Coman și Ștefan Huluba.

Din synopsisul producției aflăm că … Nu este o zi obișnuită. Părinții sărbătoresc ziua de naștere a Anei, dar cei trei nu pot fi împreună decât într-o realitate paralelă, prestabilită. Se întamplă ceva neașteptat. Viitorul este confuz, dar Ana este mai vie ca oricând.

Amniotic, regia Bianca Rotaru, este o producție a UNATC „I.L.Caragiale„, având în distribuție actorii: Maria Mitu, Mihai Smarandache, Raluca Iani și Vlad Benescu.

Din descrierea producătorului, aflăm că „Faptele sunt ireversibile, iar Ema (16 ani), trebuie să ia o decizie în ceea ce o privește. Fiecare pas o duce mai aproape de o mare alegere care îi va schimba viața radical. Este singură în mijlocul evenimentelor, dar asta este starea naturală prin care devine sinceră fața de ea însăși și poate să îi redescopere pe ceilalți și slăbiciunile lor. Din ele, Ema își construiește forța interioară”.

Ultimul film din selecţia filmelor româneşti este Apartamentul, în regia Cameliei Popa. Conform descrierii regizorale, despre Apartamentul se poate povesti: „O ceartă banală între doi îndrăgostiți este întreruptă de nevoia urgentă de…a fuma o țigară, fapt ce duce la descoperirea unei crime și a autorului. Astfel, se dă startul sezonului de „vânătoare”.

Participarea la acest Festival de Film va fi un prielnic moment pentru participanții români de a intra în legătură cu piața internațională de gen, de a lega noi colaborări, iar impactul filmelor produse de tineri la început de drum sau producători și regizori deja consacrați va fi unul considerabil.

Cinematografia românească, bine cunoscută pentru rezultate foarte bune, recunoaștere prin premii internaționale, poate fi încă o dată prezentă și prezentată într-un cadru și context internaționale, ICR Istanbul reconfirmându-şi deschiderea către operatorii culturali locali.

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul își propune să continue promovarea celor mai recente producții cinematografice – Noul val al filmului românesc și succese internaționale de după 1945 din Strategia multianuală a ICR pentru perioada 2016 – 2019. – transmite ICR Istanbul

 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508