Patru edituri din România au câștigat finanțare ”Europa Creativă”

oct. 22nd, 2018 | By | Category: Postcard

Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură din Bruxelles a publicat vineri, 19 octombrie 2018, rezultatele selecției de proiecte de traduceri literare finanțate în 2018 prin Programul Europa Creativă 2014-2020 al Uniunii Europene. Patru dintre cele cinci edituri din România care au depus propuneri la această licitație au fost selectate și vor fi finanțate pentru traducerea, publicarea și promovarea unor opere de ficțiune: Editura Aramis (cu proiectul Aramis Romania Reads with Europe), Editura Darclée (cu proiectul Women Love with Their Soul: Five EUPL Award-winning Feminine Narrative Voices Speaking about Love, Love Stories and Life), Editura Minerva (cu proiectul A Literary Feast in Europe: 10 Contemporary Writers in Romanian Translation) și Grupul Editorial ART (cu proiectul Human Saga – Identity and Fusion through European Literature). Țara noastră se situează pe poziția a doua, la egalitate cu Bulgaria, Macedonia și Marea Britanie, ca număr de proiecte de cel mult doi ani finanțate, fiind depășită doar de Serbia (cinci proiecte). În plus, din 32 de țări, România are a doua rată de succes a proiectelor depuse (80%), după cea a Sloveniei (100%).

Totalul granturilor acordate editurilor românești la această rundă de selecție este de 180.180,01 €.

La licitația încheiată în 23 mai 2018 s-au primit 151 de propuneri de traduceri literare la nivel european, dintre care 61 vor primi finanțare. 46 dintre propunerile selectate sunt proiecte cu o durată de cel mult doi ani, valoarea totală a granturilor alocate acestora fiind de 2.421.506,26 €, iar restul sunt proiecte strategice de trei ani, cu o alocare de 1.147.236,73 €.

Programul Europa Creativă finanțează traducerea, publicarea, distribuirea și promovarea la nivel european a operelor de ficțiune cu o valoare literară ridicată, indiferent de genul literar (romane, nuvele, povestiri, piese de teatru, poezii, benzi desenate, cărți de ficțiune pentru copii etc.). De la începutul programului, 264 de proiecte editoriale au primit finanțare la nivel european.

În afară de cele patru proiecte selectate la această rundă, România figurează cu încă o selecție în 2014, când Grupul Editorial ART a mai primit sprijin pentru traducerea, tipărirea și promovarea unui pachet de cinci opere de ficțiune în cadrul proiectului A Journey through the Literary Europe.

Informații și pe website-ul : www.europa-creativa.eu/cultura .

Europa Creativă 2014-2020 este programul de finanțare al UE dedicat sectoarelor culturale și creative. Are două subprograme, Cultura și MEDIA, și un mecanism de garantare a creditelor bancare. Subprogramul Cultura finanțează: proiecte de cooperare, proiecte de traduceri literare, platforme europene pentru promovarea artiștilor, rețele europene care contribuie la profesionalizarea și la întărirea capacității sectoarelor de a lucra la nivel transnațional, precum și o serie de inițiative emblematice (premii pentru patrimoniu cultural, literatură, arhitectură și muzică, Marca patrimoniului european, Capitalele europene ale culturii).

În cadrul subprogramului Cultura, România participă, până în prezent, la 60 de proiecte de cooperare culturală europeană, cinci proiecte de traduceri literare, patru platforme europene pentru promovarea artiștilor și are organizații membre în 22 dintre cele 33 de rețele europene finanțate.

Biroul Europa Creativă România promovează programul la nivel național, acordă asistență tehnică gratuită operatorilor care vor să acceseze finanțarea, contribuie la identificarea de parteneri europeni pentru cooperare și promovează proiectele finanțate. Biroul este găzduit de Unitatea de Management a Proiectului din Ministerul Culturii și Identității Naționale și face parte dintr-o rețea internațională de structuri similare în 41 de țări.

Număr de vizualizări :414


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro