spot_img

Numeroase atelierele de storytelling pentru copii, în cadrul ”Lunii Literaturii Europene”

Ediția din acest an a ”Lunii Literaturii Europene” este în plină desfășurare, cititorii români având la dispoziție, în următoarele două săptămâni, peste 30 de evenimente la care sunt așteptați.  În acest calendar cultural extrem de bogat se conturează o serie de evenimente dedicate copiilor și adolescenților, proiecte care au un numitor comun: poveștile. Povești citite, povești scrise, desenate sau cântate, mimate sau dansate ele nu sunt decât un îndemn entuziast către lectură, lansat deopotrivă de autori, educatori, artiști sau pur și simplu părinți. În prezentul dominat de fabuloase ficțiuni digitale care îi înconjoară pe cei mici, British Council, Institutul Francez, Institutul Cultural Român, Delegația Wallonie-Bruxelles, Muzeul Național al Literaturii Române, Asociația Curtea Veche și, nu în ultimul rând, De Basm – Asociația Scriitorilor pentru Copii și Adolescenți vin, în zilele ce urmează, cu o contra-ofertă menită să îi facă pe cei mici să pășească fie și doar pentru o clipă în țara poveștilor, printr-o serie de ateliere de storytelling.

Pe 20 octombrie 2018, Institutul Francez  organizează „L’heure du conte / Ora de povești”, un atelier pentru copii de spus și ascultat povești.

În aceeași zi, la Muzeul Literaturii, Delegația Wallonie-Bruxelles îi invită pe toți cei interesați la „Din lumea ștrumfilor”: atelier de scriere creativă pentru copii, după Un enfant chez les Schtroumpfs de Miguel Diaz Vizoso și Thierry Culliford.

Între 20 și 21 octombrie Institutul Cultural Român și Asociația De Basm organizează mai multe evenimente pentru copii, dintre care enumerăm: „Cititul împreună e distractiv”, alături de cunoscuta animatoare culturală Brandi Bates, Atelier „Poveste Baroc: Muzica are Gust”, destinat celor care se simt atrași de muzică. „Cum să vorbești aiurea-n tramvai” va fi un atelier în cadrul căruia copiii se vor juca cu limba română după gustul inimii.

Pe 21 octombrie, la Muzeul Național al Literaturii Române, De Basm și Institutul Cultural Român au conceput un atelier de lectură pentru copiii cu nevoi speciale: „Luli și Căsuța din Copac”

Pe 29 octombrie, la biblioteca British Council este plănuit un atelier de storytelling organizat alături de Narativ și Asociația Curtea Veche. Atelierul are drept punct de pornire volumul The Adventures of Sherlock Holmes, iar animatorul evenimentului este Barna Nemethi – regizor, artist și unul dintre cei mai activi promotori ai lecturii în rândul celor mai mici dintre cititori Acesta nu este primul eveniment de acest fel organizat de British Council România, institutul fiind cunoscut pentru interesul acordat acestui tip de activități: 2018 este cel de-al treilea an consecutiv în care copiii din capitală pot participa la sesiunile lunare de storytelling organizate la biblioteca British Council din București (la evenimente sunt încurajate donațiile de carte, iar toate materialele  sunt donate ulterior către școli, centre de plasament și alte instituții care au în lista activități de educația pentru lectură).

Programul complet al ediției din acest an a Lunii Literaturii Europene, pe siteul Eunic România: https://eunic-romania.eu/2018/10/01/eucitesc-luna-literaturii-europene/

Membrii EUNIC care participă la proiectul Luna Literaturii Europene sunt: Forumul Cultural Austriac, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București, British Council România, Delegația Valonia-Bruxelles, Fundaţia Culturală Greacă, Goethe-Institut, Institutul Cervantes, Institutul Francez, Institutul Cultural Român, Istitutul Italian de Cultură din București, Spațiul Public European, Centrul Cultural Turc Yunus Emre.

Toate informaţiile, inclusiv ultimele noutăţi despre evenimente şi resursele disponibile pentru public, vor fi disponibile pe pagina oficială EUNIC România, precum și pe pagina de Facebook a EUNIC România: www.facebook.com/EunicRomania.

Parteneri principali ai ediției din 2018: Muzeul Național al Literaturii Române, Asociația Curtea Veche.

Despre EUNIC

EUNIC România (European Union National Institutes for Culture), reţeaua institutelor culturale naţionale din Europa, a fost înfiinţată în anul 2008 şi este formată din 15 membri din 14 state membre UE şi un membru asociat din Turcia.

Misiunea EUNIC este de a promova valorile europene şi de a contribui la diversitatea culturală, în interiorul şi în afara Europei, prin intermediul colaborării dintre institutele culturale europene.

Pentru mai multe informaţii, http://romania.eunic-online.eu.

Despre British Council

British Council este organizaţia internaţională a Marii Britanii pentru relaţii culturale şi educaţionale ce oferă oamenilor de pretutindeni o deschidere către creativitatea şi realizările britanice şi stabileşte relaţii durabile între Marea Britanie şi alte ţări. Activitatea sa este axată în special pe domeniile educaţie, limba engleză şi artă. British Council este o organizaţie apolitică ce se bucură de o strânsă colaborare cu guvernul britanic.

British Council își desfășoară activitatea în România din 1938. În 2018 marchează aniversarea a 80 de ani de la înființare printr-o serie de evenimente menite să celebreze relațiile și schimburile culturale dintre Marea Britanie și România. Pentru mai multe informaţii despre activitatea British Council în România, vizitaţi: www.britishcouncil.ro.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508