spot_img

Eveniment cultural prilejuit de aniversarea a 10 ani de activitate la București a Cytogenomic Medical Laboratory

Cytogenomic Medical Laboratory, care oferă o  viziune pentru medicina modernă în care diagnosticarea rapidă și precisă devine accesibilă pacienților români prin secvențiere genetică de ultimă generație, aniversează 10 ani de activitate prin omagierea unei personalități marcante a vieții medicale din București, dr. Constantin Caracaș, fondatorul Spitalului Filantropia. Sâmbătă, 29 septembrie 2018, Cytogenomic Medical Laboratory, în calitate de sponsor, a organizat un eveniment pentru lansarea cărții ”Topografia Țării Românești, scrisă de dr. Constantin Caracaș (1773–1828) și reeditată recent la Editura Omonia, sub îngrijirea Prof. dr. Georgeta Filitti. Implicarea Cytogenomic în acest proiect cultural este firească  și vine din împărtășirea de valori comune cu cel care a întemeiat spitalul Filantropia la începutul anilor 1800, dr. Caracaș: umanism, empatie, excelență. Astăzi, Cytogenomic Medical Laboratory își asumă misiunea de a face medicina de viitor accesibilă tuturor românilor.

Motivația din spatele acestui efort de sponsorizare a editării lucrării Topografia Țării  Românești este una de ordin afectiv, dna. Danae Stambouli, fondator al Cytogenomic Medical Laboratory, fiind om al diasporei, la fel ca și dr. Constantin Caracaș, ambii provenind din Grecia și dedicându-se sistemului medical românesc, fiecare într-o epocă diferită. . Dr. Caracaș oferă în cartea sa detalii prețioase despre modul de viață al românilor de la vremea respectivă, cu aspecte de dietă și mediu. El creează reguli și răspunderi pentru fiecare membru al spitalului, introduce vaccinarea, iar importanța acestor lucruri se resimte și astăzi. Răspunderea față de binele fiecărui om este fundamentală pentru meserie, fapt subliniat de  dna. Danae Stambouli în Cuvântul-înainte al cărții: „…înțeleg prea bine nevoia de vindecare a bolnavului și mă lupt din răsputeri împreună cu el zi de zi, dat fiind cã activez în spațiul sănătății și în special în domeniul științei dedicate studiului pietrei de temelie a organismului uman, ADN.”

Cytogenomic Medical Laboratory (www.cytogenomic.ro ) a dezvoltat de-a lungul timpului parteneriate în cadrul sistemului medical de stat și privat și vine în susținerea procesului de diagnosticare al pacienților prin implicarea de teste genetice care aduc la lumină sursa reală a bolilor și permite stabilirea de tratament care să țintească cauza și nu simptomul. Până în prezent, Cytogenomic a adus în premieră în România tehnologii care permit teste de diagnostic prenatal și post-/neo-natal. Pacienții beneficiază de o înțelegere clară, în urma efectuării de teste citogenomice, a anomaliilor cromozomiale care duc la o fertilizare eșuată, pierdere fetală, moarte perinatală, malformații congenitale, probleme de creștere, retard mental și subfertilitate. Bebelușii pot fi testați astăzi pentru 51 de afecțiuni metabolice prin screening neo-natal extins. Tehnologia nouă din cadrul laboratorului și specializarea echipei permit din acest moment diagnosticarea a peste 5.000 de boli printr-un singur test genomic. Secvențierea întregului exom (Whole Exome Sequencing) este vârf de lance în genetica mondială și acum disponibilă pentru pacienții români doar prin laboratorul Cytogenomic. De asemenea, oncogenetica permite o evaluare a riscului pentru cancer ovarian, de sân, precum și alte forme, prin screening țintit pentru 26 de gene asociate cancerului ereditar. Începând din cel de-al 10-lea an, Cytogenomic se deschide către toate celelalte specialități medicale, printr-o investiție unică în România.

Investițiile în specializare și tehnologie sunt expresia promisiunii Cytogenomic Medical Laboratory de a susține pe termen lung eforturile și performanța sistemului medical românesc. Echipa Cytogenomic Medical Laboratory este formată din specialiști de top în domeniu, iar 5 dintre cei mai buni geneticieni sunt parte din echipă din prima zi. Cu toții beneficiază de formare continuă, participă la  cursuri de specializare în afara țării sau în cadrul laboratorului, cu traineri internaționali. Echipa Cytogenomic Medical Laboratory este motivată științific pentru a rămâne 100% dedicată cunoașterii avansate și dinamicii din domeniu.

Evenimentul din 29 septembrie a  adunat  medici specialiști cu care Cytogenomic Medical Laboratory colaborează în strânsă legătură, dar și personalități din zona culturală sau invitați din Grecia care apreciază o astfel de ediție jubiliară proaspăt ieșită din tipar: 245 de ani de la nașterea, 190 de la moartea doctorului C. Caracaș, 205 ani de funcționare neîntreruptă a spitalului Filantropia.

La evenimentul de lansare a cărții dr. C.Caracaș  au luat cuvântul:

Prof. dr. Georgeta Filitti, istoric,  care semnează îngrijirea de ediție, studiul introductiv și notele suplimentare

Prof.Dr.Gheorghe Peltecu, Spitalul Filantropia

Excelența Sa, Dl. Vassilis Papadopoulos, Ambasador al Republicii Elene înRomânia

Dr. Danae Stambouli, Cytogenomic Medical Laboratory, sponsor

OMONIA, fondată în 1991 la București, este singura casă editorială din România și din Europa de Sud-Est dedicată exclusiv promovării culturii grecești, elenismului din România și relațiilor româno-elene și româno-cipriote. Editura încearcă să aducă în atenția publicului cititor român creații spirituale de vârf ale Greciei moderne și Ciprului.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508