spot_img

Strada de C`Arte 2018, sub semnul Centenarului și al unității europene

Ediția a șaptea a festivalului multicultural Strada de C`Arte a fost deschisă în Aula Bibliotecii Centrale Universitare (BCU) ”Carol I”, prin debutul Festivalului Capitalelor Națiunilor Centenare – un festival parte integrantă a Străzii de C`Arte. În context social și cultural actual, în anul Centenarului, dar și prin prisma unei colaborări de lungă durată cu BCU ”Carol I”, Muzeul Național al Literaturii Române organizează, timp de o săptămână, la București, Festivalul Capitalelor Națiunilor Centenare. ”Cred că sunt mai multe lucruri care ne unesc decât cele care ne despart. Dacă vorbim despre participanții la acest festival, ne unește câștigarea independenței fiecăruia, în 1918. Ne despart doar distanțele. În rest suntem cu toții în Uniunea Europeană, avem o identitate națională distinctă și ne raportăm la aceleași valori umaniste. Vorbim limbi diferite, dar în zona creativității artistice acest lucru nu ne împiedică, dimpotrivă. Ideea acestui eveniment a apărut anul trecut, în cadrul ședințelor Comisiei pentru Centenar, înființată de Primăria Capitalei. (…) Acest proiect se înscrie în zona de deschidere europeană a României și a Bucureștiului și transmite un semnal al unității europene, al diversității și creativității țărilor din zona Central și Est europeană, precum și dincolo de disensiunile istoriei, valorile umaniste comune.”, a declarat Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române.

În Aula BCU au fost prezenți invitați speciali importanți, ambasadorii celorlalte nouă țări centenare (Austria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Republica Moldova și Slovacia) precum și reprezentantul Ministrului Culturii și Identității Naționale al României, academicieni, oameni de cultură, artiști și alți factori importanți ai culturii naționale.

Evenimentul a fost deschis printr-un recital susținut de flautistul Ion Bogdan Ștefănescu.

Prima a luat cuvântul Michaela Tomnița Florescu, viceprimarul municipiului București: ”Este un privilegiu să fim împreună și doresc să aduc salutul Primăriei Municipiului București care, prin intermediul domnului director Cristescu și a echipei sale, a făcut acest eveniment care este, în felul său, unic. Sigur că toți avem idei, dar este minunat că domnul Cristescu este și capabil să le ducă la bun sfârșit.”

A urmat Excelența Sa Nunțiul Apostolic, Monseniorul Miguel Maury Buendia, care a transmis mesajul său în română. ”Ne-am adunat astăzi pentru a deschide Festivalul Capitalelor Națiunilor Centenare ce reunește națiunile care, anul acesta, sărbătoresc centenarul nașterii sau reorganizarea lor ca state independente și suverane. 10 țări foarte diferite prin componentele lor entice, prin limba lor, prin tradițiile lor religioase și culturale, dar în prezent integrate, în cea mai mare parte, într-o nouă structură supranațională care le unește pe toate, cu respectarea diversității lor: Uniunea Europeană.”

Excelența Sa Vladimir Valky, Ambasadorul Cehiei: ”Vă mulțumesc foarte mult pentru organizarea acestui eveniment, pentru că este complicat de organizat și mă bucur și că Primăria a finanțat un astfel de festival. Sunt foarte mulți participanți importanți. E o oportunitate pentru ca oamenii din aceste țări să se cunoască, să se înțeleagă. Cultura și artele aduc oamenii laolaltă.”

Excelența Sa, Ambasadorul Estoniei, Ants Frosch: ”Vreau să spun că cei care au venit cu ideea festivalului au avut, de fapt, o idee minunată. Trebuie să fie vorba despre cineva care înțelege cu adevărat Europa și națiunile sale. Felicitările mele! (…)

Pentru o națiune mică, cum este Estonia, cultura națională înseamnă asigurarea viitorului și din acest motiv sunt mândru că pentru noi, estonienii, diversitatea a fost mereu ceva ce am apreciat și iubit. Dragostea mea, a noastră, merge către cei care ne-au găzduit aici și ne-au oferit această minunată posibilitate.”

Vicepreședintele Academiei Române, Profesorul Răzvan Theodorescu: ”Excelențele voastre, dragi prieteni, vă urez bun venit din partea Academiei Române. Festivalul Capitalelor Națiunilor care sărbătoresc centenarul nașterii lor este unul foarte amplu, cu o arie vastă de acoperire. (…) Toate cele zece țări sărbătoresc acest important eveniment, această declarație importanță pentru națiunile noastre, visând la destinul generației viitoare.

Ne sărbătorim trecutul, încercâm împreună să ne construim prezentul și sperăm în viitorul nostru comun și splendid ca națiuni europene.”

Tudor Potra, consilierul Ministrului Culturii și Identității Naționale, George Ivașcu, a citit mesajul acestuia, din care redăm o parte: ”(…) Românii sărbătoresc anul acesta Marea Unire. Prezența dumneavoastră la București nu constituie pentru noi doar un minunat prilej de a reafirma prietenia noastră prin invitația de a vă alătura acestei celebrări, ea este menită să reamintească fiecărui român faptul că sfârșitul Primului Război Mondial a însemnat pentru atâtea popoare din jurul nostrum șansa unică de a-și dobândi propriile drepturi și de a-și afirma suveranitatea.

Evenimentele solare de atunci conțin, însă, și un avertisment pentru noi, cei de astăzi. Pacea și libertatea de care ne bucurăm în present se cer permanent apărate tot împreună. Uniunea Europeană este proiectul comun la care contribuie generația noastră, iar succesul este astăzi, ca întotdeauna, preocuparea în primul rând a oamenilor de cultură și a artiștilor.”

Mireille Rădoi, Directorul General al Bibliotecii Centrale Universitare ”Carol I”, a vorbit despre organizarea Festivalului Strada de C`Arte, dar și despre Centenar și evenimentele dedicate actui important eveniment istoric. ”Excelențele Voastre, dragi prieteni, aproape că îmi este dificil să fiu formală pentru că suntem deja o comunitate de prieteni care punem la cale lucruri, aducem lalolaltă eforturi și energii, pentru a face lucruri frumoase, cum este cazul Festivalului Capitalelor Națiunilor Unite, care este integrat, de fapt, în prima săptămână a Festivalului Strada de C`Arte, ajuns la a șaptea ediție. Mărturisesc că acum șapte ani nu m-am gândit că o să vină anul Centenarului și nici că o să fim în stare să avem șapte ediții încât să prevedem Festivalul Capitalelor Națiunilor Centenare. Instituția în care suntem astăzi aici a fost fondată în 1891. Asta înseamnă că la 1918 avea exact vârsta soldaților de pe front. Într-un război nu se luptă doar cu arma, se luptă și cu spiritul, cu ideile, se luptă și se rezistă prin cultură. Tocmai de aceea mă bucur să avem aici reprezentanții surorilor noastre centenare, pentru că prin biblioteci, prin memoria socială, prin identități, prin cultură, prin artă, prin expresia valorilor autentice putem să continuăm încă o sută și mulți ani de aici înainte.”

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508