spot_img

Dan Băncilă expune „Frumosul în unirea dintre sculptură, metal și cristal”, la ICR

Miercuri, 26 septembrie 2018, ora 19.00, în Sala Mare a Institutului Cultural Român din Aleea Alexandru nr. 38, are loc vernisajul expoziției artistului plastic Dan Băncilă, „Frumosul în unirea dintre sculptură, metal și cristal”. Expoziția, cu intrare liberă pentru public, va fi deschisă în perioada 26 septembrie – 3 octombrie 2018.

Dan Băncilă este, fără indoială, un nume care s-a impus in arta decorativă contemporană. În primul rând, prin certitudinile sale absolute; a nu le împărtăși ar putea constitui un delict de opinie pe care nu vrem și nici nu putem să-l comitem, văzându-i și revăzându-i lucrările realizate, ca de fiecare dată, din materiale prețioase sau care pot accede, prin munca artistului, la prețiozitate: cristalul cu strălucirile și culorile sale pure, bronzul în ferecaturi și forme îndelung căutate; efectele sunt obținute prin transparențe diafane, prin suprafețe translucide care le temperează și prin opacități care închid sau delimitează elemente compoziționale purtătoare de ritmuri și de sensuri.

Lumea formelor create de Dan Băncilă impune recursul la istoria culturii, din care extragem fascinați unul și același cuvânt utilizat de grecii din antichitate pentru a desemna arta și meșteșugul deopotrivă: technê. Sigur că de la Xenophon încoace lucrurile s-au schimbat în bună măsură, deși sticla antică, aparent imponderabilă și desigur anonimă, este în reușitele sale de o frumusețe fără cusur; limbajul a evoluat și s-a diversificat, arta, expresia profundă și originală a creativității umane, este un domeniu mirabil, cu propriile sale determinări și exigențe, tehnologia desemnează ansamblul metodelor, proceselor, operațiunilor aplicate asupra materiilor prime, a materialelor și datelor pentru realizarea unui produs industrial sau comercial.

În creația sa, arta și meșteșugul s-au unit din nou, iar lucrările plăsmuite au calitatea optică și tactilă a obiectelor care pot înfrunta capriciile timpului.

Tehnologia modernă nu a operat schimbări radicale în domeniul sticlei. Un confrate bine informat descrie procesul de elaborare: „materia este prelucrată la cald, prin procedeele tradiționale ale suflării în tipare ori cu mâna liberă și este supusă, după necesități, recoacerii. Sticla [lui Dan Băncilă] este colorată în masă – cu pigmenți, oxizi de fier, de cupru, de cobalt etc., cu efecte de modulare și de valoare obținute prin matizări. E practicată șlefuirea prin care artistul înnobilează materialul, utilizând adesea și ornamentarea la cald cu clești, ceea ce sporește diversitatea formelor și expresia lor”. Dar pasiunea combinatorie a meșterului făurar nu se oprește doar la aceste procedee, el asociază sticla și cristalul, recurge la metal, marmură și travertin, realizează obiecte complexe, mono- sau pluriaxiale, transparente, albe ori colorate, sugerând, de obicei, regnurile tăcute: acvatic, mineral, vegetal.

Sticla – ne asigură Dan Băncilă, poate sugera traseele (adeseori neașteptate) ale vegetației marine – Alge, perfecțiunea formală a geometriei celeste – Nebuloasa din Andromeda, inocența anterioară păcatului originar – Adam și Eva, o punte de comunicare (supusă uneori cenzurii) – Scrisoare de la unchiul meu, o pasăre grațioasă – Flamingo, un început optimist și mobilizator – Zori de ziuă, aspirația spre înălțimi – Ikarus, strămutarea – Translație, mănunchiul culorilor strălucitoare, dispersate cu măiestrie pe un cer senin – Curcubeul.

Născut la 7 Octombrie 1943, în București, Dan Băncilă a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, promoția 1969, clasa profesorilor Zoe Băicoianu și I. Popescu.

EXPOZIȚII PERSONALE: 2002 – Expoziție personală, „Galeria Apollo”, București / 1975 – Galeria „Simeza”, București / 1973 – Galeria „Galateea”, București / 1969 – Galeria „Kalinderu”, București

EXPOZIȚII DE GRUP: 2012 – Expoziția de Artă Decorativă, „Sala Brâncuși”, Parlament, București / 2011 – Expoziția „Salonul Sticlei”, Galeria „Orizont”, București / 2009 – Expoziția de la Paris, Franța / 2007 – Salonul Național al Artelor Decorative, București / 2004 – Expoziția „Artele focului” ediția a treia, Galeria Apollo, București / 2003 – Salonul Municipal de Artă Decorativă, Galeria Apollo, București / 2001 – Salonul de sticlă, Galeria Simeza, București / 1995 – Expoziția din Kanazawa – Japonia / 1992 – Expoziție de grup, Galeria „Dominus”, București / 1987 – Expoziția Internațională de sticlă, Tokio – Japonia / 1984 – Galeria „Rosen”, Amsterdam – Olanda / 1977 – Expoziția de la Coburg, Germania, unde a obținut Diploma de onoare „Coburge-Gloss-Preis”

În anul 2001 a primit „Ordinul cultural de merit in grad de comandor al Artelor Plastice”. http://www.icr.ro/pagini/frumosul-in-unirea-dintre-sculptura-metal-si-cristal-expozitie-dan-bancila-in-sala-mare-a-icr

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508