Conferința ”Utilitatea didactică a hărților în predarea istoriei medievale la universitate”

sept. 14th, 2018 | By | Category: Postcard

Joi, 27 septembrie 2018, ora 18:00, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi vă invită la conferinţa „Utilitatea didactică a hărților în predarea istoriei medievale la universitate”, susținută de istoricul Radu Mârza de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj. Evenimentul redeschide seria „Atlas. Conferinţele MNHCV, adresată publicului interesat de istorie şi cartografie, care a debutat la finele anului trecut.

Comunicarea pornește de la premisa importanței cadrului geografic și natural în care se desfășoară procesele și fenomenele istorice. Pentru aceasta, cunoașterea geografiei – regionale, a României, a Europei Centrale și de Răsărit, a Europei în general etc. – este fundamentală. Instrumentul principal pentru a dobândi această cunoaștere este harta.

În calitate de cadru didactic universitar cu două decenii de experiență, Radu Mârza observă permanent scăderea graduală a cunoștințelor geografice ale studenților, astfel că în cadrul cursurilor pe care le predă și a seminariilor pe care le susține, pune un mare accent pe cunoașterea în teritoriu (pe hartă) a evenimentelor și proceselor istorice despre care se discută. Comunicarea va prezenta câteva dintre hărțile folosite uzual și care vor fi comentate din punct de vedere al informației geografice, precum și al încărcăturii istorice a materialului cartografic.

Radu Mârza este conferențiar univ. dr. la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, Facultatea de Istorie și Filosofie. Predă cursuri de Istoria Bizanțului, Istoria culturală a călătoriei și turismului, Slavi și slavonism în istoria medievală și premodernă a românilor. Este preocupat de istoria istoriografiei românești, istoria Europei Centrale, istoria Balcanilor, istoria slavilor, istoria călătoritului, cartofilie. A publicat „ The History of Romanian Slavic Studies. From the Beginnings until the First World War”, „ Romanian Historians and Propaganda (1914-1946). The Case of Transylvania.

Accesul la conferință se face pe bază de înscriere, din data de 17 septembrie, completând formularul de pe site, la pagina dedicată acestei conferințe.

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi (MNHCV) din Bucureşti este printre puținele instituţii culturale cu acest specific din lume. Muzeul deține o colecţie de peste 1000 de lucrări realizate în perioada secolelor XVI – XX, hărţi vechi şi gravuri ce reprezintă în principal provinciile româneşti, state şi regiuni europene, precum şi hărţi astronomice și planuri de oraș. MNHCV își propune să devină mai mult decât un muzeu, să fie un loc de intersecție al artelor, un centru pentru studierea și reconsiderarea istoriei și a geografiilor lumii, atât de către specialiști cât și de către publicul general.

Dată: Joi 27 septembrie 2018, ora 18:00

Adresă: Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, str. Londra nr. 39, București

Acces: pe bază de înscriere, din data de 17 septembrie, completând formularul de pe site, la pagina dedicată acestei conferințe

Tarif: 5 lei

Număr de vizualizări :180


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro