Archive for septembrie 26th, 2018

Celebrarea Zilei europene a limbilor străine, la Madrid

sept. 26th, 2018 | By
Celebrarea Zilei europene a limbilor străine, la Madrid

Joi, 27 septembrie 2018, Institutul Cultural Român de la Madrid, în colaborare cu Institutul Camões din Madrid și Forumul Cultural Austriac prezintă, la sediul său, o serie de scurtmetraje premiate, în cadrul proiectului „Săptămâna limbilor europene”. Din partea României, va fi prezentat scurtmetrajul Megatron de Marian Crișan, care a primit Premiul Palme d´Or la Festivalul Internațional de Film de la Cannes în 2008 și Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la Festivalul Internațional de Film de la Stockholm, în 2008.Lansarea traducerii în limba cehă a romanului “De două mii de ani/ Cum am devenit huligan”, de Mihail Sebastian

sept. 26th, 2018 | By
Lansarea traducerii în limba cehă a romanului “De două mii de ani/ Cum am devenit huligan”, de Mihail Sebastian

Vineri, 5 octombrie 2018, ora 18:00, la Biblioteca Václav Havel din Praga, Institutul Cultural Român de la Praga, cu sprijinul Bibliotecii Václav Havel şi a editurii Herrmann & synové organizează, lansarea traducerii în limba cehă a cărţii ”De două mii de ani/ Cum am devenit hooligan”, de Mihail Sebastian. Invitaţi: Hana Herrmannová – traducătoarea cărţii; Michael Finkenthal – scriitor și cercetător în ştiinţele umaniste, profesor la Universitatea Johns Hopinks, Baltimore, S.U.A.; Ciprian Vâlcan – filozof şi scriitor, profesor la Universitatea Tibiscus din Timișoara, România.Partituri rare, muzicieni și actori de excepție vor lua parte la „Stagiunea de colecție” de la Biblioteca Națională

sept. 26th, 2018 | By
Partituri rare, muzicieni și actori de excepție vor lua parte la „Stagiunea de colecție” de la Biblioteca Națională

Începând de luni, 8 octombrie 2018, va debuta cel de-al doilea sezon al Stagiunii de colecție la Biblioteca Națională a României (Bd. Unirii nr. 22), parte din proiectul ambițios „100 de ani în 100 de concerte” derulat de UCIMR. În urma succesului înregistrat la primul sezon, organizatorii au pregătit o serie nouă de evenimente prin care vor fi revalorificate partiturile rare din patrimoniul Bibliotecii Naționale a României prin concerte, expoziții și prezentări interactive ale lucrărilor puse în lumină cu fiecare eveniment. Publicul va fi invitat și de această dată să descopere nu doar poveșile unor partituri semnate de compozitori celebri, ci și să le asculte, după notațiile personale ale compozitorilor, în interpretarea a numeroși artiști invitați de pe marile scene ale României. Partiturile alese sunt Ediții Princeps ale unor lucrări celebre, versiuni rare și, deopotrivă, fac parte din colecțiile personale ale unor mari personalități. În completare, noutatea acestui sezon va aduce spectacole de lectură tematice susținute de mari actori care mărturisesc o a doua pasiune, a muzicii clasice. AgențiadeCarte.ro este partener media.”Nu prea știm ce este fericirea și cum se cultivă, deoarece suntem prea ocupați să evităm sau să ținem departe nefericirea”

sept. 26th, 2018 | By
”Nu prea știm ce este fericirea și cum se cultivă, deoarece suntem prea ocupați să evităm sau să ținem departe nefericirea”

Gáspár György este custode de povești de viață și „reparator“ de relații, cu o experiență de 12 ani în psihologia clinică și psihoterapia de cuplu și familie. Este cofondator al platformei paginadepsihologie.ro și inițiator al programului național #RevoluțiaRelaționalăÎnRomânia. E membru al Colegiului Psihologilor din România și autorul cărților ”Copilul invizibil” (Curtea Veche Publishing, 2016), ”Revoluția iubirii” (Editura Pagina de Psihologie, 2017) și ”Mindfulness urban” (Curtea Veche Publishing, 2018). Simona Ioniță a dialogat, în exclusivitate pentru AgențiadeCarte.ro, cu Gáspár György despre cea mai recentă carte a lui, despre mindfulness și despre ce înseamnă #RevoluțiaRelaționalăÎnRomânia.Lansarea volumului „Atomul între Ştiinţă şi Politică. De la Los Alamos la Hiroshima”

sept. 26th, 2018 | By
Lansarea volumului „Atomul între Ştiinţă şi Politică. De la Los Alamos la Hiroshima”

Marţi, 2 octombrie 2018, ora 12.00, la sediul Societăţii de Medici şi Naturalişti Iaşi, va avea loc lansarea volumului „Atomul între Ştiinţă şi Politică. De la Los Alamos la Hiroshima”, al autorului Dr. Ozias Marcovici, apărut la Editura Danaster, Iaşi, 2018. Volumul va fi prezentat de: prof.dr. Costel Ostin Mungiu, scriitorul Constantin Munteanu, publicist şi lector de carte Elena Leonte, scriitorul şi editorul Ioan Muscalu, dr. Vasile Palade şi prof.dr.Eugen Târcoveanu.Se pun în vânzare biletele la FNT 2018!

sept. 26th, 2018 | By
Se pun în vânzare biletele la FNT 2018!

Biletele pentru spectacolele celei de-a 28-a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru se vor pune în vânzare online pe https://www.mystage.ro/fnt începând de miercuri 26 septembrie 2018, ora 22:00 și la casa de bilete centralizată a Teatrului Naţional „I.L. Caragiale“ din Bucureşti (unde contravaloarea biletelor se va putea plăti atât cash, cât și cu card) începând de joi 27 septembrie, ora 10:00. De asemenea, precizăm că anul acesta nu vor exista bilete puse în vânzare la casele de bilete ale teatrelor unde sunt programate spectacole.Cinci galerii din România, la târgul de artă viennacontemporary 2018

sept. 26th, 2018 | By
Cinci galerii din România, la târgul de artă viennacontemporary 2018

Institutul Cultural Român, prin Direcţia Programe Internaţionale şi Institutul Cultural Român de la Viena, este partener al celei de-a patra ediţii viennacontemporary, târgul internaţional de artă contemporană din Viena. Cu un focus pronunţat asupra artei central şi est-europene, ediţia 2018 se desfăşoară în perioada 27-30 septembrie la Marx Halle din Viena. viennacontemporary prezintă publicului lucrări de artă vizuală aparţinând tuturor formelor de expresie: pictură, sculptură, fotografie, desen, instalaţie, new media şi reprezintă un loc de întâlnire pentru vizitatori, artişti, curatori, colecţionari şi proprietari de galerii. La ediţia aceasta participă aproximativ 120 de galerii şi instituţii din 27 de ţări şi sunt aşteptaţi peste 30.000 de vizitatori la târg şi la evenimentele conexe – filme şi prezentări video, tururi ghidate, conferinţe, discuţii şi prezentări, programe pentru copii.Jazz la chitară în concertul Inbar Fridman Trio, la Arcub

sept. 26th, 2018 | By
Jazz la chitară în concertul Inbar Fridman Trio, la Arcub

În al doilea concert al stagiunii ”Artist in Residence” 2018-2019, chitarista de jazz, din Israel, Inbar Fridman prezintă muzica următorului său album, ”Winter Breaks”, joi, 4 octombrie, de la ora 20:00, la ARCUB, Sala Mare. Lăudată în trecut pentru subtilitatea și sofisticarea sa muzicală, Inbar Fridman îmbină în Winter Breaks improvizațiile lirice și jazzul tradițional cu sunetele moderne. Pentru concertul de la București, Inbar Fridman cântă alături de colaboratorii săi de lungă durată, contrabasistul Florent Nisse și bateristul Stefano Lucchini. Inițiat în toamna anului 2016, programul de jazz de la ARCUB, ”Artist in Residence” invită în fiecare sezon un artist român să curatorieze o serie de concerte de jazz bilunare, pe o temă aleasă de ei înșiși. După ce primele două sezoane au prezentat un program de concerte selecționate de Lucian Ban, respectiv Mircea Tiberian, a treia stagiune de jazz ”Artist in Residence” este curatoriată de Cristian Soleanu.Expoziția „Mozaicul: contemporaneitatea unei arte străvechi”

sept. 26th, 2018 | By
Expoziția „Mozaicul: contemporaneitatea unei arte străvechi”

Marți, 2 octombrie 2018, orele 18.00, în Mica Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneția, va avea loc vernisajul expoziției intitulată „Mozaicul: contemporaneitatea unei arte străvechi” semnată de Daniela Scurtulescu şi invitații săi. În expoziție vor fi expuse pe lângă lucrările maeștrilor mozaicari Giovanni Cucco şi Annie Ricciardi, şi lucrări ale elevilor acestora care au urmat cursurile de mozaic organizate de Asociația Culturală Italia – Grecia din Veneția. Mozaicul, termen care provine etimologic de la „musa” de unde își are originile „opus musivum”, cu origini străvechi. Stindardul din Ur descoperit în Mesopotamia şi datând 2700-2500 î.Ch. este cel mai antic obiect asemănabil unui mozaic portabil, chiar dacă nu erau încă utilizate plăcuțele tipice mozaicului (ci coji de cochilii, bucăți de piatră, de scoici şi de argilă – care erau tăiate şi îndreptate pentru a crea diversele imagini).Deschiderea stagiunii 2018-2019 la Filarmonica „George Enescu”

sept. 26th, 2018 | By
Deschiderea stagiunii 2018-2019 la Filarmonica „George Enescu”

Stagiunea 2018-2019 se va desfăşura sub semnul aniversării Centenarului, dar şi al aniversării a 150 de ani de la înfiinţarea Orchestrei Filarmonicii „George Enescu” (1868) și a 130 de ani de la inaugurarea clădirii Ateneului Român (1888). Primele concerte sunt planificate pentru zilele de joi, 4 si vineri, 5 octombrie, de la ora 19.00, în Sala mare a Ateneului Român. Mult îndrăgitul pianist și dirijor Christian Zacharias va conduce Orchestra simfonică a Filarmonicii într-un program Beethoven.