spot_img

Folk și baladă la Târgu Jiu

Ediția a XVII-a a Festivalului Național de Folk și Baladă ”Poarta Sărutului”, de la Târgu Jiu, a început vineri, 10 august 2018, la Teatrul de Vară. Fiind prima ediție organizată în lipsa inițiatorului, omul de cultură Viorel Gârbaciu, evenimentul îi este dedicat în totalitate celui care a pus, acum 20 de ani, bazele unuia dintre cele mai importante festivaluri de muzică folk din țară. Juriul Festivalului este format, în acest an, din Victor Socaciu (compozitor și interpret, președintele juriului), Sorin Minghiat (profesor de arhitectură și muzician), Dan Vană (compozitor și interpret, directorul Taberei Naționale de Folk de la Calafat), Mihai Cosmin Popescu (realizatorul emisiunii ”Omul cu chitara” – Radio România Actualități), Teodora Ionescu (redactor de emisiuni cu muzică folk – Radio București), Ovidiu Mihăilescu (compozitor și interpret), Florin Camen (compozitor și interpret), Florin Bivolaru (profesor Școala Populară de Artă Târgu Jiu), Spiridon Popescu (poet, membru al Uniunii Scriitorilor). Amfitrioni: Adrian Beznă & Andrei Maftei. Director festival: Alexandru Bratu, directorul Școlii Populare de Artă Târgu Jiu. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.

În prima seară de concurs, pe scenă au urcat Delia Porumb (Valea Râmnicului, Buzău), Ema Maria Burduhosu (Târgu Jiu), Sergiu Pârvulescu (Vulcan, Hunedoara), Adrian Eugen Moraru (Făgăraș, Brașov), Grupul ”Clipa” (Arad), Luminița Elena Donisă (Petroșani), Codruț Dumitru Beleaua (Rupea, Brașov), Andreea Petre (Târgu Jiu), Andreea Dobre (Lupeni, Hunedoara) și Grup ”Scherzo” (Tulcea).

După emoțiile concurenților, a fost rândul publicului să devină emoționat, așteptând (re)întâlnirea cu interepreții preferați de muzică folk. Primele recitaluri de la Târgu Jiu au fost susținute de Adrian Beznă, Ocru (Adrian Mărgineanu și Dorin Pitaru) și Cătălin Stepa. Spiritul muzicii folk s-a manifestat încă de la început, muzicienii cântând împreună, acompaniindu-se reciproc, dându-și mâna în cel mai sincer mod, în piese pline de substanță și uneori chiar umor.

Ultimul recital a fost susținut de Vasile Șeicaru – o serie de melodii iubite și cunoscute, împletite cu piese mai noi. Mereu impresionat de publicul târgujian, Șeicaru a declarat că această efervescență dar și vârsta mică a unora dintre cei prezenți la Teatrul de Vară (mulți dintre ei adolescenți) sunt motivele pentru care crede că folkul merge mai departe. ”Ne simțim protejați de voi, protejați muzica folk și de asta avem curajul să cântăm și să scriem în continuare”.

Seara s-a încheiat într-un mod emoționant, cu atât mai mult cu cât, în același timp, la București, reacția la protestele celor care vor să trăiască decent în România a degenerat într-un mod neașteptat și dezamăgitor. La Târgu Jiu, muzicieni și iubitori de muzică folk, toți într-o voce și un suflet, au cântat ”Treceți batalioane române Carpații”, cu dor de o țară unită și prosperă.

Dorina CIOPLEA

Organizatori: Consiliul Județean Gorj, Consiliul local și Primăria Târgu Jiu, Școala Populară de Artă Târgu Jiu, Ansamblul Artistic Profesionist ”Doina Gorjului”, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare ”Constantin Brâncuși”.

Sponsori: Aplomb, S.C. Ambasador, Party Time, Stage, Soft Tehnica, Guitar Pub, Belle Epoque, România Perpetuă.

Parteneri media: TVR România, TV Sud, Radio România Oltenia Craiova, Acces TV, Gorj TV, Magic FM, Radio Târgu Jiu, Gorj Domino, Pandurul, Gazeta de Sud, Adevărul, AgențiadeCarte.ro, Radio Infinit, Radio Omega, Ziarul Universul, Sud FM, Impact în Gorj, Arta Sunetelor, Vertical.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508