spot_img

”Olya. Două ierni și o primăvară”, de VASSILIS PAPADOPOULOS

Cea mai recentă apariție a Editurii Omonia în colecția „Biblioteca de Literatură Neoelenă” o reprezintă romanul ”Olya. Două ierni și o primăvară” (Atena, 2008), de VASSILIS  PAPADOPOULOS. Cu un cuvânt-înainte al autorului. Traducere de Elena LAZĂR.

Tablou realist al mediului social și politic al Ucrainei postsovietice, cartea atrage atenția în primul rând prin maniera în care este scrisă. Între capitolele  în care se derulează acțiunea propriu-zisă sunt inserate însemnări din jurnalul unui diplomat grec aflat la post în capitala Ucrainei. Diplomatul  urmărește de la distanță, cu acut interes, noua societate care se configurează după căderea comunismului și se străduiește, pe cât posibil, s-o înțeleagă. Olya, o tânără de 18 ani cu ochi albaștri fermecători, fiica unei profesoare universitare, încearcă să fugă de viața din orașul care se zbate în sărăcie prin relația cu un membru al mafiei locale. O crimă săvârșită în mediul în care intrase schimbă cu totul mersul lucrurilor. Imagini neașteptate și impresii eteroclite se succed rapid, în timp ce diplomatul descoperă noi și noi puncte comune cu oamenii din jurul său. Diplomatul și Olya văd aceleași lucruri, dar din unghiuri diferite. Drumurile lor se vor întâlni, fără ca ei înșiși să se fi văzut vreodată, grație demersurilor disperate ale mamei pentru salvarea fiicei sale.

Publicat la editura Periplous/Dionysis Vitsos din Atena în 2008, romanul, tradus deja în ucraineană (2016) și  aflat în curs de tălmăcire în limba rusă, impresionează, dincolo de modul original al scrierii – avem practic două cărți într-una singură – prin sinceritate, prin căldura cu care sunt creionate personaje din toate mediile societății ucrainene, total străină inițial naratorului. Nu lipsesc pagini de evocare a trecutului istoric mai apropiat  al țării (drama Cernobîlului sau a celui de-al Doilea Război Mondial) sau a prezenței elene pe  meleaguri ucrainene, din Antichitate, trecând prin Bizanț, până astăzi.

Autorul romanului, Excelența Sa Vassilis Papadopoulos,  ambasador al Greciei în Ucraina, acreditat și în Republica Moldova (2013-2016), este, din octombrie 2016,  Ambasadorul Greciei la București. În cuvântul-înainte către cititorul român, scriitorul notează: „Venit la București de la Kiev, întâlnind și intrând într-o nouă societate, cea românească, am constatat foarte curând și, la început, cu surprindere, că modul în care oamenii din România abordează viața și lumea are multe elemente comune cu cel al ucrainenilor. Acest lucru se datorează, cred, la doi factori. Pe de o parte, ca țări vecine, România și Ucraina au împărtășit evoluțiile politice, economice și militare dificile ale regiunii în secolul XX și, pe de altă parte, ambele țări au trăit timp de mai multe decenii sub un regim asemănător, care pune la încercare natura omului și valorile umane, ceea ce a dus la configurarea unor trăsături și reacții similare.

Am considerat de aceea că multe dintre întâmplările pe care le descriu în romanul Olya. Două ierni și o primăvară, legate de  mentalități și circumstanțe de viață ale ucrainenilor, sunt familiare și românilor. Tipurile umane și caracterele lor există și în România, iar multe dintre problemele sociale pe care le înfățișez sunt comune. Prin urmare, cartea mea ar putea să fie bine înțeleasă și să stârnească interes și în această țară, unde mi-a fost dat să slujesc ca ambasador, după Ucraina.”

Născut la Atena, în 1960, Vassilis Papadopoulos a absolvit în 1982 dreptul la Universitatea din orașul natal și două masterate (în drept internațional, 1983, și drept comunitar european, 1984) la Universitatea din Nancy, Franța. Lector la mai multe universități din Grecia și străinătate pe probleme de politică externă, relații internaționale și culturale. Din 1985 a urmat cariera diplomatică, ocupând posturi în centrala Ministerului elen al Afacerilor Externe, la Consulatul General al Greciei din San Francisco (SUA) sau la Misiunea Permanentă a Greciei pe lângă ONU (New York). Prim-secretar la Ambasada Greciei de la Bangkok (Thailanda) (1996-1999), ambasador al Greciei în Ucraina, acreditat și în Republica Moldova (2013-2016), din octombrie 2016 este Ambasadorul Greciei la București. A susținut conferințe pe teme de filosofie, filosofia culturii, limbă (Limba ca vehicul de cultură. Cazul limbii grecești, Kiev, 2013) sau literatură (Yorgos Seferis, între diplomație și poezie, București, 2018). Autor al mai multor lucrări în domeniul relațiilor internaționale. În paralel cultivă literatura. Volumul În Orientul Îndepărtat. Impresii ale unui diplomat,  apărut în 2002 în colecția „Oi Topoi/Locurile” a editurii ateniene „Periplous”,  cuprinde însemnări din statele continentului asiatic unde a îndeplinit misiuni (Thailanda) sau a călătorit (Indonezia, China, Myanmar). Fragmente din operele sale literare au apărut deja în presa culturală din România.

Inaugurată în 1999, colecția „Biblioteca de Literatură Neoelenă” a Editurii Omonia a oferit, în cele aproape două decenii de existență, creații de vârf ale prozei și liricii din Grecia și Cipru, de la autori clasici la scriitori contemporani. Cele peste 60 de titluri publicate până în prezent reprezintă mai bine de două treimi din totalul traducerilor românești de literatură neoelenă apărute în România în ultimii 30 de ani.

Editura OMONIA, 2018, 256 p.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508