spot_img

Două biografii: Victor Ivanovici şi Bruno Mazzoni – la Cafeneaua critică, în cadrul Festivalului Internaţional de Poezie Bucureşti/FIPB 2018

Miercuri, 16 mai 2018, orele 20.00-22.00, la Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti- Str. Nicolae Creţulescu nr. 8 (în Grădina MNLR), va avea loc o nouă ediție a Cafenelei critice: ” Doi româniști: Victor Ivanovici şi Bruno Mazzoni”. Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.

Victor Ivanovici (născut în 1947): critic şi teoretician literar român, hispanist, emigrează în 1984 în Grecia, la Atena. Urmase încă din adolescenţă Liceul de limbă greacă din Bucureşti, publicase în 1979 o carte în Capitala elină, Triptic neoelen. Kavafis, Seferis, Sikelianos, cu un an înaintea debutului în volum la Bucureşti cu Formă şi deschidere. O dată stabilit pe pămîntul Vechii Elade, devine un veritabil „mediator” între cele două literaturi, traducînd scriitori greci în limba noastră şi români într-a lor. A semnat echivalări mai ales de poezie, din Odysseas Elytis sau Kostas Karyotakis şi din întreaga noastră istorie literară. Şi-a continuat şi cariera de hispanist şi teoretician.

Bruno Mazzoni (născut în 1946): filolog italian, atras încă din studenţie, la Universitatea din Napoli, de limba, literatura şi cultura română, bursier în ţara noastră, apoi lector de limbă italiană la Universităţile din Bucureşti şi Cluj. Întors acasă, va preda la Universităţile din Calabria, Roma, Florenţa şi Pisa, unde a condus modulul de studii românistice. A participat la fondarea Associazione Italiana di Romenistica. S-a ocupat de Şcoala Ardeleană (în teza de licenţă) şi de faimosul „cimitir vesel” de la Săpînţa, în Le iscrizioni parlanti del cimitero di Săpânța (1999), a alcătuit, în colaborare cu Angela Tarantino, culegerea de studii Geografia e storia della civiltà letteraria romena nel contesto europeo (2010). I-a tradus în italiană – între alţii – pe Tudor Arghezi, Ion Barbu, M. Blecher, Nichita Stănescu, Ana Blandiana, Herta Müller, Mircea Cărtărescu.

Împreună cu cei doi, Ivanovici şi Mazzoni, invitaţi – acum – ai Festivalului Internaţional de Poezie Bucureşti (14-20 mai), reconstituim la Cafeneaua critică două biografii de românişti europeni!

Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.

Gazdă: Ioan Cristescu, director MNLR şi FIPB.

Ediţie realizată în colaborare cu MNLR/ FIPB.

Cafeneaua critică este un proiect de dezbateri culturale pe teme de actualitate. Prima serie s-a desfăşurat în anii 1994-1998 în Cafeneaua Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti. Seria a doua a debutat în noiembrie 2008 la Clubul TSC şi a continuat la Clubul A, la Club Control, din nou la Club A şi la POINT, centru cultural/ „cultural hub”. De asemenea, Cafeneaua critică organizează şi ediţii „în deplasare”, în mijlocul evenimentelor culturale pe care le dezbate.

*

Cafeneaua critică

Miercuri 16 mai 2018, orele 20.00-22.00

MNLR/ Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti

Str. Nicolae Creţulescu nr. 8 (în Grădina MNLR)

_______________

* Invitaţii „stagiunii” 2017-2018 şi participanţii la discuţii: Geta Brătescu (prin imagini filmate în atelier), Magda Cârneci, Ioana Crăciunescu, Alina Ledeanu, Luiza Palanciuc-Şora, Mihai Şora şi Simona Bondoc, Sergiu Celac, Ruxandra Dreptu, Dinu Dumbrăvician, Ion Grigorescu, Radu Igazsag, Eugen Vasiliu (despre Geta Brătescu: prezentare a volumului Atelier continuu, proiect al Fundaţiei Culturale Secolul 21) (ediţia a 214-a); Mircea Florian, Florin Manca, Oana Sav (despre tulnice, buciume şi trîmbiţe) (ediţia a 215-a); Mihai Şora, Luiza Palanciuc-Şora şi George Anca, Mircea Florian, Mihai Laurențiu Gânj, Florin Manca (moment cu bucium!) (Mihai Şora – 101 ani!) (ediţia a 216-a); Valery Oişteanu, Doru Ionescu şi Mircea Florian, Andrei Oişteanu (aniversare Club A 49; cultura alternativă a anilor ’60-’80) (ediţia a 217-a); Sorin Antohi, Romulus Brâncoveanu, Bogdan Ghiu, Magda Cârneci, Ioan Groșan, Valentin Petculescu, Simona Popescu, Călin Vlasie (despre Cenaclul de Luni) (ediţia a 218-a); Sorin Antohi, Anda Avrămuţ, Magda Cârneci, Simona Popescu, Paul Radu, Emanuel Ulubeanu (excursie la Cenaclul de Luni, la Casa de Cultură a Studenţilor) (ediţia a 219-a); Mihai Zgondoiu, Dan Mircea Cipariu şi Adrian Branea, Cătălin Burcea, Mircea Deaca, Gabi Stamate (despre Galeria Atelier 030202) (ediţia a 220-a); Ioan Cristescu, Dinu Flămând, Andra Rotaru, Cătălina Matei, Cosmin Perţa, Andreea Drăghicescu (despre Festivalul Internaţional de Poezie Bucureşti 2018) (ediţia a 221-a).

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508