spot_img

Doina Cornea – o amintire de neşters

La sfârşitul lunii, mai precis, în ziua de 30 mai, în Anul Centenar,  distinsa doamnă profesor Doina Cornea ar fi împlinit 89 de ani. Pe cine ar mai fi bucurat? Era atât de firavă, precum frunza bătută de vânt. Nedreptăţile şi suferinţa fizică măcinase adânc trupu-i delicat. Luciditatea  ei viza credinţa în parfumul adevărului cucernic. Din voinţa PreaBunului Dumnezeu – o  binefăcătoare şi mângâiere mână a îmbrăţişat-o, în sfârşit, curmându-i suferinţa. Şi-i mulţumim Domnului pentru aceasta. Amintirea Doamnei Doina Cornea păstrează ecoul unei doiniri cu jalnic ecou, gândind la timpuri cu lacrimi amare şi sângerânde. Câtă dreptate are excelenţa sa, Ioan-Aurel Pop, proaspătul Preşedinte al Academiei Române: A fost „conştiinţa vie a părţii conştiente a naţiunii române…” şi aşa va rămâne în memoria noastră. A acelor de ieri, a acelora de azi, sperăm, şi a acelora de mâine.

Privesc, lăcrimând, o fotografie document istoric, Putna, aprilie 1992.  Scriam, cândva, târziu, după acel moment:

Disident anticomunist. Un om integru, de o verticalitate morală demnă de toată admiraţia. S-a „risipit” (ştim asta) pentru o cauză dreaptă. Cu vădită tristeţe afirmă şi d-sa că s-a „risipit”, nu pentru că ar regreta „jertfa” vieţii sale şi a familiei sale, ci pentru că nu i s-au împlinit visele şi planurile ei şi ale generaţiei ei. Nu e uşor să ţi se frângă aripile în plan profesional, fiind în imposibilitatea de a dobândi recunoaştere (adică, gradele didactice), apoi şi pierderea catedrei de la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj, trăind într-o stare crescândă de incertitudine…

Chiar dacă mulţi semeni contemporani nouă o ignoră, Istoria viitorului, cu certitudine, NU o va putea face. Numele ei stă scris, cu litere jertfelnice, pe altarul răzvrătirilor anticomuniste. Doina Cornea este un model uman. Îi admir acestei Doamne tăria de caracter. Chiar şi la această vârstă (să nu uităm că s-a născut la 30 mai 1929), rămâne acelaşi gânditor politic vertical, precum se manifesta în anii frumoşi ai tinereţii. Ne întrebăm de ce semenii noştri n-o înţeleg?! Ne întrebăm de ce recunoaşterea meritelor sale parvin mai ales din străinătate?!… Ne întrebăm de ce a vrut să-şi cunoască dosarele de la securitate, fără însă a aduce injurii la adresa torţionarilor şi a trădătorilor?! Ne întrebăm de ce are puterea să-şi exprime doar dezamăgirea faţă de răufăcători?! Ne întrebăm de ce păstrează bunul-simţ, modestia, anonimatul în aceşti ani trepidanţi, când fiecare se zbate să obţină o poziţie socială (indiferent prin ce mijloace)?! Pentru a afla răspuns la toate aceste întrebări, căutaţi-o şi ascultaţi-o!

Am cunoscut-o la Putna. Aprilie 1992. Un an istoric. Un an de mare răscruce psihologică. După acceptarea Majestăţii Sale, Regele Mihai, printre noi, în Ţara sa de origine, Românii au învăţat să fie şi toleranţi. Un plus câştigat. M-a frapat prezenţa doamnei Doina Cornea. Micuţă de statură şi  îmbrăcată extrem de modest. O privire caldă şi prietenoasă. Vocea sa (unică prin guturalitate, segmentare a silabelor, uşor sacadată ) îmi era cunoscută. Un trup firav şi uşor înconvoiat, dar ochii vii şi strălucitori, mâna caldă şi moale. Mi-a transmis o căldură tainică ce se răsfrânge, miraculos,  din anii de umiliri pe care i-a traversat, cu stoicism. Atunci şi-a dovedit, cu prisosinţă, tăria de caracter, inteligenţa şi răbdarea nesfârşită. La Putna, noi ne-am dovedit gălăgioşi. Am scandat. Am cântat. Am vociferat. Am cerut şi am obţinut ca Majestatea Sa să vină printre noi, să ne vorbească şi să rostim într-un glas: „Hristos a Înviat!”  Doamna Doina Cornea a făcut cunoştinţă cu fiecare grup venit din diferite colţuri ale ţării, ne-a îmbrăţişat, am schimbat câteva impresii, apoi  s-a retras, cu discreţie, în aşteptare înţeleaptă. Într-o aşteptare de aur, care s-a dovedit triumfală… pentru toată Ţara.

Triumfală? Dumneavoastră, fraţi Români, puteţi răspunde mai bine decât mine.

Viaţa? O amintire!

Hristos a înviat, Majestate!

Hristos a înviat, dragilor martiri ai Neamului Românesc!

Hristos a înviat, doamnă Doina Cornea! Lumină, smirnă şi tămâie în lunga şi binecuvântata călătorie spre Tatăl Ceresc!

Livia Ciupercă

Articole recomandate

1 COMENTARIU

  1. Un articol foarte bun şi o amintire de neuitat pentru poporul român.
    Drum lin spre Ceruri, d-na Doina Cornea!

    Felicitari, d-na Livia Ciuperca!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508