spot_img

Arta urbană în societate și în arhitectura orașului, subiect de dezbatere în conferința din mai #CePunemÎnRamă? de la ARCUB

Intitulată „Recapitalizarea fondului cultural urban. Amprenta artelor vizuale în urbe”, a treia conferință din seria #CePunemÎnRamă? din acest an de la ARCUB va avea ca subiecte de dezbatere unele dintre cele mai interesante proiecte de artă urbană din București. Conferința va fi susținută de Anca Boeriu, Steluța Roșca Stănescu și Andreea Sandu și va avea loc marți, 22 mai, începând cu ora 18.30, la Sala Arcelor de la ARCUB.

Conferențiarele vor purta o discuție liberă despre arta urbană, despre rolul și impactul artei în societate, dar și în arhitectura orașului, despre educație, programe și proiecte generate în acest sens, despre artiștii români contemporani și antreprenorii culturali în acest context.

În cadrul conferinței vor fi prezentate două studii de caz, Festivalul de Artă Urbană B-OSA și proiectulArta la intrare”.

Festivalul de Artă Urbană B-OSA este cel mai mare festival de artă urbană din România care se va desfășura în lunile mai, iunie, iulie 2018, în București. În arta urbană promovată de Festivalul B-OSA se regăsesc grafitti, street painting, mural painting, instalaţii în spaţiul public, arhitectura urbană şi trendurile tehnologice ale spaţiului urban.

Proiectul „Arta la intrare” va aduce, în perioada 19 septembrie – 19 octombrie, creațiile  artiștilor  români la granița dintre interior și exterior, propunându-și astfel să genereze un dialog direct şi nonconformist între obiectul de artă şi privitor. În 23 de locații din București – instituții, biblioteci, teatre, facultăți și școli – vor fi amplasate lucrări de artă create de 23 de artiști români.

Invitatele celei de-a treia conferințe #CePunemÎnRamă? sunt: Andreea Sandu, coordonator al galeriei Galateca și co-organizator al B-OSA, Anca Boeriu, artist vizual, initiator al proiectului „Arta la intrare” și Steluța Roșca Stănescu, co-organizator al B-OSA și realizator al emisiunii „Artă prin gaura cheii”.

Anca Boeriu

Anca Boeriu își împarte activitatea între cursurile la Universitatea Națională de Arte din București, Catedra Grafică, coordonarea secției de grafică din cadrul Uniunii Artiștilor Plastici, în calitate de președinte și propria dezvoltare artistică.

Pornind de la proiectul „Arta la fereastră”, Anca Boeriu extinde ideea de a creea un contact direct între artă și public. Proiectul „Arta la intrare” aduce lucrarea de artă la intrarea în diverse instituții, de la cele culturale la cele educaționale sau companii importante din București.

Steluța Roșca Stănescu

Steluța Roșca Stănescu este un comunicator cu experiență, care, din poziția jurnalistului curios, aduce experiențele artiștilor contemporani în emisiunea „Arta prin gaura cheii” găzduită de Smart FM. De-a lungul timpului s-a implicat și în organizarea unor proiecte culturale din lumea artei românești.

Andreea Sandu

Cu o experiență de peste 10 ani în gestionarea, implementarea și evaluarea de proiecte educaționale și culturale, Andreea Sandu a inițiat și gestionat proiecte de artă contemporană și design, precum și programe culturale multidisciplinare la nivel local, național și internațional. Printre programele și proiectele pe care le-a inițiat sau la care a participat, menționăm: Festivalul Strada de C’Arte, Programul Educație la firul ierbii, Programul Romanian Art Energy, programul de artă contemporană și design identitar Măiastra. Este coordonator al galeriei Galateca și al proiectelor, expozițiilor de artă vizuală, design și editoriale afiliate acesteia.

Seria de conferințe #CePunemÎnRamă?

Inițiată în 2017, seria de conferințe #CePunemÎnRamă? se adresează atât celor activi în industriile creative, în instituțiile culturale și în scena de artă, cât și tuturor celor care doresc să conștientizeze rolul creativității în societate.

Programul de conferințe de la ARCUB funcționează ca un mediu de analiză și schimb de idei al cărui scop este conștientizarea diferitelor fațete, pragmatice și estetice, ale comportamentelor creative contemporane.

Cu un caracter interdisciplinar, #CePunemÎnRamă?abordează probleme de antropologie culturală, de discernământ estetic și de responsabilitate, prezentând exemple integrate din artă, design, arhitectură, cercetare, care pot conduce audiența la o privire lucidă în sensul creației și creativității.

Detalii pe www.arcub.ro

Detalii pe www.arcub.ro

Descarcă aplicația ARCUB: Android și iOS!

ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti cultivă identitatea culturală a Capitalei din 1996. Proiectele inițiate și desfășurate de ARCUB în anii de activitate au contribuit la diversificarea vieții culturale a orașului, precum și la înscrierea acestuia în rândul marilor capitale ale lumii.

ARCUB este organizatorul Festivalului internațional al luminii – Spotlight, Festivalului Internaţional de Teatru de Stradă – B-FIT in the Street!, al singurului festival internaţional de jazz din Capitală, Bucharest Jazz Festival și al Zilelor Bucureștiului.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508