spot_img

A început Festivalul Național de Teatru pentru Liceeni „Jos Pălăria”, ediția XXI

Vineri, 11 mai 2018, ora 10.00, la Muzeul Național al Literaturii Române din București, în Sala „Iosif Naghiu” (Calea Griviței nr. 64-66), a avut loc deschiderea Festivalului Național de Teatru pentru Liceeni „Jos Pălăria”, ediția XXI. Din juriul acestei ediții fac parte actrița și profesorul universitar Adriana Trandafir (președintele juriului), actrița Delia Seceleanu (Teatrul de Comedie), poeta şi criticul de teatru şi film Gabriela Hurezean. Coordonator: Loreta Popa. Festivalul Național al Trupelor de Teatru pentru Liceeni „Jos Pălăria”, ediția a XXI-a, este unul dintre evenimentele tradiționale ale Festivalului „Salut, Adolescență” și programul care marchează de 21 de ani sărbătorirea Zilei Adolescenților, în a doua duminică a lunii mai. Programul este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Festivalul „Jos Pălăria” a adus anul acesta în concurs 6 trupe de liceeni din ţară (Constanța, Iași, Panciu, Brașov, Roman și Focșani), precum şi 14 trupe din liceele bucureştene. Vor fi prezentate 20 spectacole cu adaptări după texte clasice şi moderne. Festivalul „Jos Pălăria”, inițiat de maestrul George Mihăiță, este primul festival național de teatru pentru liceeni lansat după Revoluția din 1989. Concursul are loc în cea mai nouă și modernă sală de teatru deschisă publicului bucureștean în 2017. Peste 250 de adolescenți, coordonați de 20 de profesori, vor urca pe scenă, fiind inspirați de textele dramaturgice scrise de autori români clasici şi contemporani, printre care Matei Vișniec, Ion Băieșu, Oscar Wilde, Moliere, Caragiale,  Shakespeare, dar și Jerome Lawrence și Robert E. Lee, Elise Wilk, Ivan Vyrypaev, Lia Bugnar, Filip Columbeanu, Valeriu Butulescu, Jonathan Rand, Virgil Stoenescu, John Cariani, Stephen Chbosky. Amfitrion al evenimentului, Diana Mihăiță (actriță și doctor în domeniul psihopedagogiei teatrale) – profesor ateliere teatru și lector universitar, doctor în domeniul Teatru (pedagogie teatrală).

„Bine ați venit! Ne bucurăm că sunteți aici, alături de noi, la cea de-a XXI-a ediție a Festivalului Național de Teatru pentru Liceeni Jos Pălăria. Primăria Municipiului Bucureşti prin Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, Teatrul de Comedie și asociațiile Euro CulturArt și Clubul UNESCO-Adolescenții a organizat, între 7-13 mai 2018, cea de-a XXI-a ediție a Festivalului Salut, Adolescența, un program de educaţie culturală şi de promovare a operelor literare şi artistice realizate de adolescenţi din România şi Republica Moldova, program menit să celebreze a douăzeci și una ediţie a Zilei Adolescenţilor, conform unei Legi promulgate la 13 noiembrie 1997 de Preşedintele României. Programul este co-finanţat de AFCN (Administraţia Fondului Cultural Naţional) și este inclus în cadrul evenimentelor care sărbătoresc 100 de ani de la Marea Unire. În noiembrie 1997, un veșnic adolescent pe numele său George Mihăiță a avut ideea genială de a sărbători adolescenții, pe voi, pe noi,pe ei, pe cei care au fost, dar și pe cei care vor veni. Astfel s-a promulgat o lege prin care voi aveți o zi a voastră. A doua duminică din luna mai este Ziua Adolescenților. De atunci am încercat să vă sărbătorim așa cum sunteți voi, cu bucurie. În tot acest timp s-au desfășurat diferite evenimente”, a spus Diana Mihăiță.

A urmat vizionarea unui film care a arătat celor prezenți în sală evenimentele ce s-au desfășurat între 7-11 mai 2018: dezbaterea „Literatura pentru adolescenți – între canonic, iconic și bestseller” ( luni, 7 mai 2018, ora 17:00; invitaţi: prof. univ. dr. Silviu Angelescu, conf. univ. dr. Paul Cernat, Bogdan Alexandru Stănescu, coordonatorul colecțiilor „Junior” și „Biblioteca Polirom” – Editura Polirom, Dan Pleșa, directorul Editurii Vellant; moderator: Cristian Teodorescu); lectura publică „Poemul A” (marți, 8 mai 2018, ora 17:00; moderator: Dan Mircea Cipariu); Gala „Cele Mai Frumoase Povestiri ale Adolescenților” (miercuri, 9 mai 2018, ora 17:00; de Ziua Europei premiem cele mai frumoase povestiri scrise de adolescenţi, selectate de juriul format din Dan Mircea Cipariu, Florin Iaru și Cristian Teodorescu, în urma Concursului Naţional „Cele mai frumoase povestiri ale adolescenţilor”; povestiri cuprinse în antologia „Cele Mai Frumoase Povestiri ale Adolescenților” vor fi citite de marii actori Ioana Crăciunescu şi George Mihăiţă, în cadrul unui spectacol de povestiri şi blues moderat de Dan Mircea Cipariu şi Mike Godoroja); vernisajul expoziţiei InstantA (joi, 10 mai 2018, ora 17:00; expoziţie și vernisaj ale celor mai bune fotografii digitale realizate de adolescenţi cu telefonul mobil; coordonator: artistul vizual Mihai Zgondoiu).

După prezentarea filmului, Diana Mihăiță a prezentat membrii juriului și valoarea premiilor festivalului.

Au fost invitați pe scenă scriitorul Dan Mircea Cipariu, universitarul Ioan Cristescu, Directorul Muzeului Național al Literaturii Române din București și maestrul George Mihăiță.

„O zi fastuoasă! Mă bucur că suntem la suntem la a XXI-a ediție și avem 21 de trupe. Vreau să mulțumesc acestei echipe minunate, Loreta Popa, Diana Mihăiță, cele două doamne care au ținut legătura cu voi. Sunt foarte bucuros că putem fi în acest spațiu cultural pe care l-a imaginat criticul de teatru și profesorul de teatru Ioan Cristescu. Vă aștept duminică de la ora 12.00, în Sala Radu Beligan a Teatrului de Comedie, acolo unde voi prezenta Gala premianților.”, a spus scriitorul Dan Mircea Cipariu.

Universitarul Ioan Cristescu, Directorul Muzeului Național al Literaturii Române din București: „Mă bucur că sunteți aici. Sper că în zilele în care stați în Capitală, cei care nu sunteți din București, să vizitați și expoziția de bază de la Muzeul Național al Literaturii Române din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8,  unde au avut loc evenimentele Festivalului Salut, Adolescența. În urmă cu doi ani a început colaborarea Muzeului Național al Literaturii Române din București cu Teatrul de Comedie și asociația Clubul UNESCO- Adolescenții. Mă bucur că este așa pentru că tot ceea ce interpretați voi este literatură și trebuie să vedem literatura pusă în scenă cât mai bine, sper să o faceți și sper ca în următorii ani să veniți la cursurile facultăților de teatru”.

„Vă salut cu toată dragostea de care sunt în stare. Vă felicit pe voi cei care urcați pe scenă și cel puțin pentru câteva zile sunteți colegii mei, ca să spun așa. Foarte mulți dintre cei care au urcat de-a lungul anilor pe scena festivalului joacă azi pe scenele teatrelor din București sau din țară. Cei care doriți într-adevăr să urmați facultatea de teatru să o faceți numai dacă aveți credința că vă doriți să practicați această meserie. Dacă nu ardeți pentru meserie, gândiți-vă la alta. Pe vremea când m-am apucat de Revista Salut, fiul meu cel mare, care are acum 41 de ani, era adolescent. Acum când vă vorbesc, alți doi fii ai mei sunt adolescenți, unul de 14 și celălalt de 15 ani. Vă mărturisesc că mama lor este membră a juriului, Delia Seceleanu. Le îmbrățișez cu toată dragostea și pe Adriana Trandafir și pe Gabriela Hurezean, cea care a scris cronici minunate despre noi. Vă mărturisesc, unele dintre cronicile cele mai profesioniste sunt cele ale Gabrielei Hurezean și sunt onorat că este în juriu. Vă urez succes și să ne vedem cândva peste niște ani, dar nu prea mulți, ca să mă apucați coleg de scenă”, a spus George Mihăiță.

Festivalul a fost deschis de Trupa Shakespeare, cu spectacolul „Fete rele”, de Rosalind Wiseman și Tina Fey.

Spectacolele vor continua şi sâmbătă, 12 mai 2018, în Sala „Iosif Naghiu” a Muzeului Național al Literaturii Române din București (Calea Griviței nr. 64-66), în intervalul orar 10:00-18:30, cu intrare liberă pentru toţi adolescenţii.

Conform tradiției, trupa care va câștiga Marele Premiu „Jos Pălăria” va fi invitată în cadrul Festivalului Comediei Românești FestCo, organizat de Teatrul de Comedie din București. Radio România Cultural, AgențiadeCarte.ro și Ziua-A.ro sunt partenerii concursului.

Premiile „Jos Pălăria”, în valoare totală de 9000 de lei, vor fi acordate de Ziua Adolescenților, duminică, 13 mai 2018, de la ora 12.00, în cadrul unei gale ce va avea loc în Sala ”Radu Beligan” a Teatrului de Comedie din București.

***

Programul Festivalului de Teatru pentru Liceeni „JOS PĂLĂRIA” – ediţia XXI

VINERI, 11 mai 2018

Ora 10.00

Festivitatea de deschidere, connecting people

Ora 10.30 – Trupa Shakespeare

„Fete rele”, de Rosalind Wiseman și Tina Fey

Crescută în ținuturile aride ale Africii de către părinți zoologi, Cady Heron crede că știe totul despre supraviețuirea în condiții de criză. Dar legea junglei capătă un înțeles cu totul nou când eleva de 15 ani ajunge într-un liceu normal, public, și cade pradaă unui război psihologic și unor reguli nescrise cărora adolescentele din ziua de azi trebuie să le facă față.

Ora 11.00 – Trupa InsideOut

„Jurnalul adolescentului timid”, de Stephen Chbosky

Aflat în pragul adolescenței, Charlie își povestește viața unui prieten imaginar, căruia îi trimite o serie de scrisori intime. Prins între dorința de a-și trăi viața și tendința de a fugi de ea, Charlie se trezește obligat să exploreze un teritoriu necunoscut, acela al primelor întâlniri și al casetelor cu compilații, al problemelor de familie și al prietenilor adevărați.

Ora 11.30 – Trupa Comedianții

„Ce înseamnă să fii Onest”, de Oscar Wilde

Opțiunea Trupei Comedianții pentru „Ce înseamnă să fii Onest”, de Oscar Wilde, vine din dorința de a cunoaște dramaturgia universală și de a citi autori care nu intră în listele de lecturi obligatorii.

Ora 12.00 – Trupa „Dor fără sațiu” – Liceul Teoretic Dimitrie Bolintineanu

„Țara lui Gufi”, de Matei Vișniec

Scrisă în limba română, chiar înainte de plecarea autorului în Franța, „Țara lui Gufi”, de Matei Vișniec are în substrat înțelesuri profunde, în haine metaforice, deși e considerată o comedie. Ar putea avea ca motto versul eminescian: ‚,Iară ochiu-nchis afară, înăuntru se deșteaptă”; sau fraza din ,,Micul Prinț”: ,,Esențialul rămâne invizibil ochilor; nu vedem bine decât cu inima”.

Ora 12.30 –  Luminătorul – Colegiul Tehnic V. D. Cotea Focșani

„Nota zero la purtare”, de Virgil Stoenescu

Ora 13.00 – 13.30 Pauză

Ora 13.30 – Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza”, București

„EXPLOZIV”,  după texte de Elise Wilk, Ivan Vyrypaev și Lia Bugnar

„Când s-a terminat magia, s-au terminat iluziile…” Pornind de la această maximă, „Exploziv” își propune să sădească în mintea spectatorilor o sămânță a cunoașterii propriilor puteri și capacități. „Exploziv” prezintă patru destine nefericite dintr-un cartier. Să fie toate aceste destine doar coincidențe?

Ora 14.00 – Trupa de teatru As – Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, București

„Almost, Maine”, de John Cariani

Nimic nu e ceea ce pare în miticul și îndepărtatul oraș Almost din Maine într-o noapte fără lună, senină și rece, din mijlocul iernii. În timp ce luminile din nord strălucesc pe cer, cetățenii din Almost se îndrăgostesc în cele mai neașteptate și, de cele mai multe ori, amuzante moduri. Genunchii se învinețesc, inimile se rup, dar vânătăile se vindecă și aproape că se refac în acest minunat vis de iarnă.

Ora 14.30 – Trupa de teatru Rogvaiv – Clubul Rogvaiv by Dana Piroiu

„Crimă pe palier”, de Ion Băieșu

Este un text comic foarte actual, care expune relaţiile dintre oameni, influenţaţi de multiplele probleme cotidiene, de ritmul condimentat al existenţei, ritm generator de stres ce schimbă omul, devenind nervos şi lipsit de răbdare şi de înţelegere faţă de cei din jur.

Ora 15.00 – Trupa Noii Comedianți – Liceul Teoretic Jean Monnet, București.

„Trei nopți cu Madox”, de Matei Vișniec

Trupa a optat pentru o piesă de Matei Vișniec pentru a cunoaște dramaturgia contemporană și pentru a se pune la încercare cu un text care, chiar dacă a plăcut de la „prima întâlnire”, este încărcat de semnificații. Elevii speră să poată valorifica măcar o parte din aceste semnificații pentru a transmite corect mesajul.

SÂMBĂTĂ, 12 mai 2018

Ora 10.00 – Cercul  de  Teatru  Luceafărul de  la  Clubul  Copiilor  Sector  5  Bucureşti

„Zbor frânt”  sau  „În alb și negru”, dupǎ  „Avioane  de  hârtie“, de Elise  Wilk

Ora 10.30 – Trupa de teatru Protha, Asociația Protha Panciu

„Ești un animal Viskovitz”, după Alessandro Boffa

„Ești un animal Viskovitz” este o suită de fabule ironice. Este o succesiune melc – cuc – rechin -papagal – burete, de fapt, condiția umană pusă în oglindă și privită. Spectacolul este o radiografie a condiției umane.

Ora 11.00 – Trupa Thalia,  Colegiul  Tehnic  de Electronică și Telecomunicații „Gh. Mârzescu” – Iași

„Scapino” – Parodie după „Vicleniile lui Scapin”, de Moliere. Povestea a doi fii (Leandre și Octave) care își iau soții (pe Zerbinetta și Hyacinta) fără aprobarea taților (Geronte și Argante) și a unei slugi viclene (Scapino) care încearcă să descurce lucrurile, nu fără a trage foloase de pe urma tuturor.

Ora 11.30 – Trupa de Teatru „Gong” Roman – Colegiul Național Roman-Vodă

„Satul electronic” de Valeriu Butulescu este o frescă a stării de spirit a lumii, cu exemplificări de altoi pe valorile umane din România. Tradiția și graba noastră spre modernitate – cu flux și reflux în existența zilnică.

Ora 12.00 – Trupa Experimenthalia – Colegiul Ion Neculce

„Bacul nu-i sfârșitul lumii”, de Filip Columbeanu

Ora 12.30 – Trupa Liceului Teoretic Bilingv Ita Wegman

#desființați recreațiile (un colaj de texte americane contemporane de Jonathan Rand, cu modificări și completări substanțiale aduse de elevi).

Ora 13.00 – 13.30 Pauză

Ora 13.30 –Trupa de teatru a Centrului Cultural Sector 5 Ștefan Iordache

„Parol, mon cher”, fragmente din piesele dramaturgului I. L. Caragiale. Este un spectacol ce adună fragmente din piesele celebre ale lui Caragiale: O noapte furtunoasă, O scrisoare pierdută și D’ale Carnavalului.

Ora 14.00 – Trupa NANT – Școala Centrală

„SXPR.PLS” – Mircea Manole feat William Shakespeare

Ora 14.30 – Trupa ACTING STUDIO 1

Justiția română-  după textele lui Ion Luca Caragiale

„A avea un Caragiale și a-l păstra printre zeii tutelari este pentru națiune un semn al forței!” Teatrul domnului Caragiale este o secțiune tăiată în trupul societății umane. Nu poți rămâne indiferent. Ceva te îndeamnă să-l joci, să-i reiei replicile.

Ora 15.00 – Trupa Etcetera, Colegiul Național de Arte „Regina Maria” Constanța

„Caragiale – o mască”, scene din dramaturgia lui I. L. Caragiale

Spectacolul „Caragiale – O mască” este o oglindă a dramaturgiei caragialiene, în care se „dichisesc” personaje îndrăgite din piesele  lui Nenea Iancu.

Ora 15.30 – Trupa Amprente  Brașov

– „Să spălăm copilul sau facem altul?”, de Christopher Durang.

Atunci când copiii sunt întâmplări, atunci când oamenii mari nu-și împlinesc visele, atunci când dorințele noastre sunt imperative pentru ceilalți, atunci când compromisul devine normalitate apare frustrarea. „Spălăm copilul sau facem altul” de Christopher Durang este un spectacol despre teamă, iubire și speranță.

***

Festivalul „Salut, Adolescența” celebrează Ziua Adolescenților

Primăria Municipiului Bucureşti prin Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, Teatrul de Comedie și asociațiile Euro CulturArt și Clubul UNESCO-Adolescenții a organizat, între 7-13 mai 2018, cea de-a XXI-a ediție a Festivalului „Salut, Adolescența”, un program de educaţie culturală şi de promovare a operelor literare şi artistice realizate de adolescenţi din România şi Republica Moldova, program menit să celebreze a douăzeci și una ediţie a Zilei Adolescenţilor, conform unei Legi promulgate la 13 noiembrie 1997 de Preşedintele României. Programul este co-finanţat de AFCN (Administraţia Fondului Cultural Naţional) și este inclus în cadrul evenimentelor care sărbătoresc 100 de ani de la Marea Unire. Timp de o săptămână, vor avea loc următoarele evenimente: dezbaterea „Literatura pentru adolescenți – între canonic, iconic și bestseller” ( luni, 7 mai 2018, ora 17:00; invitaţi: prof.univ.dr. Silviu Angelescu, conf. univ. dr. Paul Cernat, Bogdan Alexandru Stănescu, coordonatorul colecțiilor„Junior” și „Biblioteca Polirom” – Editura Polirom, Dan Pleșa, directorul Editurii Vellant; moderator: Cristian Teodorescu); lectura publică „Poemul A” (marți, 8 mai 2018, ora 17:00; moderator: Dan Mircea Cipariu); Gala „Cele Mai Frumoase Povestiri ale Adolescenților” (miercuri, 9 mai 2018, ora 17:00; de Ziua Europei premiem cele mai frumoase povestiri scrise de adolescenţi, selectate de juriul format din Dan Mircea Cipariu, Florin Iaru și Cristian Teodorescu, în urma Concursului Naţional „Cele mai frumoase povestiri ale adolescenţilor”; povestiri cuprinse în antologia „Cele Mai Frumoase Povestiri ale Adolescenților” vor fi citite de marii actori Ioana Crăciunescu şi George Mihăiţă, în cadrul unui spectacol de povestiri şi blues moderat de Dan Mircea Cipariu şi Mike Godoroja); vernisajul expoziţiei InstantA (joi, 10 mai 2018, ora 17:00; expoziţie și vernisaj ale celor mai bune fotografii digitale realizate de adolescenţi cu telefonul mobil; coordonator: artistul vizual Mihai Zgondoiu); Festivalul Național de Teatru pentru Liceeni ”Jos Pălăria” (vineri-sâmbătă, 11-12 mai 2018; din juriul acestei ediţii fac parte actrița și profesorul universitar Adriana Trandafir, actrița Delia Seceleanu și poeta şi criticul de teatru şi film Gabriela Hurezean); Gala „Salut, Adolescența” (dumincă, 13 mai 2018, de Ziua Adolescenţilor, ora 12.00, Sala „Radu Beligan” a Teatrului de Comedie; cu participarea extraordinară a unei trupe de adolescenți – ”Al nouălea cer”, cu Ana-Maria Godoroja – voce, Lorin Mihalache – percuție, Andrei Cerbu – chitară, Alex Godoroja – sintetizatoare, coordonator muzical: Mike Godoroja; invitat special: George Mihăiţă, iniţiatorul Legii privind instituirea Zilei Adolescenţilor, promulgată de Preşedintele României şi aprobată de către Parlamentul României la 13 noiembrie 1997; amfitrion: Dan Mircea Cipariu).

Programul Festivalului „Salut, Adolescența” poate fi consultat la adresa web: www.ziua-a.ro

Organizatori: Primăria Municipiului Bucureşti prin Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, Teatrul de Comedie și asociațiile Euro CulturArt şi Clubul UNESCO – „Adolescenții”

Co-finanțator: AFCN (Administraţia Fondului Cultural Naţional)

Parteneri:  Muzeul Municipiului București, Cafeneaua Jos Pălăria

Text: Simona IONIȚĂ

Foto: Alexandru MATIOS

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508