spot_img

Record de vizitatori la Târgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca

Ediția cu numărul 19 a Târgului Gaudeamus Cluj-Napoca, derulată sub semnul Centenarului și al aniversării a 90 de ani de Radio România, s-a încheiat oficial duminică, 22 aprilie 2018, la ora 15.00. Peste 28.000 de vizitatori, aproape 90 de evenimente editoriale şi peste 70 de participanţi sunt cifrele care confirmă, încă o dată, statutul de reper al vieţii culturale transilvănene pe care Gaudeamus Cluj-Napoca şi l-a câştigat în cele aproape două decenii de existenţă.


Preşedintele de onoare al acestei ediţii a fost îndrăgitul scriitor și profesor Aurel Codoban.

Premiile GAUDEAMUS Cluj-Napoca 2018 decernate în cadrul festivităţii care a avut loc duminică, 22 aprilie, la ora 13.00, sunt următoarele:

Trofeele GAUDEAMUS acordate expozanţilor prin Votul Publicului:

Trofeul GAUDEAMUS: locul 3 – Editura Humanitas, locul 2 – Editura Polirom şi locul 1 – Editura Școala Ardeleană;

Cea mai râvnită carte a ediţiei a fost desemnat volumul „Istoria, adevărul și miturile” de acad. Ioan-Aurel Pop, publicat de Editura Şcoala Ardeleană și lansat sâmbătă, 21 aprilie, în prezența a peste 300 de invitați;

Trofeul Presei, pe secţiunile publicaţii, radio, TV și online, a revenit cotidianului „Făclia” – secţiunea publicaţii, postului Radio Renaşterea – secţiunea radio, postului TVR Cluj – secțiunea TV și website-ului clujulcultural.ro – secțiunea online.

Premiul Educaţia, oferit de către Radio România, a fost decernat Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca.

Premiul Miss Lectura a fost câştigat de domnişoara Vasiana Sălăjan, elevă la Liceul de Coregrafie „Octavian Stroia” din Cluj-Napoca. Premiul este oferit de Radio România și Schneider & Carioca.

Pe parcursul celor cinci zile ale evenimentului, vizitatorii au avut ocazia să participe la Tombola GAUDEAMUS organizată pe baza buletinelor pentru Votul Publicului. Câştigătoarea Marelui Premiu, constând într-o bibliotecă oferită de Casa Augustin, este doamna Diana Pâru.

Proiecte derulate sub sigla GAUDEAMUS – Radio România

Începând cu Târgul GAUDEAMUS Cluj-Napoca, toate evenimentele organizate de Radio România sub acest brand găzduiesc un spațiu dedicat Centenarului Marii Uniri, în cadrul căruia este expusă o colecție de volume cu această tematică. La Cluj-Napoca, acest spațiu a fost amenajat în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei iar volumele expuse au fost publicate de editurile Litera, Școala Ardeleană, Humanitas, RAO, Mega, Argonaut și Carminis.

2

 Vineri, 20 aprilie, Gaudeamus Cluj-Napoca a găzduit finala zonală a Concursului Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu”, proiect de anvergură naţională iniţiat de Radio România cu scopul declarat de a promova lectura în rândul elevilor. Câştigătorii concursului, elevi de la liceele şi colegiile naţionale clujene, desemnaţi de un juriu format din profesori de limba română, au fost: David Hodor (Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”)  – locul 1,  Răzvan-Marius Anca (Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”) – locul 2 şi Adina – Maria Ștefan (Colegiul Naţional „Gheorghe Barițiu”) – locul 3. Premiile au fost oferite de Radio România, Schneider & Carioca, prin Scribant Distribution și Restaurant Shanghai. Ocupantul locului 1 va participa la finala naţională a concursului, care va avea loc la Târgul Internaţional Gaudeamus (Bucureşti, 14 – 18 noiembrie a.c.).

Invitaţi de nota 10: Olimpicii României, proiect prin care Radio România promovează şi recompensează performanţele obţinute pe plan internaţional de către cei mai tineri reprezentanţi de top ai învăţământului românesc. Invitaţii de nota 10 la GAUDEAMUS Cluj-Napoca 2018 au fost: Monica Bălănescu (Colegiul Național „Emil Racoviță”), Fazakas Borbala (Liceul Teoretic „Bathory Istvan”), Finta Klára Enikö (Liceul Unitarian „János Zsigmond”), George Alexandru Râpeanu (Colegiul Național „Emil Racoviță”) și Sogor Bence (Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță”). Premiile au fost oferite de Radio România, Schneider & Carioca, Restaurant Shanghai și Editura Niculescu.

Cărţile se întorc acasă, campanie care are ca principal obiectiv constituirea, prin donaţii din partea expozanţilor şi a vizitatorilor, a unui fond de carte care va avea ca beneficiari biblioteci ale unor comunităţi subfinanţate din acest punct de vedere. O mare parte din cele circa 2.000 de volume donate la GAUDEAMUS Cluj-Napoca 2018 pentru acest proiect vor ajunge, prin intermediul Radio România Cluj și al Bibliotecii Județene Octavian Goga, la Biblioteca Comunală “Ioan Ploscaru” din comuna Frata.

Evenimentul a fost organizat de Radio România (Echipa Gaudeamus şi Radio Cluj) și Romexpo SA., cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca și a avut loc în perioada 18 – 22 aprilie în incinta unui pavilion expoziţional mobil amplasat în Piaţa Unirii.

Partener principal al Târgurilor Gaudeamus 2018: BRD Groupe Société Générale  Parteneri: Casa de Expediții Augustin Trans, Restaurant Shanghai Parteneri media: Cluj.com, Făclia, mediaTRUST și Agenția de presă RADOR

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508