spot_img

Festivalul Internaţional al Şcolilor de Teatru „ClassFest”, ediţia a VIII-a

Institutul Clutural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău sprijină participarea a patru școli românești de teatru: Universitatea de Arte din Tîrgu-Mureş; Universitatea de Arte „George Enescu”, Iaşi, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” din București şi Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca la cea de-a opta ediție a Festivalului Internaţional al Şcolilor de Teatru și Film „ClassFest”. Evenimentul este organizat de Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău și va avea loc în perioada 30 aprilie – 5 mai 2018.

Ediţia a VIII-a Festivalului Internaţional al Şcolilor de Teatru ClassFest întruneşte la Chişinău reprezentanţi ai următoarelor şcoli de teatru: Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografie „I. L. Caragiale” din București, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca,  Universitatea de Arte din Tîrgu-Mureș, Institutul de Stat de Teatru şi Cinematografie din Erevan (Armenia), Universitatea de Muzică și Teatru din Graz (Austria), Universitatea de Stat de Cultură și Arte din Azerbaijan, Academia de Arte de Stat din Minsk (Belarus), Academia de Teatru și Film „Athanor” din Passau (Germania), Academia de Teatru „Sofia Amendolea” din Roma, Italia, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chişinău (Republica Moldova), Şcoala Internaţională de Film şi Televiziune (EICAR) din Paris (Franţa), Școala Națională de Film, Televiziune și Teatru din Łódź (Polonia), Academia Națională de Artă „T.K.Zhurgenov” din Almaty (Kazahstan), Universitatea Naţională de Teatru, Film şi TV „Karpenko-Kary” din Kiev (Ucraina) şi Institutul Național de Artă Teatrală din Sankt Petersburg (Rusia).

Spectacolele din cadrul festivalului abordează diverse teme, ce vizează politica, relațiile conjugale, crizele familiale, violenţa, războiul, teroarea, iubirea etc., tratate în dramaturgia scriitorilor Eugene Ionesco, William Shakespeare, Samuel Beckett, Brandon Thomas, Vasili Sigarev, Maxim Gorki ş.a. Producţiile teatrale vor fi prezentate în următoarele săli: Teatrul Naţional „Eugene Ionesco”, Teatrul de Revistă „Ginta Latină”, Teatrul Naţional „Satiricus I. L. Caragiale”, Teatrul Republican de Păpuşi „Licurici”, Teatrul Dramatic Rus de Stat „A .P. Cehov”, Teatrul Republican „Luceafărul”, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”, Centrul de Educaţie şi Cultură prin Artă şi Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice.

Pe durata festivalului vor fi organizate mai multe ateliere de creație, susţinute de actori şi regizori celebri: Leonid Nechaev (Rusia), Daniela Lemnaru (România), Florin Vidamski (Germania), Marcin Brzozowski (Polonia). De asemenea, publicul va putea viziona expoziții de scenografie şi audia recitaluri muzicale susţinute de studenţii Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice.

Festivalul, organizat de Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, este susţinut financiar de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova. Totodată, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău susţine participarea reprezentanţilor şcolilor româneşti de teatru.  Fondul Interstatal de Colaborare Umanitară a Statelor CSI sprijină participarea şcolilor de teatru din Erevan, Armenia, Azerbaijan, Belarus, Kazahstan şi Ucraina. Institutul Polonez din Bucureşti asigură participarea studenților din Polonia. Centrul Cultural German Akzente din Republica Moldova şi Institutul Goethe din România susțin financiar participarea Academiei de Teatru și Film „Athanor” din Passau, Germania. Tinerii de la Universitatea de Muzică și Teatru din Graz, Austria sunt sprijiniți de Forumul Cultural Austriac din România. Ambasada Franţei în Republica Moldova a contribuit la participarea Şcolii Internaţionale de Film şi Televiziune din Paris, Franţa. Institutul Național de Artă Teatrală din Sankt Petersburg participă la festival datorită suportului financiar acordat de Centrul Rus de Ştiinţă şi Cultură în Republica Moldova.

Accesul la toate spectacolele este liber.

Proiectul este finanţat de:

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, Institutul Cultural Român M. Eminescu în Moldova, Fondul Interstatal de Colaborare Umanitară a Statelor CSI, Forumul Cultural Austriac din România, Centrul Cultural German Akzente în Moldova, Institutul Goethe, România, Centrul Rus de Ştiinţă şi Cultură în Republica Moldova, Institutul Polonez din Bucureşti, România, Ambasada Franţei în Republica Moldova, Primăria Municipiului Chişinău, Direcţia Cultură a Municipiului Chişinău.

Parteneri strategici:

Teatrul Naţional „Eugene Ionesco”, Teatrul de Revistă „Ginta Latină”, Teatrul Naţional „Satiricus I.L. Caragiale” Teatrul Republican de Păpuşi „Licurici”, Teatrul Dramatic Rus de Stat „A. P. Cehov”, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”, Teatrul Republican „Luceafărul”, Centrul Naţional de Educaţie prin Artă, Teatrul Municipal de Păpuşi „Guguţă”, Compania FAINA, UNITEM, hotelurile „Dacia” şi „Iris”.

Parteneri media:

TVR Moldova, Jurnal TV, Compania Teleradio Moldova, Ren TV, TVR, Agro TV, Radio Chişinău, Moldova.org, Oraşul meu, Agora, UNIMEDIA,  Zugo, Diez, Infotag, Radio Datina.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508