spot_img

Cântecele lui John Cage și acordurile muzicii lui Beethoven, în premieră la ARCUB

Joi, 26 aprilie 2018, ora 20:00, ascultăm jazz inspirat de John Cage, cântat la vibrafon, contrabas și percuții în interpretarea artiștilor internaționali Maurice de Martin, Christopher Dell și Pedro Negrescu. Concertul de jazz „John Cage, Ludwig van B. and a Cowbell” face parte din cel de-al doilea sezon Artist in Residence de la ARCUB, organizat de Primăria Capitalei prin ARCUB și prezintă în premieră un omagiu adus unuia dintre cei mai importanți compozitori ai secolului XX, John Cage.

4’34’’ este noul trio acustic al lui Maurice de Martin care va concerta, pentru prima dată, pe scena ARCUB. Compozitor și percuționist avangardist cunoscut publicului din România prin grupul de jazz Interzone, Maurice de Martin își propune să aducă pe scena ARCUB o remarcabilă demonstrație de colaborare într-o formulă de trio. Alături de virtuosul artist la vibrafon Christopher Dell și contrabasistul de jazz și dirijorul de muzică clasică Pedro Negrescu, Maurice de Martin explorează secunda muzicală ce urmează după 4’33’’, o compoziție binecunoscută a lui John Cage din anul 1952.

Concertul din 26 aprilie, de la ARCUBSala Mare – prezintă în premieră noul proiect a lui Maurice de Martin 4’34’’ printr-un tribut adus compozitorului american John Cage. Deși Cage avea rezervele sale în privința jazzului și a muzicii improvizate în general, conceptele sale muzicale despre imediatețe și coincidență provoacă și inspiră în continuare improvizatori contemporani. Intitulat sugestiv „John Cage, Ludwig van B. and a Cowbell concertul încorporează cunoașterea profundă a jazzului autentic cu acorduri ale muzicii clasice, ilustrând într-o manieră fluidă și versatilă, mai multe genuri muzicale.

Maurice de Martin a început cariera muzicală cântând Noise-Rock experimental cu formația Brother Virus din Munchen. A fost director muzical al trupei elvețiene de teatru Plasma și la Schaubühne am Lehniner Platz Berlin. A colaborat deopotrivă cu reprezentanți ai folclorului est-european, coregrafi și protagoniști ai muzicii contemporane. Concertează în toată lumea și participă la înregistrarea a peste 70 de albume. Pe lângă activitatea muzicală, Maurice de Martin este artist în domeniul artei sociale participative.

Prof. Dr. Christopher Dell lucrează ca muzician, teoretician și compozitor în Berlin și este catalogat în dicționarul de jazz Reclam ca lider al generației sale de artiști la vibrafon. Munca sa a primit distincții precum Downbeat All-star Award, German Record Critics’ Award și JazzArt-Award Music of the 21st Century. Din anul 2000 este directorul Institutului pentru Improvizație Tehnologică din Berlin, iar din 2006 deține titlul de lector în teoria arhitecturală la Universitatea de Arte (UdK) din Berlin.

Contrabasist de jazz, dirijor de muzică clasică și regizor de operă, Pedro Negrescu este binecunoscut pentru muzicalitatea sa, pentru un simț armonic infailibil, aplomb ritmic și pentru acumularea unui vast repertoriu de teme stilistice diferite. Pedro Negrescu se impune peste hotare participând la festivaluri de jazz din Polonia, Grecia, Spania, în turnee cu grupul maestrului Johnny Răducanu și ulterior cu big band-ul internațional Swinging Europe.

PROGRAM ARTIST IN RESIDENCE – MAI | IUNIE | ARCUB, SALA MARE

Joi 10 mai | ora 20.00 | Toma Dimitriu Quartet

Soulful Encounters

Daniel Torres – saxofon (ES)

Toma Dimitriu – pian (RO)

Andrea Caruso – contrabas (IT)

Owen Hart Jr. – baterie (US)

Joi 24 mai | Double Duets – prima parte | ora 20.00

Evocative

Magnets Duo

Cătălin Milea – saxofon (RO)

Dan Mitrofan – chitară (RO)

Double Duets – a doua parte | ora 20.00

Blacksalt

Lucian Ban / Abraham Burton

Lucian Ban – pian (US / RO)

Abraham Burton – saxofon (US)

Joi 7 iunie | ora 20.00 | Nicolas Simion Quartet feat. Sorin Romanescu

Parallel Universes

Nicolas Simion – saxofoane, bas clarinet, flaut, pian (AT / RO)

Antonis Anissegos – pian (Grecia)

Sorin Romanescu – chitara & electronics (RO)

Chris Dahlgren – bass (USA)

Joi 17 iunie | ora 20.00

Lee Konitz Quartet | All The Things You Ever Wanted To Be

Lee Konitz – saxofon alto (US)

Florian Weber – pian (DE)

Jeremy Stratton – contrabas (US)

George Schuller – tobe (US)

Biletele pot fi achiziţionate online de pe http://arcub.ro/ sau de la casa de bilete de la sediul ARCUB (Strada Lipscani, nr. 84-90).

Prețuri: 35 lei (Categoria I). Elevii, studenţii și pensionarii care se prezintă la Casa de Bilete ARCUB cu legitimaţiile pot achiziţiona bilete la preţul de 25 lei (Categoria II).

*Studenții de la Conservator și elevii de la școlile de muzică pot beneficia de acces gratuit la concertele de jazz, în limita locurilor disponibile. Accesul se face în baza legitimației de elev/student, în seara concertului, după intrarea în sală a spectatorilor deținători de bilete. În acest sens rezervarea locurilor în avans nu este permisă.

Despre programul ARTIST IN RESIDENCE

Inaugurat în 2016, Jazz @ ARCUB – ARTIST IN RESIDENCE invită muzicienii de jazz din România să curatorieze un sezon de concerte cu o temă propusă de ei înșiși. Modelat după programe similare din San Francisco, New York și Amsterdam, ARTIST IN RESIDENCE prezintă în premieră publicului bucureștean proiecte originale ce ilustrează tema stagiunii. Programul se remarcă printr-o selecție spectaculoasă de muzicieni români și internaționali. Curatorul artist al celei de-a doua stagiuni ARTIST IN RESIDENCE este pianistul și compozitorul Mircea Tiberian, iar tema propusă este Jazz – un limbaj muzical al viitorului”.

“În zilele noastre lumea muzicii e din ce în ce mai distinct împărțită între larga majoritate, consumatoare a unor produse de serie simpliste, predictibile, lipsite de orice potențial creativ și o minoritate rezistentă, deschisă  încă spre firesc, spre arta vie. În acest peisaj schizoid muzicianul de jazz, creatorul de muzică în timp real, se pare că posedă încă mijloacele de supraviețuire. O dovedește numărul din ce în ce mai mare de improvizatori într-un context instituțional destul de puțin ofertant. Ce-i determină pe muzicieni să aleagă această cale a expresiei artistice? Se pare că a face muzică improvizată, a o elabora în colectiv e, până la urmă, o îndeletnicire plăcută ce se și potrivește mai bine noilor comandamente  moral-sociale sau estetice ale contemporaneității. Așa se explică, pe lângă numărul crescând, și mobilitatea  acestor creatori spontani, prezenți în mai toate sectoarele vieții muzicale. Bucuria de a cânta a  muzicienilor de jazz, implicarea lor în actul artistic mă fac să mă gândesc la un viitor când, poate, nu vor mai exista ascultători ci numai creatori, desigur cu grade diferite de talent și inspirație. Din păcate, dacă lucrurile vor continua pe făgașul pe care au pornit, nu toată lumea va mai avea legături cu muzica. O mare parte dintre oameni o vor mai auzi doar, fără să o înțeleagă. Întregul spațiu auditiv va fi parcelat probabil cu zgomote controlate ce vor ritmiza comportamentul multora dintre noi.  Totuși, la fel ca în scenariile filmelor science-fiction,  imaginez o comunitate mică ce va continua să celebreze prin sunet, expresie, dans și cuvânt creativitatea muzicală. Și vreau să cred că asta va conta pentru formația spirituală a omului. De aceea, având onoarea să fiu ales noul curator al programului Artist in residence am decis să plasez seria concertelor din această stagiune sub deviza Jazz – un limbaj muzical al viitorului sau Jazz – a musical language of the future.” declară Mircea Tiberian, artist curator Artist in Residence.

Stagiune de jazz organizată de Primăria Capitalei prin ARCUB.

Detalii pe www.arcub.ro

Descarcă aplicația ARCUB: Android și iOS!

ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti cultivă identitatea culturală a Capitalei din 1996. Proiectele inițiate și desfășurate de ARCUB în anii de activitate au contribuit la diversificarea vieții culturale a orașului, precum și la înscrierea acestuia în rândul marilor capitale ale lumii.

ARCUB este organizatorul Festivalului internațional al luminii – Spotlight, Festivalului Internaţional de Teatru de Stradă – B-FIT in the Street!, al singurului festival internaţional de jazz din Capitală, Bucharest Jazz Festival și al Zilelor Bucureștiului.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508