spot_img

Spectacolul ”Jim déplace les gravats” la OFF Theater din Viena, de Ziua Internaţională a Francofoniei

Luni, 26 martie 2018, la ora 19.00, la OFF Theater din Viena va fi prezentat spectacolulJim déplace les gravats (Jim cară molozul)” de Ioan Peter, în regia lui Florin Didilescu. Spectacolul va fi jucat în limba franceză, fiind prezentat de trupa de teatru licean francofon AMIFRAN (Asociaţia Română Pentru Apărarea Şi Cultivarea Francofoniei) din Arad. Reprezentația de la OFF Theater este organizată în parteneriat cu Centrul Municipal de Cultură Arad şi cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Viena. Evenimentul marchează Ziua Internaţională a Francofoniei, sărbătorită anual pe 20 martie.

Spectacolul propune o incursiune în cotidianul unei actualități care naşte dileme existenţiale. Un grup de locatari ai unui bloc constituie Asociația pentru Optimizarea și Modernizarea Pasajului în Altă Dimensiune, al cărei obiect de activitate este specula cu teama de moarte.

Din distribuţia spectacolului fac parte elevii Cristina Pavel, Andreea Lupei, Miruna Gabor, Mara Popa, Iasmina Bora, Andrei Maria, Robert Batki, Valentin Maria, Tudor Ardelean, Alex Dămăcuș şi Mihai Filimon. Traducerea în franceză și adaptarea sunt semnate de Liana Didilescu Marechal.

Înfiinţată în 1991, trupa de teatru licean francofon AMIFRAN din Arad reunește elevi de la Colegiul Național „Moise Nicoară“, tineri de la Liceul German „Adam Müller-Guttenbrunn“ și de la Colegiul Național „Elena Ghiba Birta“ și Liceul Pedagogic „Dimitrie Țichindeal“. Atelierul de teatru francofon, pe care asociația AMIFRAN îl propune liceenilor arădeni de peste 25 de ani, se desfășoară pe parcursul întregului an școlar, accesul fiind gratuit. Obiectivele principale ale atelierului sunt cultivarea, în rândul tinerilor, a gustului pentru limba franceză, dezvoltarea competențelor de comunicare orală și scrisă în limba franceză, stimularea interesului pentru practicarea teatrului, formarea gustului și deprinderilor de consumator de teatru. Spectacolele realizate au fost jucate în diverse festivaluri din rețeaua ArtDrala (www.artdrala.eu) și mai ales în cadrul Întâlnirilor teatrului tânăr european de la Grenoble (www.crearc.fr) la care AMIFRAN participă constant din 2001. Din 1993 AMIFRAN organizează anual un festival de teatru în limba franceză pentru tineri, care are loc în ultima parte a lunii octombrie la Arad.

Mai multe informaţii despre activitatea AMIFRAN găsiţi aici: www.amifran.ro/

„Preocupările mele legate de teatrul licean francofon datează din anul 1990, atunci când, profesor de franceză la un liceu arădean, am reorientat activitatea unui atelier de teatru licean în limba română pe care îl conduceam spre un atelier de teatru francofon. Pasiunea mea pentru teatru și munca cu tinerii s-a materializat foarte curând în sursă de inspirație pentru mulți profesori de franceză din țară, astfel încât ateliere de teatru licean francofon funcționează actualmente în Constanța, Iași, Cluj, Dej, Huedin, Sighetu Marmației, Baia Mare, Slobozia, București, Târgu Jiu ș.a; trupe din toate aceste orașe se reunesc anual la Arad în cadrul unui festival de Teatru Licean Francofon“. (regizorul Florin Didilescu)

România aniversează Ziua Francofoniei la 20 martie, alături de ceilalți 84 de membri, asociați și observatori ai Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF) de pe cinci continente, moment care marchează crearea francofoniei instituționale, în 1970, prin semnarea Tratatului de la Niamey.

www.rkiwien.at

www.facebook.com/RKIWien.ICRViena

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508