spot_img

Parcursul european al mărţişorului, la Bruxelles

În perioada 1-2 martie 2018, Institutul Cultural Român Bruxelles şi Ambasada Republicii Moldova în Regatul Belgiei și Luxemburg organizează o serie de evenimente de diplomaţie publică și culturală dedicate Zilei Mărțișorului – simbol universal inclus în lista reprezentantivă UNESCO a patrimoniului imaterial al umanităţii. Conferință, proiecție de film documentar, prezentare de carte, momente artistice și un atelier de creație de mărțișoare  sunt evenimentele care vor avea loc la sediul Ambasadei Republicii Moldova, și vor sărbători Mărţişorul  una dintre cele mai vechi tradiții populare româneşti, care se regaseşte în Bulgaria, Grecia, Macedonia, Republica Moldova şi Serbia.

La 1 martie, Dr. Doina Isfanoni, cercetător etnolog, istoric și teoretician de artă al Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti“ din București și Dr. Varvara Buzilă, etnolog și muzeograf, doctor în filologie, secretar științific la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău, vor susține conferinţa Tradiții și obiceiuri similare de Mărțișor în spațiul european si vor  prezenta valorile și simbolurile identitare ale Mărțișorului, precum si semnificația declarării Mărțișorului in lista UNESCO a patrimoniului imaterial al umanității. Cu prilejul conferinței, va fi proiectat un scurt documentar : Mărțișorul , și va fi prezentată cartea Varvarei Buzilă, Sub semnul Mărțișorului (Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală și Societatea de Etnologie din Republica Moldova, Chișinău, 2015).La finalul evenimentelor, naista Daniela Ghiță va susține un recital cu piese reprezentative românești și balcanice, iar Centrul de Creație „Mugurel“ al Asociației „Noroc“ va oferi un moment artistic. Mărțișoare artizanale din Romania și Republica Moldova vor fi oferite publicului participant, ca un simbol al începutului primăverii, anotimpul renasterii naturii.

În 2 martie, Varvara Buzilă va susține un atelier de creație de mărțișoare destinat copiilor cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani.

„ La 1 martie, atunci când iarna trebuie să plece, lăsând cale liberă primăverii, oamenii cred că prin firul mărţişorului, numit uneori şi funia timpului, se marchează vizual pragul simbolic dintre cele două anotimpuri. Mai demult, Mărţişorul, Marteniţa sau Martenka era pentru români, moldoveni, bulgari şi macedoneni un adevărat mesager al primăverii. Culoarea celor două fire ale mărţişorului avea o semnificaţie bine ştiută de toată lumea: roşul exprima culoarea sângelui, a vitalităţii, a « tinereţii fără bătrâneţe », a căldurii mult aşteptate, iar albul era mesagerul purităţii. Înţelegând semnificaţia străveche a mărţişorului, vom şti că şnurul împreună cu moneda de aur sau argint, oferit şi purtat la 1 martie de femei şi bărbaţi, de copii şi bătrâni, reprezintă o practică culturală identitară ce exprimă simbioza dintre om şi tot ceea ce-l înconjoară.“, a declarat Doina Ișfănoni pentru ICR Buxelles.

Conf. univ. dr. Doina Işfănoni este cercetător etnolog, istoric și teoretician de artă și membru al Comisiei Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial UNESCO (Ministerul Culturii și Identității Naționale).    Prof. univ. dr. Varvara Buzilă  este etnograf și muzeograf, secretar științific la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău, președintele Comisiei Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial (din 2009) și președinte al societății de Etnologie din Republica Moldova (din 2000). Deține titlul de Om Emerit (din 2009).

La 6 decembrie 2017, Mărţişorul a fost acceptat pentru a fi inclus în lista reprezentantivă UNESCO a patrimoniului imaterial al umanităţii, prin decizia luată în cadrul sesiunii Comitetului Interguvernamental pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial de la Jeju, Coreea de Sud. Prin cercetările întreprinse și argumentele științifice aduse, Doina Işfănoni și Varvara Buzilă au contribuit decisiv la acceptarea Mărțișorului în lista reprezentantivă UNESCO a patrimoniului imaterial al umanităţii.

Evenimentele sărbătoresc diversitatea patrimoniului nostru cultural în  Anul European al Patrimoniului Cultural, și contribuie la promovarea și transmiterea tradițiilor și obiceiurilor similare în spațiul European.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508