spot_img

”Touch me not”, primul lungmetraj al regizoarei Adina Pintilie, în competiția oficială de la Berlin

”Touch Me Not”, filmul de debut al regizoarei Adina Pintilie, a fost selecționat pentru cea de-a 68-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, marcând astfel o premieră: este prima regizoare de film din România care participă în competiția oficială a festivalului. Dieter Kosslick, directorul festivalului, scrie în scrisoarea oficială de invitație: ”Mai întâi de toate, permiteți-mi să vă mulțumesc pentru că ne-ați oferit marea oportunitate de a vedea TOUCH ME NOT pentru festivalul nostru. Cu toții am fost profund impresionați, de aceea vă rog să acceptați felicitările mele. Filmul este o explorare personală care pune sub semnul întrebării ideile preconcepute pe care le avem despre intimitate, ca aspect fundamental al existenței umane.”

A câștigat, printre altele, Premiul ARTE France la Cinemart în cadrul Festivalului Internațional de Film Rotterdam, Premiul principal de producție la Torino Filmlab și premiul Cinelink Work-in-Progress în cadrul Festivalului Internațional de Film Sarajevo și a fost selectat în Atelier Cinefondation din Cannes și la piața de finanțare Venice Gap Financing Market din cadrul Festivalului de la Veneția.

Lungmetrajul este prima parte a unui viitor proiect de artă multi-platform, susținut printre altele de Centrul Pompidou din Paris, de Muzeul Național de Artă Contemporană din București, Muzeul de Artă Modernă din Varșovia și Centrul de Artă Spinnerei Leipzig.

Explorând, dincolo de tabuuri, rolul esențial pe care intimitatea îl joacă în dezvoltarea umană, TOUCH ME NOT își propune să deschidă noi perspective, să educe, să promoveze toleranța și libertatea de expresie, să creeze un spațiu de (auto-)reflectare, provocând privitorul să își reevalueze propriile idei cu privire la intimitate.

Filmat pe o perioadă de 10 săptămâni, între anii 2015 și 2017, cu o distribuție mixtă de actori profesioniști și persoane reale, ”Touch Me Not” reunește oameni din întreaga Europă: Laura Benson(Anglia/Franța), Tomas Lemarquis (Islanda/Franța), Christian Bayerlein (Germania), Grit Uhlemann(Germania), Hanna Hofmann (Germania), Seani Love (Anglia/Australia), Irmena Chichikova (Bulgaria) și Dirk Lange(Germania).

Laura Benson este o actriță franceză de origine britanică și profesoară de actorie la celebrul studio parizian Atelier international de théâtre Blanche Salant. Joacă în „The Lover” de Jacques Doillon în 1987 și în anul urmator, în „Dangerous Liaisons” de Stephen Frears. Apoi este aleasa de Alain Resnais în „I Want to Go Home” (1990), Robert Altman („Ready-to-wear”, 1994) și Patrick Timsit („The American”, 2004).

Tómas Lemarquis actor de origine islandezo-franceza, a studiat teatru la Cours Florent în Paris (unde a fost coleg de clasa cu actrița Audrey Tautou), și la Reykjavík School of Fine Arts din Islanda. Este, probabil, cel mai bine cunoscut pentru apariția sa în 2003 în filmul islandez „Nói Albínói”. Recent, el a apărut în filme precum “Blade Runner 2049”, „Snowpiercer” și „X-Men: Apocalypse”.

BIO-FILMOGRAFIE REGIZOR:
Absolventă a Universității Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, Adina Pintilie este o tânără regizoare română de film, multipremiată în festivaluri prestigioase din întreaga lume. La graniţa dintre ficţiune, documentar şi artă vizuală, filmele sale sunt un fenomen aparte în peisajul cinematografic românesc, distingându-se printr-un stil vizual profund personal, experimentare îndrăzneaţă în limbajul cinematografic şi explorare fără compromis a psihologiei umane.
Documentarul său NU TE SUPĂRA, DAR (realizat cu sprijinul televiziunii culturale ARTE France, al TVR și al Centrului Național al Cinematografiei), a avut premiera mondială la Festivalul Internațional de Film de la Locarno 2007, a fost inclus în selecţia Best of Fests a Festivalului Internațional de Documentar IDFA Amsterdam (cel mai important festival european de documentar), a obţinut Marele Premiu Golden Dove pentru cel mai bun documentar la Festivalul de Documentar DOK Leipzig şi a fost selecţionat/premiat în peste 50 festivaluri internaţionale, cum ar fi: Thessaloniki, Montpellier, Trieste, Namur, Munchen, Moscova, Sarajevo, Varşovia, etc.
Cel mai recent mediu-metraj al său OXYGEN a fost selectat în competiţia oficială a Festivalului Internațional de Film Rotterdam 2010 si a fost nominalizat la Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj și Premiul „Tânără speranță” la Premiile GOPO 2011.
Cel mai recent scurtmetraj al său, JURNAL #2, o coproductie Olanda-Romania, a câștigat Premiul ZONTA pentru cel mai bun film semnat de o regizoare in cadrul Festivalului Internațional de Scurtmetraj de la Oberhausen 2013, în vreme ce scurtmetrajul său anterior BALASTIERA #186 a fost selecţionat la categoria Scurt-metraje de Autor în cadrul Festivalul De Film de la Locarno 2008.

PRODUCĂTORI:
Manekino Film (România – Bianca Oana, Philippe Avril, Adina Pintilie) este o companie de producție independentă cu sediul în București, creata în scopul producției și promovarii de proiecte cinematografice inovatoare și a unor artiști cu viziuni profund personale asupra realitații contemporane. MANEKINO FILM a fost creata de directorul de imagine Marius Iacob și de regizorul Adina Pintilie, creând un cadru oficial pentru cei mai mult de zece ani de colaborare artistica a acestora. Producțiile MANEKINO FILM au fost selecționate și premiate în numeroase festivaluri internaționale de film de prestigiu, precum Locarno, Rotterdam, IDFA Amsterdam, Sarajevo, Moscova, Dok Leipzig, Visions du Reel Elveția, Cracovia, Varșovia, Thessaloniki etc. http://www.manekinofilm.ro

ROHFILM (Germania – Benny Drechsel) – casă de producție specializată în coproducții internaționale, cu un focus special pe Europa de Est si America de Sud, ale cărei titluri recente s-au bucurat de un impresionant palmares festivalier și succes de public pe plan internațional: LORE (Premiul Publicului la Festivalul de Film Locarno 2012), SNOW (Marele Premiu Semaine de la Critique, Festivalul de Film de la Cannes 2008, o coproductie Bosnia Herzegovina, Germania, Franta), YURI’S DAY (Premiul Juriului Ecumenic si Youth Prize – Festivalul de Film de la Locarno 2008, coproducție Rusia- Germania), THE SLUT (Semaine de la Critique, Festivalul de Film de la Cannes 2011, coproducție Germania-Israel) etc. www.rohfilm.de

PINK PRODUCTIONS (Cehia – Radovan Sibrt, Jakub Pinkava, Alzbeta Karaskova) – este o companie de productie cu sediul în Praga. Principalul sau scop este de a descoperi noi talente, de a dezvolta si produce filme documentare si de fictiune de autor destinate pentru piata internationala. PINK a co-produs recent (cu Libra Film si HBO Europa), un documentar de lung metraj CINEMA, MON AMOUR (regizat de Alexandru Belc), selectat pentru Next Masters Competition în cadrul celei de-a 58-a editii a DOK Leipzig. PINK produce în prezent doua documentare de lung metraj împreuna cu HBO Europa (WHEN THE WAR COMES/regizat de Jan Gebert – de asemenea selecționat la Berlinala 2018 în secțiunea Panorama și LUST FOR LIFE/regizat de Radovan Síbrt) si dezvolta un nou documentar al unui regizor iranian Mohammadreza Farzad, DON’T GAZE LONG INTO THE ABYSS. www.pinkproductions.cz

AGITPROP (Bulgaria – Martichka Bozhilova) – Companie de productie independenta cu sediul în Sofia, AGITPROP (Bulgaria) a fost înfiintata în 1997 de catre regizorii Boris Missirkov si Georgi Bogdanov, cu Martichka Bozhilova ca producator principal din 1999. AGITPROP este, probabil, cea mai premiata companie de productie de film din Bulgaria. A produs filme documentare creative si filme de fictiune cu un puternic stil de autor, care au fost multi-premiate la nivel international. Printre partenerii TV ai AGITPROP se numara: Channel 4, Sundance Channel, HBO, ARTE, PBS, YLE. www.agitprop.bg

LES FILMS DE L’ETRANGER (Franța), reprezentată de Philippe Avril, unul dintre cei mai experimentați co-producători europeni la ora actuală, cu peste 20 de ani de experiență în domeniu, producător asociat printre altele al “4 luni, 3 saptamani si 2 zile”, de Cristian Mungiu (câștigător al Palm d’Or la Cannes 2007), și producător al unor filme care s-au bucurat de un mare succes internațional precum THE FIFTH SEASON (câștigător al premiului Arca Cinema Giovani la Festivalul de la Veneția 2012), THE FORSAKEN LAND (Camera D’or – Festivalul de Film de la Cannes 2005), TEZA (Premiul Juriului la Festivalul de Film de la Venetia 2008), SILENT WATERS (Leopardul de Aur – Festivalul de Film de la Locarno 2003) și multe altele. www.lfetranger.fr

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508