spot_img

”Când cimpanzeul devine om”, un roman fantasy, de Petre Crăciun

Luni, 4 decembrie 2017, ora 17.00, la Librăria Mihai Eminescu din București, a avut loc lansarea romanului ”Când cimpanzeul devine om”, de Petre Crăciun,  ilustrație copertă de Adriana Petrescu (editura Zorio). Au vorbit despre roman scriitorul Ștefan Mitroi, scriitorul Nicolae Rotaru, Andreea Marin, realizator Radio România Actualități și scriitorul Ion C. Ștefan. A citit fragmente din roman actrița Doina Ghițescu.

Când cimpanzeul devine om este o carte despre prejudecăți, manipulare, despre inechitatea dintre specii și transformarea lor. Pare șocant, nu-i așa? Un cimpanzeu din jungla nigeriană, Gozo Pann, ajunge la Grădina zoologică din Băneasa, după ce este capturat de braconieri. Cu puțin timp înainte fusese capturat și prietenul său, Mank. Deși devine o vedetă a parcului, începe să nu mai suporte captivitatea. La un moment dat, aude de la vizitatori despre teoria evoluționistă a lui Charles Darwin și devine ”fanul”  ei. Îl invocă, noapte de noapte, pe savantul britanic, dar acesta nu este pe recepție. În schimb, îl aude Steaua Începutului, care acceptă experimentul de a-l transforma în om, convinsă că făcuse cândva o greșeală. Gozo nimerește într-o Românie plină de prejudecăți, exact în campania electorală.” (www.petrecraciun.ro/portfolio-item/cartea-basmelor-3-copy/ )

Ștefan Mitroi: ” Când cimpanzeul devine om este o carte despre oameni, o carte despre noi, despre cum ar trebui să fim noi în momentele esențiale ale vieții. Această carte este mai mult decât mă așteptam să fie. Nu este o carte neserioasă cum ar putea să ne păcălească acest titlu. Este scrisă foarte cursiv, există în ea foarte multă duioșie. Are și poezie și umor bine calibrat. Dacă într-o carte nu pui stropul de dragoste, de dumnezeire, dacă nu se aude o inimă bătând, ea nu te atinge. În cărțile lui Petre Crăciun bate o inimă.”

Andreea Marin, realizator Radio România Actualități: ”Este o carte scrisă într-un stil foarte oral pe care o puteți citi în mai puțin de 2 ore dacă mintea și sufletul vă sunt acolo. Este o carte despre libertate. Cimpanzeul nu vrea să fie om pentru că vrea să evolueze, vrea să fie om pentru că se gândește că omul este liber. Personajul principal, Gozo, poate să fie un om. Cât de liberi suntem noi? Poate că nu avem gratiile din fața noastră, nu stăm într-o cușcă, dar în mod real avem o cușcă, corpul nostru, care atunci când este înnorat afară ne dă dureri, când suntem obosiți ne dă imposibilitate de a merge mai departe. De ce să citiți cartea? Pentru că aveți nevoie de o evadare, pentru că aveți nevoie să vă aduceți aminte că avem nevoie de libertate, pentru că Gozo poate fi oricare dintre noi, pentru că există o poveste de dragoste în ea. Cartea  ne oferă o imagine asupra vieții și a lumii așa cum noi ar trebui să ne-o construim, pentru că stă în puterile noastre să o construim.”

Fragment din finalul romanului:

”Gozo Pann a trăit mulți ani, devenind cel mai mare activist pentru drepturile animalelor din lume. A schimbat percepții, legi, mentalități. Nu s-a sfiit să iasă în fața oamenilor și să le spună: „Da, eu sunt cel care a fost cimpanzeu. În fața lui Dumnezeu, toți suntem egali în drepturi!”.

Oamenii (nu toți, evident) au început să accepte ideea că animalele pot deveni oameni, așa cum, cu ani în urmă, înțeleseseră că sclavii trebuie eliberați sau că cei din păturile de jos meritau să capete dreptul de vot.

De atunci, lumea nu a mai fost niciodată la fel.

Și asta mulțumită Stelei Începutului, care acceptase că totul poate fi regândit.”

***

Evenimentul a fost  urmat de lansarea unui nou volum publicat de Editura Zorio: ”Necropsie lirică”, versuri de Virgil Andronescu, cu ilustrații de Bianca Pirlog. Au prezentat cartea: Petre Crăciun, editor, Mihai Vintilă, poet, redactor-șef revista ”Litera 13” și scriitorul Ion C. Ștefan.

Simona IONIȚĂ


Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508