spot_img

O coloană sonoră pentru Monumentele eroilor din București

Marți,  14 noiembrie 2017, de la ora 19:00, la Sala Mediateca a Universității Naționale de Muzică din București (Strada Poiana Narciselor nr. 33), va avea loc concertul final Arts District 100, manifestul cultural dedicat spațiilor de patrimoniu din România. În premieră în România, compozitori invitați din toată lumea au realizat lucrări noi de muzică clasică pornind de la inspirația Monumentelor eroilor din București, Șelimbăr și Brașov. Cu istorii uitate, ignorate sau tratate cu lipsă de demnitate, Monumentele eroilor sunt readuse în atenția publicului, la 100 de ani de la încetarea Primului Război Mondial, prin intermediul muzicii clasice AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.

ICon Arts Ensemble, format din muzicieni de vârf ai scenelor din România, va interpreta șase lucrări nou-compuse, având ca sursă de inspirație șase Monumente ale eroilor, amplasate în diferite cartiere ale Bucurestiului. Concertul va fi însoțit de proiecții cu fotografii documentare realizate de Mihai Benea.

Intrarea va fi liberă, iar pentru publicul din mediul online, concertul va fi transmis în direct pe site-ul televiziunii culturale EnjoyTV.ro

Programul:

„The Engineers”, de Ivan Vukosavljevic, Serbia/Olanda (Monumentul Eroilor Geniști – Leul)

„Aripi de aramă”, de Șerban Marcu, România (Monumentul Eroilor, comuna Colentina)

„Martyr”, de Mihai Murariu, România (Monumentul Eroilor din Sălăjan)

„Vesper”, de Timothy Doyle, Irlanda (Monumentul Eroilor CFR de la Gara de Nord)

„Ultimul străjer al capitalei,” de Sebastian Țună, România (Monumentul Ultimul străjer al capitalei)

„Each Trail for a Realm”, de Juhani Vesikkala, Finlanda (Monumentul Eroilor din Militari)

Va concerta ICon Arts Ensemble, format din membri ai Orchestrelor Naționale Radio și profesori la instituțiile de muzică din București: Raluca Stratulat – vioară, Andreea Țimiraș – violoncel, Mihai Murariu – pian, Adrian Buciu – flaut, invitat, Alexandru Anastasiu – percuție – vibrafon, invitat.

„Documentându-mă pentru compunerea piesei dedicate Monumentului din Sălăjan, dar și studiind celelalte lucrări dedicate altor monumente din București, am realizat cât de puține cunoaștem, de fapt, cu toții, despre identitatea noastră, ca națiune, și cât de repede am uitat sacrificiul imens al unor oameni care au avut parte de niște morți groaznice pentru ca noi, astăzi, să trăim liberi și fără să ne temem în fiecare clipă pentru viața noastră și a celor dragi.” Mihai Murariu, pianist, compozitor

„Războiul care ar fi pus capăt tuturor războaielor” s-a încheiat în anul 1918 prin sacrificiul a milioane de tineri pe câmpul de luptă. Pentru România, tratatele de pace încheiate în urma Războiului au culminat cu Marea Unire, proclamată la 1 decembrie 1918. Azi, spre deosebire de alte țări, ne lipsește un cult al eroilor prin care să dovedim respect celor care și-au jertifit totul pentru următoarele generații.

În București și în țară, au fost create numeroase monumente în memoria eroilor cu chip necunoscut care au suferit morți cumplite pentru a întoarce una dintre cele mai importante pagini din istoria noastră și a omenirii.

Numărul total al victimelor Primului Război Mondial este de aproximativ 11 milioane de soldați și 6 milioane de civili. Și-au pierdut viața 600.000 de români, reprezentând la acea vreme aproape 9% din întreaga populație a Principatelor Române.

„Arts District 100” – O coloană sonoră pentru Monumentele Eroilor

Cu scopul de a readuce în atenția publică spații de patrimoniu prin intermediul muzicii clasice, UCIMR a lansat în anul 2016 manifestul cultural „Arts District”, aflat în prezent la cel de-al treilea sezon. Desfășurate sub forma unor documentare online de scurt – metraj, edițiile din acest sezon sunt grupate sub titlul de „Arts District 100” și sunt dedicate eroilor și monumentelor Primului Război Mondial.

În perioada octombrie – noiembrie au fost programate trei concerte cu transmisiune în direct, în București și Șelimbăr, în cadrul cărora sunt prezentate lucrări în primă audiție absolută create special pentru monumentele aduse în atenția publicului.

În premieră în România, la invitația UCIMR, compozitori din toată lumea au creat lucrări noi cu inspirația Monumentelor Eroilor din București, Șelimbăr și Brașov. Au acceptat invitația compozitori din România, Serbia/ Olanda, Finlanda, Irlanda, China – unii dintre cei mai apreciați de forurile internaționale de specialitate. Dimensiunea globală a Războiului va fi reflectată, așadar, și din perspectiva muzicii noi, prin viziunea tinerilor compozitori.

În perioada imediat următoare, publicul din mediul online va urmări producția a 8 documentare de scurt – metraj care vor cuprinde poveștile celor 8 monumente ale căror istorii sunt mai puțin cunoscute azi. Va fi alături istoricul Nicolae Pepene, directorul Muzeului Județean de Istorie din Brașov.

În perioada de documentare pentru proiect, au fost întrebați trecătorii despre semnificația acestor monumente: trei din patru persoane intervievate nu au știut ce reprezintă monumentul și perioada istorică la care se raportează.

Acest proiect cultural este inițiat de UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România și este finanțat în cadrul Programului cultural „București, oraș participativ” de către Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural al Municipiului București ArCuB.

Cu ajutorul unor cofinanțări din partea Primăriei Comunei Șelimbăr și a Ministerului Culturii și Identității Naționale prin programul „Acces Centenar”, în proiect au fost incluse monumente din alte două orașe, Brașov și Șelimbăr, iar lucrările dedicate acestora sunt compuse de Zhiyi Wang (China) și Miika Hyytiainen (Finlanda).

Parteneri: Exces Music, Muzeul Județean de Istorie din Brașov, Muzeul Național al Hărțior și Cărții Vechi, Universitatea Națională de Muzică din București

Parteneri media: EnjoyTV.ro, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Revista Historia, Agenția de Carte, România Pozitivă, Urby App.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508