Maestrul și ucenicul vrăjitor: dirijorul Christian Badea și pianistul Mihai Ritivoiu, la Ateneul Român

nov. 7th, 2017 | By | Category: Eveniment

Joi, 8 și vineri, 9 noiembrie 2017, de la ora 19.00, în  Sala mare a Ateneului Român, Orchestra Simfonică a Filarmonicii „George Enescu“, condusă de celebrul dirijor Christian Badea, va avea în program lucrări de Diana Rotaru (Corale și cutii muzicale), Wolfgang Amadeus Mozart (Concertul nr. 23, în la major, pentru pian și orchestră, KV 488) și  Antonin Dvorak (Simfonia nr. 8, în sol major, op. 88). Solist va fi pianistul Mihai Ritivoiu.

PROGRAM

Joi și Vineri, 9-10 Noiembrie 2017, 19:00 – 21:00

Sala mare a Ateneului Român

Orchestra Simfonică a Filarmonicii „George Enescu“

Dirijor

CHRISTIAN BADEA

Solist

MIHAI RITIVOIU

Program

Diana Rotaru

Corale și cutii muzicale

Wolfgang Amadeus Mozart

Concertul nr. 23, în la major, pentru pian și orchestră, KV 488

Antonin Dvorak

Simfonia nr. 8, în sol major, op. 88

Christian Badea a studiat vioara la Conservatorul de muzică din Bucureşti şi dirijat de orchestră la Bruxelles. A continuat studiile de dirijat la Mozarteum din Salzburg, sub îndrumarea maestrului Herbert von Karajan şi s-a perfecţionat la Juilliard School din New York, unde principalul său mentor a fost Leonard Bernstein.

Locuiește în Statele Unite, însă se întoarce frecvent în România, fiind dirijor principal al Orchestrei Filarmonicii „George Enescu“ din 2012. Din dorința de a ajuta la dezvoltarea tinerelor generații de muzicieni, Christian Badea a înființat, în decembrie 2011, Fundația Română pentru Excelență în Muzică (FREM). Programele FREM oferă tinerilor muzicieni deosebit de talentați din România posibilitatea de a se perfecționa, prin proiecte de cea mai înaltă ținută artistică, alături de colegii lor din alte țări și de muzicieni de renume internaţional. În același timp, Fundația o organizat Festivalul Internațional de Muzică Sibiu Hermannstadt și proiectul Parsifal la Ateneul Român – în partenariat cu Filarmonica „George Enescu“ și Institutul Cultural Român. În mai 2015, Christian Badea a condus actul al III-lea din „Parsifal“, după care, în deschiderea următoarei stagiuni a pus în scenă, în dublă calitate, de dirijor și regizor, actul I din opera lui Richard Wagner, un concert-spectacol care s-a impus, cu siguranţă, drept cel mai important eveniment cultural-muzical al anului 2016.

„În domeniul artei si mai ales al muzicii, meritam si trebuie sa facem mult mai bine din toate punctele de vedere – educație, profesionalism, calitatea performanței, stagiuni și evenimente, management, infrastructură, finanțare , legislatie. Cam totul este de reevaluat , regândit, reformat și adus la cerintele secolului 21 si al apartenentei României la UE și la cultura europeană“, declară dirijorul Christian Badea.  „Avem talent și avem traditie, dar nivelul general scade în fiecare an și cei mai buni tineri pleacă. Rezultatele demonstrează, în mod concret, ca timpul pentru a schimba proverbialul se poate și așa a trecut de multă vreme“, subliniază artistul.

Născut la Bucureşti, Mihai Ritivoiu a studiat pianul la Liceele de Muzică “Dinu Lipatti” și „George Enescu“ cu profesoarele Alma Peter-Apostoleanu și Gabriela Enășescu. În 2012 a absolvit Universitatea Naţională de Muzică din București, la clasa pianistului şi profesorului Viniciu Moroianu. A participat la cursuri de măiestrie interpretativă susţinute de Gabriel Amiraş, Dmitri Bashkirov, Dominique Merlet si Emmanuel Ax, beneficiind de asemenea de sfaturile şi îndrumarea maestrului Valentin Gheorghiu. În prezent urmeaza cursul Artist Diploma la Guildhall School of Music & Drama din Londra, la clasa Senior Professor of Piano Joan Havill.Mihai Ritivoiu este câștigător al Concursului Național „Dinu Lipatti“, în 2010, și laureat al Concursului Internațional „George Enescu“, 2011, și al Tunbridge Wells International Young Concert Artist Competition, 2014, an în care a obținut de asemenea Medalia de Aur a Societății Europene Beethoven din Londra. Pianistul a concertat pe importante scene din Europa precum Wigmore Hall, Barbican Centre si St. Martin-in-the-Fields in Londra, Studioul “Ernest Ansermet” din Geneva, Centrul Bechstein din Frankfurt si Ateneul Roman. A fost solist al Orchestrelor Filarmonice din Bacău, Rîmnicu-Vâlcea și Timișoara, al Orchestrei de Cameră Radio, Orchestrei Române de Tineret și Sinfonia of Cambridge. În August, 2013, Mihai a avut onoarea de a fi invitat să ia parte în concertul „Valentin Gheorghiu și invitații săi“, care a avut loc în sala Cazinoului din Sinaia, în cadrul Festivalului „Enescu și muzica lumii“. Interpretarile sale au fost difuzate de Radio Romania Muzical, Radio Suisse Romande iar in 2014 a fost invitat al emisiunii „In Tune“ a postului BBC Radio 3. Studiile lui Mihai la Guildhall School of Music & Drama sunt sponsorizate de Noswad Charity, in trecut beneficiind de burse si premii ale Fundatiei Familiei Ratiu, Fundatiei Culturale Erbiceanu, Ileana and Peter Ilica Foundation for the Endowment of the Arts si Fundatiei Principesa Margareta a României.

Biletele se pot procura de la Casa de Bilete a Ateneului Român.

Program: Marti – Vineri 12:00 – 19:00
Telefon: 021.315.68.75
Pentru rezervari accesati site-ul
www.fge.org.ro

Număr de vizualizări :561


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro