spot_img

Adenium anunță lansarea volumului ,,Halda de steril”

Joi, 16 noiembrie 2017, începând cu ora 17.30, la Librarium Iulius Mall Iași, va avea loc lansarea volumului „Halda de steril”, în prezența autorului, Gabriel Andronache. Invitații săi vor fi Ioan Milică (Conf.univ.dr. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Facultatea de Litere, Catedra de Limbă Română şi Lingvistică Generală) și Paul Gorban (poet și jurnalist). Evenimentul va fi moderat de Adrian Christescu (scriitor).

Volumul de proză a apărut la editura ADENIUM în Colecția PUNCT.RO. Proză și va fi disponibil în librăriile Librarium, Sedcom Libris și pe site-ul www.adenium.ro începând cu 16 noiembrie 2017.

Gabriel Andronache (n. 1972) a debutat publicistic în ziarul Vocea Huşului, în 1991. Între anii 2003-2009 a fost redactor al săptămânalului Ieşeanul. În 2006, devine finalist al Concursului Naţional de Scenarii organizat de către HBO România, cu scenariul de scurtmetraj Amatorul, ecranizat în acelaşi an în regia lui Marian Crişan şi câştigător al Premiului pentru Scenariu la Festivalul DaKINO (2007). De asemenea, filmul a fost selecţionat la festivaluri prestigioase, precum Milano, Uppsala, Varşovia, Dresda, TIFF, Montpellier, Barcelona. În noiembrie 2006, începe colaborarea ca scenarist

al grupului VOUĂ, pentru care va scrie peste 70 de scheciuri TV, difuzate pe postul Naţional TV în perioada 2006-2008. Scrie episoade pentru sitcomul Baronii (Naţional TV, 2007), Fete de măritat (Prima TV, 2009-2010). În 2008, este coscenarist al show-ului Analiză fatală, difuzat pe postul Tele M Iaşi. În 2007, scrie împreună cu actorul şi regizorul Ion Sapdaru piesa de teatru Chiriţa europarlamentară, montată la Teatrul de Stat din Oradea. De asemenea, colaborează cu Ion Sapdaru la piesa Aventurile baronului Münchhausen, montată în 2009 la Teatrul Luceafărul din Iaşi. Este coscenarist al lungmetrajului Ho, ho, ho produs de către MediaPro Pictures, cu premiera în noiembrie 2009. În 2010, reia colaborarea cu grupul VOUĂ, fiind coscenarist al emisiunii de divertisment Cel mai Show, difuzată pe Naţional TV. În 2010, face parte din juriul Festivalului Internaţional de Film de la Iaşi. În 2016, câştigă cu scenariul de lungmetraj Berliner un grant de finanţare din partea Centrului Naţional al Cinematografiei. În octombrie 2011, scoate de sub tipar volumul de proză scurtă Capul de locuitor la Editura T, pentru ca în noiembrie 2011 să îi fie publicat romanul Ich bin ein Berliner la Editura Herg Benet. În iunie 2017, a publicat la Editura Junimea antologia de interviuri Convorbiri cu final deschis.

Gabriel Andronache despre Halda de steril: „Viaţa fiecăruia lasă în urmă o „haldă de steril”, un loc în care rămân uitate, mortificate, deşeurile rămase după ce am dat tot ceea ce a fost mai bun din noi. Personajele acestei cărţi explorează deşertul sterilităţii şi inutilului, în încercarea de a-şi regăsi propria identitate”

,,Tot ce meritase să se întâmple se petrecuse deja. Nimic nu mai putea schimba trecutul, iar viitorul părea a urma o traiectorie cu nimic mai fericită decât viaţa sa de până acum. Zilele vor fi la fel, timpul va avea aceeaşi măsură, déjà-vu inconfortabile vor fi la fel de prezente, iar pustiul va fi mereu în jurul său, indiferent de coordonatele sale geografice. Harta libertăţii sale a fost şi va fi întotdeauna limitată la măruntele şi atât de comodele tabieturi, fără urcuşuri spectaculoase, fără escaladări ale vârfurilor de inteligenţă. Un pământ plat, un călător invizibil, o lume plină de certitudinile lucrurilor insignifiante şi necesare.” ( fragment din Halda de steril)

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508