spot_img

”Supradoza de dragoste”, lectura de la Gaudeamus

Sâmbătă, 25 noiembrie 2017, ora 11.30, la Ceainăria Bernschutz din cadrul Târgului Internațional de Carte Gaudeamus, Radio România Cultural, Muzeul Național al Literaturii Române din București, Clubul UNESCO-Adolescenții, cu sprijinul Liceului Pedagogic „Anastasia Popescu” din București, au organizat recitalul public „Supradoza de dragoste. Cele mai frumoase poezii de dragoste ale adolescenților”, volum apărut, în mai 2017, la Editura MNLR, de Ziua Adolescenților, în cadrul unui program cofinanțat de Primăria Municipiului București și Administrația Fondului Cultural Național. Invitați speciali au fost actorii Ioana Crăciunescu și George Mihăiță. Amfitrion: Dan Mircea Cipariu- președintele Clubului UNESCO-Adolescenții. Producător: Anamaria Spătaru. Art director: Mihai Zgondoiu. AgențiadeCarte.ro a fost partenerul media al programului. Sponsorii evenimentului: Editura Litera și Apidava. ”Cu ajutorul prietenilor de la Radio România Cultural, realizăm, în premieră, un recital public al celor mai frumoase poezii de dragoste scrise de către adolescenți. Reamintesc că în mai 2017, după 20 de ani de la apariția unei legi pentru care a făcut lobby maestrul George Mihăiță, am reușit să realizăm un concurs național Cele mai frumoase poezii de dragoste ale adolescenților, un concurs care a avut trei jurați: poeta și actrița Ioana Crăciunescu, poetul și jurnalistul Florin Iaru și, cu voia dumneavoatră ultimul pe listă, Dan Mircea Cipariu. Sunt foarte bucuros că putem face această înregistrare cu lecturi publice ale unor adolescenți care, sunt convins, vor fi voci importante, dacă nu neapărat ale literaturii, măcar ale vieții publice, pentru că fiecare în felul său este un performer și fiecare are ceva de spus. Înainte de a vă spune despre această antologie pe care o lansăm și la Gaudeamus, Supradoza de dragoste, apărută la prestigioasa editură a Muzeului Național al Literaturii Române din București, trebuie spus că Muzeul Național al Literaturii Române împreună cu Radio România Cultural, cu Clubul Unesco-Adolescenții și cu sprijinul financiar al Administrației Fondului Național Cultural și al Primăriei Municipiului București au realizat acest program Ziua Adolescenților/ Săptămâna Adolescenților  în luna mai și au publicat tot atunci Supradoza de dragoste, o carte al cărei redactor este un poet important, Teodor Dună. Îl rog pe maestrul George Mihăiță să vorbească în calitatea sa de proteic promotor al proiectelor pentru adolescenți, urmând ca mai apoi să citească și un poem din Supradoza de dragoste”, a spus Dan Mircea Cipariu în deschiderea evenimentului.

Maestrul George Mihăiță: ” Fenomenul adolescentin este o respirație specială pentru mine, o consider ca o prelungire a meseriei mele. Meseria noastră ne lasă foarte mult timp liber uneori și atunci înainte cu mulți, mulți ani, înainte de 1989, m-am gândit ce să fac, cum să comunic cu spectatorii mei și am deschis o rubrică, la ziarul Scânteia Tineretului, prin care comunicam cu adolescenții. S-a prelungit și după revoluție și a apărut revista Salut, dedicată adolescenților. A apărut această lege, a apărut o carte, Dramele adolescenților. Din zecile de mii de scrisori pe care le primeam din țară am selectat împreună cu Ioan Cristoiu, celebrul gazetar, o sută și ceva de scrisori și le-am publicat. Vă spuneam că o consider o respirație adolescentină și o astfel de respirație o ai pentru tot restul vieții, o dată ce ai început să o respiri cândva. Așadar, de asta mă aflu și azi aici și mă voi afla oriunde și la orice oră voi fi chemat să vorbesc despre adolescenți. Îmi place foarte mult să recit poezii, am foarte mulți prieteni poeți și iată că am și prieteni poeți adolescenți.”

Ioana Crăciunescu: ”Mi-e foarte greu să spun ceva pentru că eu am debutat de fapt pe la 7-8 ani, și nu voi uita niciodată emoția primelor secunde în care a trebuit să citesc prima poezie scrisă de mine, în fața unui public. Îmi închipui că acum cei care sunt publicați în această antologie au aceeași emoție ca și mine. Emoția nu a tinereții ci a purității, a acelor sentimente care nu se schimbă niciodată în noi chiar dacă împlinim vârste diferite.”

Ioana Crăciunescu a citit poemul ” Ciocolată caldă”, de Elena Olaru- elevă la Liceul Teoretic ”Nicolae Bălcescu”, clasa a X-a C, Medgidia, județul Constanța.

A urmat Maria Grigore, câștigătoare a Premiului II, în Concursul ”Cele mai frumoase poezii de dragoste ale adolescenților”, elevă la Liceul Teoretic Little London din Pipera, clasa a IX-a. Maria are la activ mai multe spectacole de teatru jucate prin țară, alături de adolescenții amatori din trupa de teatru ”Victoria Art”, coordonată de Maria Julieta Georoiu și Liviu Chițu. A jucat în ”Dumnezeu” de Woody Allen, în ”Sub aceeași stea” de John Green și în producția ”Break the wall”, spectacol non-verbal coordonat de profesoara Maria Julieta Georoiu.

Maria Grigore citit poemele ”Medicație” și ”Pictură în șampanie”.

Pictură în șampanie

n-am cronometrat

mi-a luat jacheta

a agățat-o în cuierul plin de așteptări

mi-a tras elegant scaunul

sub ceva ce trebuia să se descrie

ca fiind

un corp bine proporționat

al unei fete

mult prea băiețoase

mi-a turnat chiar șampanie

într-un pahar înalt

două-trei săruturi

furate dintr-un tablou

cu o fată cu perlă

de-al lui Vermeer

operă mult prea realistă

portretul unei fete ce caută un suflet

într-o cupă de șampanie

Medicație

ce formă are dragostea?

cât măsoara în talie?

câte ore doarme pe noapte?

oare are mereu un pat single?

un monitor

oftează

nu se regăsește

epic

24/24 de gardă

supradoză de dragoste

a doua nebunie nu are nume

Denisa Lepădatu ( Premiul I la Cele mai frumoase poezii de dragoste ale adolescenților), elevă în clasa a IX-a la Colegiul Naţional ,,Vasile Alecsandri’’, profil matematică-informatică, din Galaţi, o elevă eminentă, deţinătoare a peste 60 de premii şi diplome la concursurile locale şi naţionale de limba română, matematică, informatică, limba engleză şi a 15 medalii (9 de aur, 3 de argint şi 3 de bronz). Și-a descoperit pasiunea pentru scris în urmă cu cinci ani, când a început să fie remarcată la concursuri literare, în unele cercuri şi cenacluri de profil, inclusiv în medii virtuale. Debutul literar l-a semnat cu proză scurtă în revista literară “Boem@” (august 2012). A publicat poezie, proză și eseu în numeroase reviste literare românești și străine. Este membră a câtorva cenacluri literare online și este prezentă pe mai multe site-uri literare. A apărut în mai multe antologii de creaţii literare din țară și din străinătate. Este redactor și colaborator permanent la revista literară “Boem@”, la revista Micul Prinţ din Chişinău și la “Literatura copii”. În octombrie 2015 a fost aleasă membru în comitetul de conducere al WOTC / OMCT – Organizaţia Mondială a Copiilor Talentaţi. Cărți publicate: Şoapte de catifea, proză scurtă, ed. InfoRapArt, septembrie 2012. Şoapte esenţiale, poezie, martie 2013. Vampirii din poveste, poveşti, coautor P. Rău, mai 2013. Primăvara fără sigiliu, poezie, septembrie 2013. Simfonia cuvintelor inocente, poezie, febr. 2014. Orfani în haine de duminică, roman, sept. 2014. Compoziţie în alb, versuri, mai 2015. Poveşti în pijamale cu fluturi, povestiri, dec. 2015.

Denisa a citit poemele: ”La adăpostul perdelei” și ”Caut prin sertare iubirea”.

La adăpostul perdelei

la adăpostul perdelei

m-am încăierat cu gândul de-a te vedea într-o zi

iubire inegală, ce nu-mi dădeai pace,

descompusă în factori

divizibili doar cu noi doi

te hrăneam din palmă, pe săturate

într-un joc fără reguli impuse

mi te imaginam uneori aşezând pe diagonală

energii primite de la admiratoare

te vulturai prin preajma mea nepăsător

de mă opream mai departe

să rămân descumpănită la răscruce de vise

imortalizând pe retină dorinţe succesive

pentru care aş fi calculat la nesfârşit volume şi arii

târziu am descoperit teorema iubirii absolute

n-am primit însă niciun Nobel

cum m-aş fi aşteptat

pentru că pe mulţi dintre participanţii la experiment

n-au mai putut fi găsiţi

nicăieri.

PS: încă mai caut supravieţuitori

Caut prin sertare iubirea

Căutam prin sertare iubirea

scrisesem ceva despre ea

deși greu mai venea

dar venea

erau clipele mele cu de toate

trăiam o duioasă fixație

ca o nimfă de marmură zvâcneam în clipele acelea

și visul meu se tot răsfira

se tot împlinea

cu dulci șiruri de cuvinte pe care

nici măcar nu trudeam să le rostesc

nici nu știam dacă umbra care se ținea scai

de mine

era a mea sau venea se sus

simțeam că niciun amin n-ar fi dat roade mai bune

totul se petrecea într-o toamnă ambră

care-și sorbise ultimul strop de rouă

iar acum graseia cu ardență

îngânându-mi picul meu de liniște

cam ca un mic haos dintre zi și noapte

dintre noapte și zi

îmi era dulce să fiu ținta unei săgeți cu dorul în vârf

ca o creangă atârnam nedesprinsă de iluzia mea

singur sângele îmi ducea clipocitul iubirii mele

pe care o purtam ca pe un semn de carte

pașii mă îndreptau asemenea unui alfabet într-acolo

și totul era fragil

precum această poezie neterminată

Maria Adela Tudose, elevă în clasa a X-a la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Ploieşti. A făcut balet de performanță timp de 11 ani, iar acum participă la dezbateri academice, fiind debater în cadrul Asociației Române de Gândire și Oratorie (ARGO). A început să scrie la vârsta de 7 ani, compunând poezii pentru aniversările mamei și bunicii ei. În timp, a renunțat la a mai scrie poezii și a început să scrie proza (în special descrieri de natură).

A câștigat Mențiune, în cadrul Concursului Național Cele mai frumoase poezii de dragoste ale adolescenților, cu poemul ”Corpuri efemere”.

Maria Adela Tudose a citit poemul ” Valuri”.

Te las în valuri, din mâini să-mi aluneci

Să simți trecutul ce nu l-ai trăit,

Să simți durerea ce a stăruit

În ochii mei de când te-am întâlnit

Aștept să-mi ceri să n-o fi făcut,

Să mă strângi de mână, să fi tăcut,

Să te întorci acasă…

Maestrul Geoge Mihăiță a citit poemul ”Te iubesc- virtual( și, și,și)”, de Bianca Maria Andrei, de la Colegiul Național ”Ienăchiță Văcărescu”, clasa a XI-a, Târgoviște, județul Dâmbovița. Poemul a câștigat Mențiune la Concursul Național Cele mai frumoase poezii de dragoste ale adolescenților.

Adrian Tulli este student în cadrul Facultății de Inginerie Aerospațială din cadrul Universității Politehnica București. A publicat în următoarele reviste: ”Trimbulinzii” (revista Colegiului Național ,,Ion Creangă” din București) – redactor în 2014; ”Gânduri” (revista Colegiului Național ,,Ion Creangă”) – redactor-șef în 2015; ”Gânduri Noi” (revista Colegiului Național ,,Ion Creangă”) – redactor în 2016. A primit premiul al III-lea în cadrul concursului: ,,SUPRADOZA DE DRAGOSTE – Cele mai frumoase poezii de dragoste ale adolescenților”.

ai shiteru de Adrian Tulli

seara se lasă

cu roșu de șofran

și sunt mistuit de

conceptul ăsta

numit oboseală,

și crede-mă că

sunt sătul să

interacționez cu oameni,

chiar și de mine sunt sătul uneori.

mă aflu într-un pat gol

și-un tavan făr’ de substanță

dar bineînțeles că nu pot să fiu vag,

așa că mintea vrea să danseze

pe vocea lui Keith Urban

cum îmi ciripește

că albastru nu-i a mea culoare,

însă cum pot să accept

când albastru ăsta

m-a adus iar la tine?

ca într-o cină americană

îi mulțumesc unor divinități

cărora nu le pasă de mine

că te-a adus la tine

și ca să nu uit,

am căutat pe Google

cum să te iubesc

pe limba pe care o studiezi:

愛してる (ai shiteru).

”Împreună cu producătorul acestei lecturi publice, Anamaria Spătaru, am pus la cale un experiment acum câteva săptămâni, câteva ateliere de scriere creativă la una dintre cele mai importante școli din România, Liceul Pedagogic Anastasia Popescu, un Renshi de noiembrie, experiment scris, în ordinea tragerii la sorți, de Raluca Luzi, Dan Mircea Cipariu, Atena Vințan și Maria Busuioc”, a precizat Dan Mircea Cipariu, care, înainte de a citi, a invitat-o la microfon pe doamna Mona Șerbănescu, unul dintre cei mai buni pedagogi de școală românească, profesoară de limba și literatura română, directorul Liceului Pedagogic Anastasia Popescu din București.

”Mă bucur că sunteți gazdele unui eveniment de așa anvergură. E o Supradoză de dragoste care stă într-o supradoză de cultură, iar noi venim dintr-o supradoză de educație pentru că noi tocmai finalizăm datorită acestei întâlniri excepționale Zilele Educației la Liceul Pedagogic Anastasia Popescu și această întâlnire încununează într-un mod excepțional întâlnirile copiilor cu literatura și cultura. Experimentul pe care l-ați inițiat mi s-a părut extrem de fructuos. Elevii noștrii sunt foarte creativi, dar ați pus acolo o sămânță de creativitate care a dat niște roade excepționale și recunosc, uimitoare”, a declarat doamna Mona Șerbănescu.

”Această experiență a atelierelor creative de la Liceul Pedagogic Anastasia Popescu mi-au dat imboldul de a continua atelierele de scriere creativă și sunt convins că la anul, în mai, când împreună cu maestrul Geroge Mihăiță organizăm a XXI-a ediție a Săptămânii Adolescenților îi vom invita pe cei cu care am lucrat.”, a adăugat Dan Mircea Cipariu.

Lectura publică s-a încheiat cu Renshi de noiembrie. Toți participanții au primit cadouri de la sponsorii evenimentului: Editura Litera și Apidava.

Renshi de noiembrie

experiment scris, în ordinea tragerii la sorți, de Raluca Luzi, Dan Mircea Cipariu, Atena Vințan și Maria Busuioc

I

prin părul meu

noapte vine ziua trece

real ca orice închipuire

(R.L.)

noiembrie fuge la deal și la vale

cu armate de păpuși pe skateboardul unui puști

de clasa a șaptea primară

noiembrie e un bal mascat

cu pantofii pierduți ai fetiței care l-a luat pe ”nu” în brațe

(D.M.C.)

un borcan de ciocolată

viseză eroi nepământești

precum un câmp de lavandă

PERFECȚIUNEA

pădure de turmeric

sau poate chiar noaptea mea de noiembrie

(A.V.)

în lumea de cerneală

boltea cerească nu e pustie

la un ceai de mentă

prietenii vechi s-au întors

în noiembrie

cu cântece de pițigoi

(M.B.)

II

copacii au diamante de rugină

ca o cafea firbinte de la Cercul Polar

noiembrie lipește

milioane de stickere

pe milioane de fețe triste

(R. L.)

străzile au jurnale scrise de o Cenușăreasă

străzile respiră un aer dintr-un lexic fără aer

cerul își pierde buzunarul și cravata

până când  cineva găsește un porumbel al păcii

(D.M.C.)

noaptea ca niște cuvinte mereu șterse

dintr-un calendar

toamna doarme iepurește

cu jucătorii de pe tabla de șah

(A.V.)

zânele copacilor

sunt nehotărâte și hoinare

aștept lumea pudrată

dintr-o oglindă fermecată

încet-încet frigul ne anesteziază

cu seringa lui de fier

(M.B.)

Maria Siluana Busuioc este elevă în clasa a VII-a a Liceului Pedagogic ”Anastasia Popescu”. Din clasa întâi până în clasa a VII-a a câștigat locurile I, al II-lea şi al III-lea la concursuri de matematică, română şi engleză. De asemenea, a obținut locul I la concursul Istoria Artfel şi multe alte premii la concursuri de muzică împreună cu ,,Corul Sfânta Elisabeta”, corul şcolii, şi la concursuri de pian. A participat la concursuri de biologie, clasându-se cu echipa sa printre primele 10 echipe câştigătoare. Să nu uităm de concursurile de pictură și, nu în ultimul rând, de obținerea certificatului de limbă franceză Delf, nivelurile A1 şi A2. A participat la emisiuni ale Radio Trinitas, Bucuria Poveștilor și Întrebările adolescenței, unde i s-a acordat premiul special pentru eseu.

Raluca Luzi este elevă la Liceul Pedagogic ”Anastasia Popescu” în clasa a VII-a. Pe parcursul anilor, a primit numeroase premii la concursurile şcolare de română şi matematică. A obţinut în ultimii doi ani, cu echipa școlii, locul I la Olimpiada Națională de Mind Lab, locul al III-lea la Olimpiada Internațională și premiul I la acest concurs, un program format din jocuri de strategie. A publicat o carte, în anul 2014, numită ,,Ghiocelul: Poezii şi povestiri”, Editura ePublishers. De curând, i-au apărut compozițiile în culegerea editată de Liceul Pedagogic “Anastasia Popescu”, Povestiri muzicale.

Atena Vințan are 12 ani și este elevă în clasa a VII-a Prințul Ștefan la Liceul Pedagogic Ortodox ”Anastasia Popescu” din București. A câștigat locul I pe țară la Concursul de limba franceză DELF, nivelul A1, i-a fost publicat un hai-ku în limba franceză, în Calendarul Institutului Francez din 2017, și a câștigat mai multe premii la concursuri de limbi străine, pictură și religie. A participat cu lucrări la mai multe expoziții de pictură și desen.

Simona IONIȚĂ

Articole recomandate

1 COMENTARIU

  1. Un moment de emoție vibrantă, în pofida tinereții poeților, emoție care a făcut sa ne tremure vocea nouă, celor tineri cu sufletul, pentru că am primit-o ca pe o gură de aer liric, o ”supradoză” de poezie care îți taie răsuflarea.
    Mulțumim inițiatorului, Dan Mircea Cipariu, actorilor Ioana Crăciunescu și George Mihăiță, tinerilor poeți și participanților, pentru curajul de a fi descoperit și promovat filonul poetic al acestei noi generații de scriitori!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508