spot_img

Ultima zi de Festival: „Vaille Que Vivre / Să trăieşti orice ar fi (Barbara)”

Luni, 30 octombrie 2017, ediţia a 27-a a Festivalului Naţional de Teatru îşi închide porţile cu un eveniment de excepţie: prezenţa pe scena Studio a Teatrului Naţional din Bucureşti a cunoscutei actriţe franceze Juliette Binoche, în spectacolul-eveniment, „Vaille Que Vivre/ Să trăieşti orice ar fi (Barbara)”. Lansat în această vară la Festivalul Internaţional de Teatru de la Avignon, spectacolul este un rafinat tribut adus unei celebre voci a muzicii franceze: Barbara, la 20 de ani de la dispariţia artistei. Juliette Binoche este acompaniată pe scenă de renumitul pianist francez Alexandre Tharaud, împreună cu care a creat conceptul şi scenariul, pe baza textelor cântecelor compuse de muziciană, a câtorva poeme şi fragmente din jurnalul său şi, bineînţeles, a muzicii semnate ’Barbara’.

Alexandre Tharaud a venit împreună cu producătorul său să mă consulte pentru acest spectacol, căci aveau nevoie de o actriţă care să citească din textele scrise de Barbara. Şi am zis: OK, hai să citim. Dar mi-am dat seama că aceste cuvinte trebuie să fie cumva integrate…şi până la urmă a trebuit să facem o selecţie, pentru că nu puteam avea un spectacol de şase ore. Am ales anumite cântece, iar spectacolul l-am gândit în felul acesta împreună, urmând ca Alexandre să intervină şi să facă legătura între anumite scene. Practic, spectacolul are ca temă pasiunea acestei mari artiste pentru muzică… de fapt pentru poezie, căci Barbara, chiar dacă a negat acest lucru, este o adevărată poetă. Iar noi am încercat să redăm lucrurile nu într-o cronologie biografică, ci să ne axăm pe tema fundamentală a vieţii sale, adică pe această dorinţă permanentă de dragoste care a animat-o. Fiindcă după incestul pe care l-a trăit cu tatăl său, toată viaţa ei a căutat o dragoste aparte în toţi bărbaţii pe care i-a cunoscut şi a fost animată de acest foc interior pe care a reuşit până la urmă să îl transforme în artă”, declara aseară Juliette Binoche în conferinţa de presă desfăşurată la Institutul Francez din Capitală.

Conferinţa a fost organizată în parteneriat cu Institutul Francez şi Ambasada Franţei la Bucureşti, fiind prilejuită de un alt eveniment special găzduit în FNT: proiecţia filmului „Polina – danser sa vie”, regizat de Valérie Müller şi Angelin Preljocaj. Cei doi au vorbit împreună cu Juliette Binoche despre conceperea şi semnificaţiile acestei pelicule care reprezintă debutul în cinematografie a apreciatului coregraf Angelin Preljocaj, invitat special al Festivalului Naţional de Teatru.

A fost o adevărată aventură”, mărturisea acesta despre lucrul la filmul său: „Soţia mea, Valérie a scris scenariul şi am coregizat acest film. Eu sunt coregraful care a participat la film, dar trebuie să spun că Juliette ne-a ajutat extrem de mult. Pentru că în acest film sunt mulţi dansatori care nu cunosc actorie, iar generozitatea ei faţă de aceşti tineri artişti debutanţi a fost extraordinară; şi mi se pare că în final calitatea interpretării lor actoriceşti a ajuns să fie de un nivel optim”, a adăugat Angelin Preljocaj.

S-a subliniat că la turnajul filmului nu au existat dubluri, regizorii nevrând să trişeze înlocuind corpurile actorilor cu dublaje ale unor profesionişti: „Corpurile pe care le vedeţi pe ecran sunt chiar cele ale dansatorilor şi ale actorilor (…) Când o vedeţi pe Juliette dansând – să ştiţi că ea este”,  a precizat regizoarea Valérie Müller.

Vorbind despre cum a ieşit din zona de confort şi cum a perceput resorturile intime ale muncii unui dansator, Juliette Binoche a subliniat, la rândul său: „Nu am bazele unui dansator, dar am fost animată de o dorinţă foarte puternică şi aceasta m-a dus către descoperirea propriei energii”.

Conferinţa de presă prilejuită de prezenţa marii actriţe în FNT a fost moderată de Marina Constantinescu, director al Festivalului Naţional de Teatru şi s-a bucurat de participarea oficialităţilor franceze gazdă, precum şi a altor personalităţi ale vieţii culturale a Capitalei. Pe această cale, mulţumim încă o dată Institutului Francez şi Ambasadei Franţei la Bucureşti pentru deschiderea şi sprijinul necondiţionat în realizarea evenimentelor speciale cu participare franceză din cadrul FNT 2017.

Spectacolul-eveniment, „Vaille Que Vivre/ Să trăieşti orice ar fi (Barbara)”, care va închide cea de-a 27-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru, se va juca în această seară, de la ora 20.00, la Sala Studio a TNB.

Biletele au fost epuizate încă din luna septembrie

FESTIVALUL NAŢIONAL DE TEATRU, ediţia a 27-a

EDIŢIE DESFĂŞURATĂ SUB ÎNALTUL PATRONAJ AL PREŞEDINTELUI ROMÂNIEI

20 – 30 octombrie 2017

Organizatori, parteneri

PRODUCĂTORI:

UNITER – Uniunea Teatrală din România

Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti

PROIECT CULTURAL FINANŢAT DE:

Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale

CO-PRODUCĂTORI:

Primăria Municipiului Bucureşti PRIN ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti

SPONSOR PRINCIPAL:

BRD – GROUPE SOCIÉTÉ GÉNÉRALE

CU SPRIJINUL:

ICR- Institutul Cultural Român

ITI / Institutul Internaţional de Teatru

EVENIMENT REFLECTAT DE:

Televiziunea Română

PARTENERI DE TRADIŢIE:

Societatea Română de Radiodifuziune

RFI România

PARTENER MEDIA PRINCIPAL

ADEVĂRUL

SPONSORI:

Farmexim

Domeniile Blaga

MAŞINA FNT

Mercedes Benz

PARTENER PRINCIPAL:

MOL România

EVENIMENT VĂZUT DE:

Radio Guerrilla

PARTENERI INSTITUŢIONALI

Teatrul Odeon

Teatrul „L.S. Bulandra”

Teatrul „C.I. Nottara”

Teatrul ACT

Teatrul Metropolis

Teatrul Mic

Teatrul de Comedie

Teatrul Excelsior

Teatrul „Ion Creangă”

Centrul de Teatru Educaţional Replika

Linotip – Centru Independent Coregrafic

Teatrul de Artă

Teatrul LUNI de la Green Hours

Teatrelli – Creart

Spice Pub & Club

Muzeul Naţional al Literaturii Române

Librăria Humanitas Cişmigiu

Ateneul Român

Fundaţia Lowendal

Muzeul Colecţiilor de Artă

Kube Mussette

Artmark

PARTENERI CULTURALI:

SMART FM

Radio Clasic

PARTENERI MEDIA INTERNAŢIONALI:

Radio Europa Liberă

Deutsche Welle

PARTENERI MEDIA:

Marie Claire

Harper’s Bazaar

Femeia

Cosmopolitan

Beau Monde Style

Ziarul Metropolis

Phoenix Media

MediaTrust

Alist Magazin

Unica

Avantaje

Psychologies

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508