spot_img

Luna culturii japoneze la București

Ambasada Japoniei în România organizează, în luna noiembrie 2017, o amplă serie de evenimente culturale grupate sub egida LUNII CULTURII JAPONEZE. Ediția din acest an va cuprinde printre altele prezentări de kimonouri, proiecții de filme de lung metraj, expoziții de stampe și hărți japoneze vechi, ceremonii ale ceaiului, ateliere de caligrafie, origami, sushi, conferințe pe diverse teme, lansări de carte, competiții de aikido și kendo, etc. AgențiadeCarte.ro vă prezintă programul evenimentului.

Organizatorii ediției din acest an sunt: Ambasada Japoniei în România, Japan Foundation, Universitatea Româno-Americană, Centrul de Studii Româno-Japoneze „Angela Hondru”, Biblioteca Academiei Române, Muzeul Țăranului Român, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine – Universitatea din București, Japan Desk Scotland, Chado Urasenke Tankokai Romania, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, Academia de Studii Economice din București, Facultatea de Relații Economice Internaționale, Departamentul de Limbi Moderne și Comunicare, Asociația Cluburilor de Kendo, Iaido și Jodo, Asociația Sportivă Nobori Aikido Aikikai, Fundația Română de Aikido Aikikai, Chado Urasenke Tankokai Romania-Luminis.

Colaboratori: Ministerul Teritoriului, Infrastructurii, Transportului și Turismului din Japonia, Autoritatea pentru Informații Geospațiale din Japonia, JTI, Tenshin.

Sponsori: Takeda Pharmaceuticals, Hotel Cișmigiu, Toyota Romania.

LUNA CULTURII JAPONEZE va debuta joi, 2 noiembrie 2017, la Universitatea Româno-Americană din București cu o inedită prezentare de kimonouri realizate de către maestrul Nobuaki Tomita. Cunoscut mai ales ca designer de kimonouri, Nobuaki Tomita (care este și președintele companiei de îmbrăcăminte de lux Kyokaori din Kyoto) a realizat costumele actorilor din peste două mii de filme și seriale de televiziune japoneze. Kimonourile sale se remarcă prin imprimeuri ce redau peisaje celebre din întreaga lume și prin asocierea îndrăzneață a unor țesături și materii prime specifice locurilor pe care le vizitează. Nu de puține ori designerul apelează la coloranți neobișnuiți precum ciocolata, căpșunile, ceaiul, etc. Nobuaki Tomita a promovat tradiția kimonourilor la nivel internațional, veșmintele sale originale fiind prezentate în cadrul unor evenimente importante din SUA, China, Italia, Germania, etc.

Manifestarea care va avea loc joi, 2 noiembrie la Universitatea Româno-Americană cu participarea maestrului Nobuaki Tomita, va cuprinde: un atelier de kimonouri (între orele 14.00-15.30) unde cei interesați se pot înscrie în perioada 16-27 octombrie (detalii: office@csrj.ro) și o paradă de kimonouri (între orele 18.00-19.00), cu intrare liberă, pe podium urmând să urce studenți ai instituției gazdă. Sponsorul evenimentului este Takeda Pharmaceuticals.

LUNA CULTURII JAPONEZE

Program

2 noiembrie
Atelier și paradă de kimonouri, cu participarea designerului Nobuaki Tomita
Locul: Universitatea Româno-Americană (bd. Expoziției 1B, București)
-Atelier de kimonouri (ora 14.00-15.30); sala 315, etaj 3
Intrarea la atelier pe baza de înscriere între 16-27 octombrie; detalii: office@csrj.ro

-Paradă de kimonouri (ora 18.00-19.00); lobby corp B
Intrarea liberă la paradă

2-12 noiembrie (vernisaj: 6 noiembrie, ora 14.00)
Expoziție de stampe japoneze din epoca Meiji
Locul: Biblioteca Academiei Române-Sala „Theodor Pallady” (Calea Victoriei 125, București)
Intrarea liberă

6-8 noiembrie
Festivalul filmului japonez
-6 noiembrie, ora 19.00 – Swing Girls/Fete cu ritm (subtitrare în limba română)
-7 noiembrie, ora 18.00 – Ore monogatari/MY love STORY! (subtitrare  în limba engleză)
-7 noiembrie, ora 20.00 – Romance/Round Trip Heart (subtitrare în limba engleză)
-8 noiembrie, ora 18.00 – Maku ga agaru/When the Curtain Rises (subtitrare în limba engleză)
-8 noiembrie, ora 20.00 – Seto Utsumi/Seto and Utsumi (subtitrare în limba engleză)
Locul: Muzeul Național al Țăranului Român-Cinema Muzeul Țăranului (Șoseaua Kiseleff 3, București)
Intrarea liberă

6-12 noiembrie
Săptămâna culturală japoneză la Universitatea din București (prelegeri, prezentări de carte japoneză, expoziții, ateliere de limbă și cultură japoneză, Chai Party, întâlniri cu studenți și profesori japonezi)
Locul: Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea din București (str. Pitar Moș 7-13, București)
Intrarea liberă pe bază de înscriere la unele evenimente;

detalii: https://www.facebook.com/japoneza.unibuc (după 10 octombrie)

13 noiembrie, ora 12.30-14.30
„Grădinile japoneze”- conferință susținută de  prof. Takuhiro Yamada
Locul: Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” – Sala Frescelor (str. Academiei 18-20, București)
Intrarea liberă

16 noiembrie, ora 10.00-12.00
Atelier de Shodo susținut de maestra caligraf Taki Kodaira

Locul: Universitatea Româno-Americană, sala 322 CSRJ (bd. Expoziției 1B, București)
Intrarea liberă pe bază de înscriere între 1-15 noiembrie; detalii: office@csrj.ro

22 noiembrie-24 decembrie (vernisaj: 22 noiembrie, ora  18.00 )
Expoziție de hărți vechi ale orașului Tokyo

Locul: Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi (str. Londra 39, București)
Intrarea pe bază de bilet (intrarea liberă la vernisaj)

23 noiembrie, de la ora 16.00
Atelier de confecționare a păpușilor Daruma
Locul: Academia de Studii Economice din București (Piața Romană 6, București)
Intrarea liberă pe bază de înscriere; detalii: ralun111@gmail.com

25-26 noiembrie, ambele zile de la ora 9.00
Campionatul Național de Kendo
Locul: Centrul Sportiv Apollo (bd. Energeticienilor 5, București)
Intrarea liberă

28 noiembrie, de la ora 11.00

Deschiderea Centrului Cultural Nobori (demonstrații și ateliere de Aikido, Kenjutsu, Sushi, Origami, Shodo)
Locul: Centrul Cultural Nobori (str. Morilor 51, București)
Intrarea liberă

29 noiembrie, ora 19.00
„Chanoyu și Zen. Influența budismului Zen în formarea spațiului spiritual al Ceremoniei Japoneze a Ceaiului”- conferință susținută de maestrul Gabriel Soga Căciulă
Locul: Centrul Seeds for Hapiness-sala Happy (str. Fabrica de Chibrituri 16, București)
Intrarea pe bază de înscriere; detalii: www.urasenke.ro și Info.urasenke.romania@gmail.com

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508