spot_img

Documentarul ”Ţara moartă” în regia lui Radu Jude, în programul festivalului de film VIENNALE 2017

Institutul Cultural Român de la Viena este partenerul celei de-a 55-a ediţii a festivalului internaţional de film VIENNALE, care se desfăşoară la Viena în perioada 19 octombrie – 2 noiembrie 2017. Festivalul aduce în atenţia publicului 300 de producţii cinematografice, programe speciale, interviuri şi dezbateri.

VIENNALE 2017 prezintă cel mai recent proiect al regizorului Radu Jude, documentarul istoric Ţara moartă The Dead Nation (2017, 83 minute) în data de 20 octombrie, la ora 18:00 şi în data de 21 octombrie, la ora 13:00, la cinematograful Metro Kinokulturhaus (Johannesgasse 4, 1010). Proiecţiile filmului vor avea loc în prezenţa regizorului Radu Jude.

Ţara moartă, al cincilea lungmetraj al lui Radu Jude, este o producţie Hi Film şi Fast Film, realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi Orange România (producător: Ada Solomon, montaj: Cătălin Cristuţiu, sound design: Dana Bunescu).

Sinopsis: Un documentar-eseu despre uimitoarea colecţie de fotografii realizate de Costică Axinte într-un mic oraş din România anilor ’30-’40. Soundtrack-ul, compus în principal din fragmente din jurnalul unui medic evreu din aceeaşi perioadă, dezvăluie ceea ce fotografiile nu pot înfăţişa: răspândirea antisemitismului şi, apoi, o descriere bântuitoare a Holocaustului din România, un subiect rareori discutat astăzi în societatea românească.  Sursa: http://tiff.ro/film/tara-moarta

Radu Jude (n. 1977, Bucureşti) a absolvit secţia Regie Film la Universitatea Media din Bucureşti şi a debutat ca asistent de regie pentru filmele de lungmetraj Amen (r. Costa Gavras, 2002) şi Moartea domnului Lăzărescu (r. Cristi Puiu, 2005). A regizat filme de scurtmetraj: Corp la corp (2003), Marea Neagră (2004),  Lampa cu căciulă (2006), Dimineaţa (2007), Alexandra (2007), precum şi numeroase spoturi publicitare. Filmul Lampa cu căciulă (2006) este cel mai premiat film de scurtmetraj românesc al tuturor timpurilor, câştigând premii la festivaluri în San Francisco, Los Angeles, Grimstad, Hamburg, Bilbao, Huesca, Trieste, Montpellier, Cottbus, Aspen, Lisabona, Bruxelles, Cracovia, Almeira, Valencia şi Uppsala. Producţia Cea mai fericită fată din lume reprezintă debutul în lungmetraj al regizorului. Filmul a obţinut Premiul CICAE la Festivalul de Film de la Berlin, Premiul FIPRESCI la Festivalul de Film de la Sofia, Premiul pentru cel mai bun scenariu la B-EST International Film Festival şi Premiul FIPRESCI la IndieLisboa; de asemenea, a fost selecţionat în ACID Programme la Festivalul de Film de la Cannes (2009).  Radu Jude a câştigat premiul Ursul de Argint pentru cea mai bună regie cu lungmetrajul Aferim! la cea de-a 65-a ediţie a Festivalului de Film de la Berlin. Aferim! a primit şi premiul publicului la festivalul de film LET`S CEE din Viena în 2015. Un alt premiu al regizorului Radu Jude este menţiunea specială obţinută la Festivalul de Film de la Cannes pentru scurtmetrajul Trece şi prin perete (2014). Radu Jude a fost membru al juriului Competiţiei de Scurtmetraj a celei de-a 17-a ediţii a Festivalului de Film Cottbus 2007, membru al juriului Competiţiei Internaţionale a Festivalului Timishort 2012 şi al juriului internaţional al celei de-a şaptea ediţii a Filminute din Turcia în 2012. Lungmetrajul Inimi cicatrizate al lui Radu Jude a câștigat „Special Jury Prize“ la Festivalul Internațional de Film de la Locarno, unde a fost prezentat în premieră mondială cu sprijinul ICR Viena (august 2016). Documentarul Țara moartă (2017), a fost prezentat la TIFF – Transilvania International Film Festival (iulie 2017) și inclus în secțiunea „Signs of Life“, dedicată cineaștilor inovatori, a Festivalului de Film de la Locarno (august 2017).

VIENNALE reuneşte 300 de producţii cinematografice în secţiunile dedicate lungmetrajelor, scurtmetrajelor, documentarelor şi filmelor experimentale, la care participă reprezentanţi ai industriei cinematografice, actori şi regizori.

Retrospectiva istorică asupra cinematografiei, realizată în colaborare cu Muzeul de Film din Austria, UTOPIA AND CORRECTION, prezintă filme din două perioade specifice de creaţie din cinematografia sovietică: 1926-1940 şi 1956-1977.

Festivalul cuprinde categoria specială TRIBUTE, dedicată invitatului special Christoph Waltz, actor austriaco-german, câştigător al două premii Oscar.

Ediţia 2017 a festivalului aduce un omagiu lui Hans Hurch (1952-2017), director al VIENNALE în perioada 1997-2017.

Detalii despre festival şi programul complet al proiecţiilor de filme pot fi găsite pe pagina de internet a VIENNALE 2017: www.viennale.at/en.

www.rkiwien.at

www.facebook.com/RKIWien.ICRViena

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508