spot_img

„Luna Enescu” la Institutul Cultural Român

Duminică, 8 octombrie 2017, Institutul Cultural Român deschide Luna Enescu la ICR. Lansarea seriei de evenimente dedicate marelui compozitor George Enescu va avea loc la Centrul Internațional de Conferințe „Casino Sinaia”, cu începere de la ora 14.00. Manifestările desfășurate sub egida „Luna Enescu la ICR“ întregesc succesul acţiunilor dedicate lui George Enescu, organizate de reprezentanţele ICR în străinătate. Cel mai recent eveniment de acest fel, intens mediatizat de presa internațională și cu un remarcabil succes în rândul publicului, a fost deschiderea noului sezon London Philharmonic Orchestra, la Royal Festival Hall din Londra, cu opera „Oedipe“ în variantă de concert, sub bagheta maestrului Vladimir Jurowski. La manifestările de la Sinaia vor participa personalități din mediul diplomatic, academic şi cultural din România și din străinătate. Evenimentul, organizat de Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Primăria oraşului Sinaia, are o semnificație simbolică și, în egală măsură, o anvergură desosebită, fiind programat în ultima zi a Festivalului „Sinaia Forever“, o manifestare aflată la cea de a XXII-a ediţie. Muzeul Naţional „George Enescu”  și Institutul Cultural Francez sunt, de asemenea, parte din programul evenimentului de la Sinaia, care cuprinde lansarea celui de-al doilea volum bilingv în română și engleză, George Enescu – Muzicianul de geniu în imagini, urmată de vernisajul expoziției documentare dedicată compozitorului.

De la ora 15.00 va avea loc un recital extraordinar susținut de Mirana Țuțuianu, Anne Billant, Ștefan Tarara, Mihai Ritivoiu și Marin Cazacu, iar de la ora 17.00 proiecția filmului Enescu – la răspântie de vremi, în regia lui Nicolae Mărgineanu. Volumul George Enescu – Muzicianul de geniu în imagini ne oferă o biografie în imagini a strălucitului muzician, oprindu-se asupra ultimelor două etape din viața compozitorului, maturitatea (1920 – 1946) și senectutea (1946 – 1955). Selecția, introducerea și legendele fotografiilor au fost realizate de muzicologul Viorel Cosma. În holul Cazinoului, ICR și Muzeul Naţional „George Enescu” prezintă  expozițiile fotodocumentare  Viorile lui George Enescu  și George Enescu, un mare creator al secolului XX, realizate de muzeograf dr. Adina Sibianu, muzeograf dr. Irina Nițu, grafica Horia Nițu.

Seara se va încheia cu proiecția filmului documentar Enescu – la răspântie de vremi. Regia şi imaginea sunt semnate de Nicolae Mărgineanu, iar scenariul și comentariul îi aparțin Adei Brumaru.

„Cele mai recente succese înregistrate în plan internațional cu opera lui George Enescu, mă refer la primirea extraordinară de care s-a bucurat în rândul publicului de la Londra opera Oedipe, prezentată în variantă de concert la Royal Festival Hall, ne îndreptățesc să spunem că George Enescu a devenit un adevărat brand de țară. Iată de ce Institutul Cultural Român îi dedică o lună întreagă de evenimente, începând de pe 8 octombrie 2017. Deși George Enescu nu mai are nevoie de nicio prezentare, oameni sufletiști, alături de specialiști, aduc în fața publicului noi aspecte legate de viața marelui nostru compozitor. Volumul George Enescu – Muzicianul de geniu în imagini, pe care-l lansăm în cadrul seriei de evenimente Luna Enescu la ICR, este un exemplu în acest sens și mulțumesc, în numele Institutului Cultural Român, tuturor celor care au făcut posibilă apariția și prezentarea acestuia în fața publicului iubitor de muzică bună și de cultură“, declară doamna Liliana Țuroiu, președintele ICR.

***

Și Institutele Culturale Române din afara țării derulează, pe parcursul următoarelor 30 de zile, evenimente dedicate muzicianului George Enescu în cadrul proiectului „Luna Enescu la Institutul Cultural Român”.

Institutul Cultural Român de la Paris, împreună cu Societatea Muzicală Franceză „Georges Enesco” şi Asociaţia Noesis prezintă, in perioada 9-18 octombrie 2017, cea de-a patra ediţie a festivalului „Întâlnirile Muzicale Internaţionale George Enescu”. Sub egida festivalului sunt derulate un festival de muzică franceză şi românească din secolele XX şi XXI şi un concurs internaţional de artă vocală.

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu“ de la Chişinău, în colaborare cu Primăria Municipiului Chișinău, organizează în perioada 20 septembrie – 20 octombrie 2017, la Galeria La Rond, expoziția George Enescu – personalitate a culturii româneşti şi universale. Expoziția, formată din 22 de bannere, cuprinde o serie de documente, mărturii și fotografii care refac în imagini traseul vieții și activității lui George Enescu. Evenimentul este integrat în programul de diplomație culturală Centenar, conceput și aprobat de Guvernul României, care are drept scop prezentarea valorilor culturale-istorice românești în spațiul Republicii Moldova.

ICR Londra organizează, în parteneriat cu Societatea Enescu din Marea Britanie şi St James’s Church, Piccadilly, în data de 5 octombrie 2017, la sediul ICR Londra, şi în data de 6 octombrie 2017, la St James’s Church Piccadilly, Londra, două recitaluri de pian susţinute de Nicolae Dumitru. Proiectul continuă seria de concerte organizate de ICR Londra, sub egida Societăţii Enescu, serie care îşi propune poziţionarea muzicii enesciene în prim plan şi aducerea în cadrul sezonului de concerte al ICR Londra a unor muzicieni români şi internaţionali de prestigiu, care să susţină concerte de mare vizibilitate.

Sub titulatura De la Enescu la blues, de la doină la jazz modern, ICR New York organizeză un nou turneu de succes, avându-i ca protagoniști pe doi muzicieni de renume internațional: pianistul român Lucian Ban și violonistul american, nominalizat la premiile Grammy, Mat Maneri. Turneul are loc în perioada 27 octombrie – 2 noiembrie 2017 și constă într-o serie de patru concerte, însoțite de prezentări și discuții cu publicul și un workshop-prelegere, toate susținute de cei doi artiști în patru locuri legendare și consacrate pentru iubitorii muzicii, din sudul și sud-vestul Statelor Unite.

Institutul Cultural Român de la Beijing continuă organizarea proiectului „Cinemateca Românească și Audiție muzicală“, în perioada 25 octombrie – 31 decembrie 2017, la sediul său, cu proiecția a trei filme românești (Aventurile lui Babușca, Buletin de București și Maria Mirabela) și prin prezentarea compozițiilor și interpretărilor marilor muzicieni români George Enescu și Dinu Lipatti. Filmele vor fi programate o dată pe lună, iar înainte de proiecția acestora vor avea loc audiții muzicale cu compoziții, aparținând lui George Enescu Dinu Lipatti. http://icr.ro/pagini/luna-enescu-la-institutul-cultural-roman

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508