spot_img

”Visul unei nopţi de vară”, în premieră la Teatrul EXCELSIOR

Joi, 19 octombrie 2017, de la ora 19:00, Teatrul EXCELSIOR prezintă premiera spectacolului ”Visul unei nopți de vară ”de William Shakespeare, regizat de Vlad Cristache.  Unul dintre numele reprezentative ale tinerei generații de regizori, Vlad Cristache se află la cea de-a doua sa colaborare cu Teatrul EXCELSIOR, după ce în anul 2015, a semnat regia spectacolului ”The History Boys. Povești cu parfum de liceu, una dintre cele mai aplaudate și premiate producții din repertoriul teatrului.

Preocupat de universul adolescentin și de problematica maturizării, dar și de felul în care lumea celor tineri interferează cu cea a adulților, Vlad Cristache a ales, de această dată, un titlu din dramaturgia shakespeariană. A rezultat un spectacol ancorat în prezent, glisând între erotism, candoare și comic exploziv, în care jocul de-a „teatru-în-teatru” își dezvăluie savoarea până la ultima lacrimă de râs. Visul unei nopți de vară reflectă societatea noastră, cu contrastele și derapajele ei, care aproape că nu ne mai șochează, cu controversele interminabile despre o mereu nouă generație, despre teatru și viață ca o înlănțuire de vise întâmplate aievea și despre comedie ca mecanism demistificator, pe cât de exploziv pe atât de inofensiv.

În viziunea lui Vlad Cristache, Visul unei nopți de vară devine o poveste care nu poate fi spusă altfel decât într-un spectacol în care spiritul ludic se ia întrecere cu el însuși. Cu o lectură proaspătă asupra binecunoscutei piese shakespeariene, regizorul reinterpretează raporturile dramatice dintre cele trei planuri care se ciocnesc misterios în degingolada visului din miezul unei nopți de vară. Lumea „zeilor” este lumea celor care abuzând de putere, îi transformă pe „muritori” în marionete ale lipsei lor de măsură. În lumea celor patru îndrăgostiți se reflectă universul adolescenților de astăzi, care vor să experimenteze viața cu propriul trup și suflet, exact așa cum este ea, nefiltată de deciziile celor mari. Lumea meșterilor se oglindește în lumea frustă a oricărui grup de „meseriași”/ muncitori care descoperă că pot evada din rutină și standardizare prin nebunia de a face teatru. Și care dezvăluie, de fapt, esența mecanismului teatral: meșteșug + pasiune.

Pentru ca Visul să devină realitate și apoi iarăși Vis, Vlad Cristache a lucrat alături de actori din tânăra generație, lăsându-se inspirat de energia lor creativă și de personalitatea artistică a fiecăruia. Din distribuție fac parte Aida Avieriței (Puck), Oliver Toderiță (Egeu), Emilian Oprea (Tezeu/ Oberon), Camelia Pintilie (Hipolita/ Titania), Alina Rotaru (Hermia), Marian Olteanu (Lysander), Andreea Alexandrescu (Helena), Lucian Ionescu (Demetrius), Dan Rădulescu (Mitru Chitră), Alexandru Bogdan (Culea Fundulea/ Piram), Rareș-Florin Stoica (Stan Suflete/ Thisbe), Mihai Mitrea (Dudă Flămânzilă/ Luna), Ion Bechet (Gogu Botgros/ Zidul), Ștefan Mihai (Cuibărică/ Leul), Tudor Roșu (Efebul).

În Visul unei nopți de vară comedia își iese din matcă, într-un spectacol intens, în care entuziasmul și sinceritatea molipsitoare a jocului întâlnesc soluțiile regizorale și scenografice îndrăznețe și ingenioase, convenții răsturnate, histrionism cât cuprinde, într-un spectacol care, la final, ar trebui apreciat ca atare, exact așa cum ne îndeamnă și Puck: un vis în miezul unei nopți de vară.

VISUL UNEI NOPȚI DE VARĂ
de William Shakespeare

Regia și scenografia: Vlad Cristache
Coordonarea muzicală: Lucian Maxim
Light design: Costel Baciu
Sound design: Horea Suciu

Distribuția:

Puck – Aida Avieriței
Egeu – Oliver Toderiță
Tezeu/ Oberon – Emilian Oprea
Hipolita/ Titania- Camelia Pintilie
Hermia – Alina Rotaru
Lysander – Marian Olteanu
Helena – Andreea Alexandrescu
Demetrius – Lucian Ionescu
Mitru Chitră – Dan Rădulescu
Culea Fundulea/ Piram – Alexandru Bogdan
Stan Suflete/ Thisbe – Rareș-Florin Stoica
Dudă Flămânzilă/ Luna – Mihai Mitrea
Gogu Botgros/ Zidul – Ion Bechet
Cuibărică/ Leul – Ștefan Mihai
Efebul – Tudor Roșu

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508