spot_img

Ziua Limbii Române, o tradiție la Milano

Pentru al treilea an consecutiv Centrul Cultural Italo Român din Milano a marcat Ziua Limbii Române, care a reunit sâmbătă, 2 septembrie 2017, un număr mare de participanți la Consulatul General al României din Milano.

”Este o datorie și o onoare să găzduim această aniversare aici la Consulatul General al României din Milano, o sărbătoare de suflet românească pe care suntem datori să o punem în valoare”, a declarat d.na consul Iulia Cupsa Kiseleff, care a transmis și salutul consulului general al României la Milano, dl. Adrian Georgescu. Consulatul Romaniei al Milano este o ușă permanent deschisă tuturor inițiativelor care pun în valoare cultura română, a mai adăugat în cuvântul său de deschidere.

Violeta Popescu de la Centrul Cultural Italo Român a mulțumit în numele asociației, tuturor celor prezenti, considerând că aniversarea Zilei Limbii Române  nu este un argument care presupune doar o dezbatere știintifică, pur lingvistică ci este un dat ființial al nostru ca națiune, un interes, o temă de reflecție adresată tuturor celor care vorbesc limba română de acasă sau de peste hotare. Odinioară strămoșii noștri luptau pentru limba si pământul lor, pe care le considerau lucruri sfinte . Astăzi putem spune ca valorile unui neam rămân dăinuiesc atât cât generatiile actuale poartă vie această icoană a jertfei celor care le-au transmis aceaste valori. De asemenea, a subliniat importanța pe care Statul Român o acordă acestei Zilei, un semn al încrederii în valorilor noastre proprii. Pentru românii din afara granitelor, Ziua Limbii Române comportă mai multă emoție decât pentru românii de Acasa, limba, graiul, când esti departe de țară, se traduce prin amintirea prărintilor, a casei în care te-ai născut, a primelor cuvinte rostite, a tot ceeea ce ai dobândit ca bagaj educațional și cultural.

A onorat cu prezența din partea autorităților italiene, Diana de Marchi – președinta Comisiei de Drepturi Egale din Primăria orașului Milano, care a transmis salutul acestei institutii și admiratia pe care o pentru comunitatea românească, tot mai prezentă la nivel public în Milano, prin importante acte culturale și artistice.

În cadrul programului tineri români din grupul Nepsis de la Monza au interpretat imnul României și au cântat pe versurile unor poeti români. Studenta Teodora Nacu de la Universitatea de Studi din Milano a făcut o succintă expunere a poeților Nichita Stănescu și Grigore Vieru, importanța mesajului lor literar, patriotic pe care l-au transmis, urmată de o selecție video de interviuri sau poezii recitate de cei doi poeți pe tema limbii române, a valorii pe care o comportă poetul și poezia pentru generatiile care vor lua contact cu aceste creații.

Întâlnirea pe tema Zilei Limbii Române a prilejuit si abordarea tematicii Centenarului României Mari la care sunt asteptate initiative, proiecte care să marcheze acest moment din istoria României. Daniela Nenciulescu, artist plastic a vorbit despre pregătirea în anul 2018 a unei expoziții de artă contemporană care va cuprinde cărți de artist, cu o selectie de texte  ale actului istoric din 1918, un omagiu dedicat Centenarului.

Au luat cuvântul și au intervenit în cadrul manifestării, președinți sau membrii ai unor asociații românești din Lombardia (Asociatia România -Lombardia, Robert Răducescu, Asociatia Orizonturi Latine – Silvica Simonca din Cremona, Asociatia IHTIS din  Cassano D’Adda – Selina Ardelean, membrii din Asociatia San Lorenzo din Como, pr. Gabriel Popescu, Angela Grigor s.a.. Viorel Boldis a facut o scurtă evocare a poetului Grigore Vieru, iar Florentina Niță a recitat din creațiile proprii pe care le-a dedicat acestei aniversări.

În cadrul recitalului la chitară, sustinut de Petrica Bratu toti cei prezenti au avut ocazia să interpreteze impreună pe versurile poetului Alexei Mateevici Limba noastră-i e o comoară.

Evenimentul face parte din proiectul initiat la inceputul anului de CCIr intitulat: Dialog cultural românesc la Milano.

Din partea editurii Rediviva a fost oferite 40 de volume publicate in decursul anilor în colectiile Memorii și Caiete românesti.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508