spot_img

Teatrul și școlile dunărene

Întâlnirea de la Sulina din cadrul proiectului ”Teatrul și școlile dunărene – o strategie dunăreană” a reunit reprezentanți din mai multe centre universitare și instituții de cercetare: Academia de Teatru și Film „Athanor” – Passau (Germania), National Academy for Theatre and Film Arts – Sofia (Bulgaria), Academia de Teatru, Muzică și Arte Plastice Chișinău (Republica Moldova), Universitatea Babes Bolyai Cluj – Facultatea de Teatru și Televiziune, Universitatea de Arte din Târgu Mureș, Universitatea de Arte George Enescu – Facultatea de Teatru (Iași), Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale”  București și Centrul CINETic (Centrul International de Cercetare și Educatie în Tehnologii Inovativ Creative) București. Acestui grup s-a adăugat un invitat prestigios, Beatrice Picon-Vallin, reputat cercetător la Centrul Național de Cercetare Științifică (CNRS) din Paris, profesor universitar și conducător de doctorat în domeniul teatrului.

Scopul principal al întâlnirii a fost acela de a realiza un schimb de idei și de experiență între școli de tradiții și structuri diferite din domeniul teatru și film, precum și identificarea unor posibilități de colaborare și cooperare viitoare între centrele universitare prezente la Sulina, în vederea internaționalizării învățământului universitar de specialitate.

Programul întâlnirilor a fost articulat în jurul mai multor paliere de lucru –  prezentări de metode, ateliere de actorie, conferințe, demonstrații ale noilor tehnologii experiențiale – ce au avut drept temă comună conceptul de teatru medial și deschiderile sale în zona transdisciplinarității.

În deschiderea evenimentului, conf.univ.dr. Nicolae Mandea – rectorul UNATC „I.L.Caragiale”, a subliniat că: „Universitățile de teatru și film sunt într-o etapă de dezvoltare prin definirea misiunii de cercetare și redefinirea misiunii pedagogice, într-un context marcat de revoluția digitală.”

Profesorul și regizorul David Esrig (Academia de Teatru și Film „Athanor”) a prezentat metoda sa de lucru cu actorul, într-o serie de ateliere articulate în jurul a două teme – dramaturgia textului și dramaturgia mișcării – aplicate pe scene din piesa Ulciorul sfărâmat a lui Heinrich von Kleist. Numit de către profesorul Esrig cel mai modern dintre clasicii germani, Kleist pune în această piesă probleme morale fundamentale care au devenit acut prezente în societatea contemporană.

Conceptul de teatru multimedial a fost dezbătut în cadrul unor conferințe în care au fost abordate următoarele teme: „Teatrul medial și caracterul politic al unui teatru în devenire“ – prof. David Esrig (Athanor), „Les nouveaux défis de l’image et du son pour l’acteur. Vers un ”super-acteur”?” – prof. Beatrice Picon-Vallin (CNRS), „Teatrul, cercetarea și interdisciplinaritatea ” – conf.univ.dr. Nicolae Mandea (UNATC).

Profesorul David Esrig a vorbit și despre posibilitățile deschise de noile tehnologii în direcția interdisciplinarității teatru-film, atrăgând atenția că utilizarea noilor tehnici de realitate virtuală în spectacolul de teatru doar pentru noutatea lor, de către artiști care nu cunosc în profunzime legile construcției spectacolului, poate avea efecte negative asupra calității actului artistic.

Profesorul Beatrice Picon-Vallin a abordat în conferința sa arta actorului în interacțiunea cu noile medii, felul în care acestea vor modifica atât metoda de predare a artei actorului, cât și jocul actoricesc.

Intervenția profesorului Nicolae Mandea a fost axată pe problema specificului cercetării artistice și a locului său în raport cu interdisciplinaritatea și cercetarea științifică din alte domenii, în special din perspectiva ideii teatrului ca domeniu al cunoșterii cu un teritoriu și metode specifice.

CINETic București  – Centrul de cercetare avansată UNATC a făcut o serie de prezentări și demonstrații practice despre: tehnologii de filmare 3D, realitate virtuală, software motion capture. În cadrul acestor demonstrații directorul CINETic, regizorul Alexandru Berceanu, a vorbit despre conceptul de teatru imersiv și a prezentat proiectul CINETic realizat în colaborare cu Academia Athanor prin care scene extra-text din piesa Ulciorul sfărâmat sunt realizate în mediul virtual, cu scopul de a fi inserate în spectacol.

Participanții au avut, de asemenea, posibilitatea de a se întâlni cu autoritățile locale – reprezentate de către vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea – Dumitru Mergeani,  primarul orașului Sulina – Nicolae Răduș , Guvernatorul Rezervației Biosferei Deltei Dunării – Matei Mușetescu – și de a discuta posibilități de cooperare în cadrul unei strategii europene de dezvoltare culturală a orașului Sulina, locul în care se poate spune că s-a semnat actul de naștere al actualei UE, prin stabilirea, în anul 1856, a Comisiei Europene a Dunării.

În concluzie s-au desprins mai multe idei privind dezvoltarea proiectului prin lansarea unui festival de film studențesc la Sulian, a unui program special de educație teatrală și cinematografică destinat taberei de copii Sulina și continuarea într-un format planificat și structurat a întâlnirilor interuniverstare.

Evenimentul a inclus și o serie de activități cultural-pedagogice care s-au desfășurat în paralel: proiecții de filme pe faleză și ateliere de teatru destinate copiilor.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508