spot_img

Radio România, la Festivalul Internaţional George Enescu 2017

De 59 ani, încă de la prima ediţie, cea din 1958, Radio România este alături de Festivalul Enescu. Ediţia a 23-a a Festivalului Enescu, care se va desfăşura între 2 şi 24 septembrie, este reflectată pe larg în programele Radio România Muzical şi Radio România Cultural; ştiri şi reportaje vor fi difuzate şi de Radio România Actualităţi şi în reţeaua studiourilor regionale Radio România.

Cele mai multe dintre concertele Festivalului Enescu pot fi ascultate în direct la Radio România Muzical: 70 concerte care se vor desfăşura la Sala Mare a Palatului (seria Mari orchestre ale lumii), la Ateneul Român (seriile Recitaluri şi concerte camerale şi Concertele de la miezul nopţii), Sala mică a Palatului (seria Recitaluri şi concerte camerale) şi Sala Radio (seria Muzica secolului XXI). Concertele de la Ateneul Român şi Sala Mare a Palatului pot fi ascultate în direct şi la Radio România Cultural. Printre concertele difuzate live de cele două posturi de radio se numără câteva dintre cele mai aşteptate din ediţia 2017 a Festivalului Enescu: recitalurile susţinute de Jonas Kaufmann şi Dmitri Hvorostovski, concertele Orchestrei Filarmonicii din München, dirijor Valery Gergiev, ale Filarmonicii Regale din Londra, cu pianista Martha Argerich solistă sau ale Filarmonicii din Israel, cu Zubin Mehta dirijor. În total, peste 12.000 de minute de concerte în direct la Radio România Muzical şi Radio România Cultural.

Programul complet al transmisiunilor directe din Festivalul Enescu poate fi consultat online. http://www.romania-muzical.ro/enescu/2017/. Transmisiunile directe pot fi ascultate şi live online, pe www.romania-muzical.ro şi www.radioromaniacultural.ro, precum şi pe aplicaţiile Radio România Muzical şi Radio România Cultural pentru telefoane inteligente.

Concertele pentru care nu au existat drepturi de transmisie live din partea artiştilor vor fi difuzate în intervalul 25-28 septembrie, la Radio România Muzical şi Radio România Cultural.

Peste 100 de interviuri în exclusivitate, realizat e de redactorii Radio România Muzical şi Radio România Cultural cu artiştii din Festivalul Enescu, vor fi difuzate în pauzele concertelor transmise în direct şi vor putea fi citite pe site-ul Radio România Muzical şi în paginile ziarului festivalului.

Toate evenimentele din Festivalul Enescu – concerte, Piaţa festivalului, Forumul internaţional al Compozitorilor şi alte manifestări conexe, vor fi reflectate în ştirile şi reportajele difuzate la nivelul întregii corporaţii Radio România. Între 2 şi 25 septembrie, în fiecare zi, la ora 9:45, Radio România Muzical realizează o Agendă a Festivalului Enescu.

Radio România este şi principalul vector de promovare a Festivalului în media internaţională prin crearea unei generoase oferte de schimburi muzicale prin Uniunea Europeană de Radio – EBU. Mai mult de 60 de concerte vor putea fi ascultate în întreaga lume prin intermediul posturilor publice de radio membre ale EBU – BBC, Radio France, radiodifuziunile publice germane.

Artiştii Radio România vor fi prezenţi, ca-n fiecare ediţie, în concertele Festivalului George Enescu. Cei mai mici dintre muzicieni, membrii Corului de Copii Radio, sub conducerea lui Voicu Popescu, vor evolua chiar în concertul de deschidere a festivalului din 2 septembrie, în opera Oedipe de George Enescu, alături de Orchestra Filarmonică din Londra, Corul Filarmonicii George Enescu şi o pleiadă de prestigioşi solişti, conduşi de Vladimir Jurowski, directorul artistic al Festivalului Enescu.

În 13 septembrie, Corul Academic şi Orchestra Naţională Radio apar la Sala Mare a Palatului în seria Mari orchestre ale lumii. Sub bagheta dirijorului american cu origini româneşti, Lawrence Foster, va fi interpretată, în premieră românească, opera Mathis der Mahler de Paul Hindemith, o impresionantă desfăşurare de forţe artistice într-una dintre cele mai dificile pagini ale literaturii muzicale.

Corul Academic Radio, pregătit de Ciprian Ţuţu, va urca pe scena Sălii Mari a Palatului şi în 5 septembrie, în cadrul concertului susţinut de Orchestra Naţională Rusă.

În 3 septembrie, Orchestra Naţională Radio poate fi ascultată pe scena în aer liber din Piaţa Festivalului George Enescu. De la ora 20:00, un program spumos condus de dirijorul Cristian Oroşanu, ce-l are solist pe violonistul Roman Patočka. În 5 septembrie este rândul Orchestrei de Cameră să urce pe scena din Piaţa Festivalului George Enescu: de la ora 20:30, va evolua sub bagheta dirijorului Tiberiu Oprea, cu pianista Mădălina Paşol solistă.

Sala Radio găzduieşte seria Muzica secolului XXI: ansambluri celebre vor interpreta lucrări, cele mai multe, în primă audiţie românească, cu participarea extraordinară a compozitorilor acestor opusuri, mulţi dintre ei, de asemenea, pentru prima dată la Bucureşti. În foaierul Sălii Radio, poate fi vizitată expoziţia Matematică şi muzică, parte a proiectului Bucureştiul creativ.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508