spot_img

Extraterestrul c’est moi!

UFO, pus, recent, pe scena Naționalului bucureștean, e un binevenit pretext de a ne privi în oglinzi imaginare și de a (ne)cântări felul în care ne grăbim, mai repede sau mai încet, spre ieșirea din cotidian și din tipare. Dincolo de scenografia actualizată la epoca rețelelor, dincolo de retorica asumată a descoperirii unui son interior, „extraterestru”, relația actori-discurs-public poate fi oricând interșanjabilă pentru că imaginea extraterestrului e mereu o altă imagine interioară, mereu un semn al interpretării! Astfel, oricând putem răsufla izbăvitor:  Extraterestrul c’est  moi!

Duminică, 17 septembrie 2017, a avut loc prima premieră din această stagiune a Teatrului Național din București, ”UFO”, de Ivan Vyrypaev, în viziunea regizorală a lui Bobi Pricop. În distribuție: Ada Galeș, Istvan Teglaș, Ciprian Nicula, Mihai Călin, Raluca Aprodu, Medeea Marinescu, Ion Caramitru (în ordinea indicată de autor). Medii virtuale 3D (construite de Paul Spike), live-video (coordonat de Tudor Panduru), o construcție sceno-tehnică inventivă (Paul Popescu și Mizdan) și muzica originală a lui Alexei Țurcan construiesc povestea scrisă de Ivan Vyrypaev.

Spectacolul începe cu apariția regizorului care citește explicația autorului despre ceea ce spectatorii aflați în Sala Pictura a Teatrului Național urmează să vadă. O apariție care ia prin surprindere, dar lasă să se intuiască faptul că ”UFO” nu este un spectacol oarecare, așa cum nici unul dintre spectacolele regizate de Bobi Pricop nu sunt simple spectacole, sunt povești senzorialo – digitale încărcate de emoție, de care nu te desprinzi fără a-ți analiza măcar puțin viața și sufletul.

Obiect zburător neidentificat (OZN) sau UFO (Unidentified Flying Object) este denumirea generică dată corpurilor zburătoare reale sau aparente, care nu pot fi identificate drept ceva cunoscut (fenomen natural sau creaţie omenească), nici după o investigaţie de specialitate. Spectacolul UFO nu este despre extratereștrii. Spectacolul UFO este despre oameni, suflet, emoții, revelații.

Autorul rus Ivan Vyrypaev spune poveștile unor oameni care au avut contact cu civilizații extraterestre. Fiecare astfel de întâlnire este de fapt o călătorie în interiorul ființei, o descoperire a unor teorii neexplorate, o deschidere către spiritualitate. Toate personajele care vorbesc despre întâlnirea cu extratereștrii, vorbesc de fapt despre modul în care s-au îmbogățit sufletește pentru tot restul vieții. Vorbesc despre revelații. Vorbesc despre regăsirea simplității și a frumuseții vieții.

Distribuția este foarte bine aleasă.  Din prima clipă ești atras în povestea personajelor. Nici unul dintre personaje nu te îndepărtează deloc de poveste. Ești acolo. Ești în poveste. Povestea lor devine și povestea ta. Revelațiile lor devin și revelațiile tale. Vocea ta interioară spune: Da, așa e! De multe ori mă iluzionez, mă auto-amăgesc. Da, pentru a supraviețui trebuie să-mi cunosc lumea mea, să fiu conștient(ă) de propria-mi lume interioară!

”Pentru a te conecta la realitate trebuie, treptat, să devii conștient de tine însuți, de corpul tău, de respirație, de mâini, de locul în care te afli, de gândurile tale, de acțiunile tale, de emoții, să conștientizezi cât mai mult din ceea ce se petrece în jurul tău. ”- Ivan Vyrypaev, în interviul publicat în broșura- program a spectacolului, interviu realizat după premiera spectacolului UFO, la Teatrul Praktika din Moscova, în anul 2014.

Dacă vreți să vedeți actori valoroși, un spectacol care face din suflet un performance, dacă vreți să călătoriți în propriul suflet, mergeți să vedeți spectacolul UFO de la Teatrul Național din București.

UFO

de Ivan Vyrypaev

Traducere: Mașa Dinescu

Regie: Bobi Pricop

Scenografie: Paul Popescu & Mizdan – Modulab

Concept video: Paul Spike & Tudor Panduru – Evil Twin Studio

Muzica originală: Alexei Țurcan

Costume și asistență decor: Ana Ienașcu

Light design: Cristian Șimon

Operare video: Florin Boicescu

Sunet: Octavian Vasile

Regia tehnică: Andi Tuinea

UFO este cel de-al doilea spectacol montat de Bobi Pricop la TNB (în premieră națională), după multipremiatul O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții, și este a doua punere în scenă a sa după un text de Vyrypaev – „Iluzii” având premiera în 2015 la Teatrul Național „Marin Sorescu”, din Craiova.

Următoarele reprezentații:

21 septembrie 2017 (Sala Pictura), ora 20:00

04 octombrie 2017 (Sala Pictura), ora 20:00

05 octombrie 2017 (Sala Pictura), ora 20:00

Simona IONIȚĂ

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508