spot_img

Două săptămâni fără Mirce

Pe Mirce l-am cunoscut prin 1988. El era clasa a noua, eu a unsprezecea, la Liceul Pedagogic din Constanța. Primisem o misiune grea, de la profesorul Florin Pietreanu (care coordona cenaclul literar din Liceul Mircea-cel-Bătrân): să-i dau un premiu literar pentru o poezie. Cum naiba a luat copilul ăsta, un premiu literar pentru o singură poezie, în timp ce eu nu puteam să iau pentru un calup de poeme? L-am prins, într-o recreație, și i-am dat mapa albastră cu diploma cartonată & cărțile adjuvante. S-a bucurat de cărți, diploma a aruncat-o în ghiozdan, fără s-o citească, iar mapa albastră, chicioasă, de un albastru infinit, puțin spre ceruleum, mi-a trântit-o-n brațe (“să-i dăm mesagerului, ce i se cuvine”). Cu delicatețe. Cu aceeași delicatețe cu care a venit în cenaclu, devenind într-un timp foarte scurt un tânăr condei, care câștiga premii & drumuri prin taberele de creație naționale. Au urmat anii de lecturi comune, când mergeam la Biblioteca Județeană din Constanța (vis-à-vis de Catedrală) și citeam/scriam pe rupte în sala de audiții, ascultând Vivaldi, Mozart sau Rahmaninov. La un moment dat l-am dus în Coiciu, la o secție de împrumut a B.J.C., unde Mirce l-a descoperit pe Mircea Ivănescu [Poesii nouă (Dacia, 1982), Poeme nouă (Cartea Românească, 1983), Alte poeme nouă (Cartea Românească 1986)] iar eu pe Virgil Mazilescu (Guillaume poetul și administratorul). El pe Llosa (Conversație la catedrală, ediția din 1988, tradusă de Mihai Cantuniari), iar eu pe Papini (Un om sfârșit, ediția apărută în 1969 la E.p.L.U.). El pe Dimov, eu pe Sorescu. El pe Cărtărescu, eu pe Iaru. Schimbam cărțile-ntre noi, cum schimbă frații buni șosetele, iar hiturile anului nostru de lectură erau proaspătul roman Conversație la catedrală & superba antologie Aer cu diamante. Era atât de bine aprovizionată biblioteca din Coiciu, încât devoram, săptămânal, câte zece cărți, fiecare! La un control psihiatric puteam fi diagnosticați, fără probleme, cu toxiinfecție beletristică acută

În decembrie 1993, Mirce m-a adus în Cenaclul de Marți, care începuse în vechiul sediu al Universității Ovidius. M-a salvat, după ce lipsisem vreo doi ani din Constanța. Am început să retrăiesc  în umbra scris-citititului, cum îi plăcea lui să spună. Acolo, în cenaclul ăla supermișto, coordonat de Marin Mincu, am citit din primul meu volum, Anticulinare, pe care mi l-a publicat Cis la Arhipelag… A urmat ASALT-ul, Suplimentul de Marți până luni al ziarului Observator, Revista de Marți, proiecte în care Mirce a crezut, proiecte care au spart, puțin câte puțin, plasticul ovid, transparent & foarte elastic, care vidase, în ultimele decenii, orașul Constanța.

Eu sunt amicul “nedespărțit și siamez”, din “Mircea Țuglea – Auto-bibliografie”, un amic (oare, în cazul ăsta, vine de la ceva foarte mic?) care l-a părăsit, până la urmă, și a fugit în Sulina, apoi în București, care a fost insensibil la problemele lui, dar care l-a iubit, așa cum știe el s-o facă…

Cu două săptămâni înainte de teribilul accident din data de 19 august (când i s-a făcut rău, în mare…) m-am văzut cu el de câteva ori. Sau, mai bine zis, am petrecut cu el câteva zile. Era schimbat fizic  & dispăruse din el condotierul polemic, cu care-mi făcea plăcere să mă duelez… Era luminat, deja, de o altă lume! Ne plimbam pe faleza de lângă Cazino și discutam despre romanul lui, Grazia, care o să apară la Polirom, când am ajuns la aceeași concluzie: Viitorul romanului va fi romanul distopic, sau nu va fi deloc! La scurt timp, Mircea a adăugat, șăgalnic, în dulcele stil Mincu: O să vezi în toamnă, cât de distopic poate să fie romanul românesc

Până la urmă, dispariția lui stă tot într-o distopie. În care colegii de la Universitatea Ovidius îl ejectează (…era angajat la plata cu ora, chiar dacă muncea de zece ori mai mult!), veleitarii locali profită de el, de fiecare dată, iar Uniunea Scriitorilor, reprezentată de Manolescu, n-a pomenit un rând la moartea lui! Pe situl oficial al U.S.R., nimic, pe situl U.S.R.-Filiala Dobrogea, nimic (știu, era membru în Filiala București Poezie), în revistele culturale care apar sub sigla uniunii, nimic. N-au trimis o floare (o coroană îi costa prea mult!)! L-au pedepsit, pentru că era membru în Grupul pentru Reforma U.S.R. …

Ca și Paul Celan, Mircea Țuglea a murit în apă & a trăit cu totul într-o literatură mică, care nu l-a meritat.

Grigore Șoitu

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508