spot_img

Iubirea de părinte…

Pentru noi, Românii, Primul Război Mondial a însemnat multă jertfă de sânge, implicarea în luptă având un nobil scop: recuperarea teritoriilor româneşti şi – Unirea cea Mare. Şi foarte important, de reţinut, pentru că arareori, se aminteşte, pe câmpul de luptă, în uireşul morţii, alături de luptătorii cu arma în mână, au fost, deopotrivă, medicii şi preoţii. Pe front, toţi medicii şi preoţii români s-au dovedit curajoşi, demni, patrioţi, încurajând şi însufleţind pe oşteni.

Dintre sutele şi sutele de preoţi care au lăsat evocări însemnate despre acest moment istoric, merită să-l amintim şi pe scriitorul-preot Neculai V. Hodoroabă (Hănţeşti-Dorohoi, 17 februarie 1888 – 6 ianuarie 1949, Bucureşti), nu pentru că ar fi săvârşit acte de eroism, ci pentru că a trăit botezul morţii alături de bravii noştri români. E adevărat, a  fost mobilizat preot confesor, cu gradul de locotenent, la Regimentul 69 Infanterie şi Brigada X Artilerie (1916 – 1918), şi se va retrage la vatră cu gradul de căpitan asimilat. În perioada celor doi ani, pe front, Părintele Hodoroabă a săvârşit Serviciul religios, zilnic. Rolul esenţial era încurajarea oştenilor. I-a înţeles, le-a mângâiat  suferinţa. După război, experienţa sa l-a determinat să aştearnă pe hârtie multe întâmplări reale, nu pentru a sensibiliza pe cititor, ci de a transmite un mesaj viitorimii:

Să nu vă uitaţi eroii!

Şi pentru a înţelege, la modul cel concret, cum se-nfăţişează durerea, merită să lecturăm textul următor,

Iubirea de părinte…

„Un proverb spune că morţii se uită uşor. Proverbul are în el o bună parte de adevăr, căci adeseori omul uită de cei plecaţi pentru totdeauna din lumea aceasta, fie ei prieteni, sau rude. Mai greu însă uită cineva de copiii sau de părinţii săi. Greutăţile vieţii şi plăcerile ei îndreaptă ochii omului în altă parte decât înspre cărarea cimitirului, de care prin instinct omul se îndepărtează cuprins de fiori. Încet, dar sistematic, uitarea îşi cerne pulberea ei măruntă dar deasă deasupra mormintelor. Zi după zi, despre cel mort, tot mai puţine lacrimi, tot mai puţine vorbe. E o condamnare a firii de la care fac excepţie numai eroii, oamenii mari şi acei care lasă în urma lor o dâră luminoasă. Restul, masa anonimă, dispare generaţie după generaţie şi peste ea se aşterne vălul rece al uitării eterne.

M-a impresionat în chip deosebit mai zilele trecute un fapt, pe care nu voiesc a-l lăsa nerelevat. Într-un mare local public din localitate. Am deschis uşa şi am intrat c-o hârtie într-un birou lăturalnic. Funcţionarul, un om de peste 50 de ani, se întreţinea cu-n cetăţean care sta lângă o altă masă. Îşi puse hârtiile la curent şi acum se plimba prin odaie, gânditor, cu paşi mărunţi. Mi-a luat politicos hârtia şi m-a servit c-o amabilitate, cum n-o găseşti la mulţi funcţionari publici de la noi.

Mi-am aruncat între timp ochii pe birou. Rânduială peste tot. Dar iată şi o fotografie pusă în ramă. Era a unui tânăr locotenent, care aducea cu funcţionarul. Era chipul unui mort. Citesc pe ea cuvinte scrise cu cerneală apăsat, ca să nu se şteargă curând: <Iubitul meu fiu, locotenent…, mort pentru ţară… la 1917>.

Între dosare, lângă călimara de pe birou, stă chipul tânărului ofiţer căzut pe front, pentru ţară. Pierderea pentru părinte este ireparabilă. Au trecut 11 ani şi rana din inima părintelui nu s-a cicatrizat. L-a iubit mult, îi are chipul şi-acasă, dar nu vrea să-l uite nici în orele de serviciu, de aceea şi-a pus fotografia lui dinainte.

Părinte bun, duios după copil.

Părinte cu rana în suflet după un erou, nevinovată în scurgerea celor 11 ani, admir dragostea ta pentru copil. Gestul tău e demn de imitat.

Mângâie-te şi nu deznădăjdui. Îl vei vedea dincolo, într-o lume mai bună, unde Dumnezeu va fi aproape, iar viaţa va curge ca un râu, eternă ca însăşi Dumnezeirea” *).

Acest text nu ne transmite doar rana unui părinte, ci prin acest exemplu, noi, cei de astăzi, s-ar cuveni să înţelegem RANA tuturor urmaşilor EROILOR noştri ROMÂNI!

Dragi compatrioţi, nu-i uitaţi pe acei adormiţi pe câmpul de luptă! Ei au luptat, au fost răniţi, trupul le-a fost sfârtecat, au fost desfiguraţi, au fost mutilaţi…, dar până în ultima clipă, ei au strigat: Trăiască România cea Mare!

O floare, prieteni, pentru eroii neamului, în neuitare!

*). Pr. Neculai V. Hodoroabă – Iubirea de părinte… (cotidianul „Opinia”, Iaşi, miercuri, 27 iunie 1928, p. 1)

Livia Ciupercă

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508