spot_img

”La nivelul copiilor nu trebuie să cobori, ei sunt oameni ca și noi, doar lipsiți de experiență”

Luni, 28 august 2017, la sediul Institutului Cultural Român din București, a avut loc lansarea antologiei ”Cartea basmelor”, de Petre Crăciun, apărută la Editura Zorio. La eveniment au participat criticul literar Alex Ștefănescu, etnologul prof. univ. dr. Nicolae Constantinescu, Victor Gh Stan (președintele Filialei pentru copii și tineret a Uniunii Scriitorilor), artistul plastic brăilean Hugo Mărăcineanu (ilustatorul cărții), scriitorul Alexandru Plăcintă (Chișinău), Monica Benedic (cantautor) și Carla Lucaci (elev-interpret), din comuna Ploscuțeni, Vrancea, elevi de la Colegiul German Goethe, doamna Cătălina Crăciun ( soția autorului și tehnoredactor al volumului) și numeroși iubitori ai literaturii pentru copii.

”Mă bucur că prilejul pentru care dumneavoastră sunteți aici este apariția unei cărți de basme. Poate unii credeau că basmele nu au nici un viitor și că țin de trecut, dar nu este așa. Basmele plac copiilor, dar și părinților, profesorilor și celor care au nevoie de povești și de basme. Domnul Hugo Mărăcineanu a dat o notă aparte acestei cărți, a reușit să-i dea niște haine foarte frumoase, lucru pentru care îi mulțumesc”, a spus domnul Petre Crăciun în deschiderea evenimentului.

Volumul lansat adună cele mai frumoase 50 de basme scrise de scriitorul Petre Crăciun în ultimii 25 de ani. Ediția cuprinde textele publicate în volumele ”Basme” (2013), ”Basme pentru familia mea” (2014) și ”Povești din Țara Copiilor Fericiți” (2016), la care au fost adăugate 14 basme inedite, nepublicate niciodată în volum.

Criticul literar Alex Ștefănescu: ”Petre Crăciun este prietenul meu și toți prietenii mei scriu bine, însă întâi am constatat că scrie bine, apoi mi-a devenit prieten. Nu mă împrietenesc cu oameni care scriu prost. Eu nu mint critica literară niciodată, doar poate greșesc câteodată. Nu mint nu pentru că aș fi cinstit ci pentru că îmi iubesc foarte mult profesia și nu pot să-mi bat joc de ceva la care țin. Petre Crăciun este un autor de basme atât de bun încât îl consider un clasic în viață. Basmul nu este un gen minor, literatura pentru copii nu este un gen minor. Este tot liteartură, dar mai bună. Mari spirite ale literaturii române au fost interesate de basm. Dacă ne gândim la Eminescu, cel mai celebru poem al său, Luceafărul, este un basm, Călin ( file din poveste) este un basm de la început până la sfârșit. Petre Crăciun scrie basme pe care le recunoști ca basme. Nu seamănă cu basmele pe care le cunoaștem din tradiția noastră, dar le recunoști ca basme pentru că au farmec. Au originalitate și continuitate. Îmi place că nu face liteartură pentru copii maimuțărindu-i pe copii. Unii cred că, copiii sunt infantili, crezând că prin diminutive coboară la nivelul opiilor, dar copiii înțeleg de multe ori mai mult decât noi. La nivelul copiilor nu trebuie să cobori, ei sunt oameni ca și noi, doar lipsiți de experiență. Îmi place foarte mult la Petre Crăciun că nu folosește diminutive. Îmi place limba română aleasă. Poți să înveți limba română pe baza acestor texte. Petre Crăciun nu este niciodată previzibil. Mă bucur foarte mult că scrie și că are un public al lui.”

Trei elevi de la Colegiul German Goethe au citit basmul ”Floarea Înțelepciunii și Iarba Puterii”, iar lectura a fost încheiată chiar de autor.

Momentele muzicale oferite de Monica Benedic (cantautor) și Carla Lucaci (elev-interpret), din comuna Ploscuțeni, Vrancea, după versurile autorului, au emoționat publicul prezent în sală.

Au mai luat cuvântul etnologul prof. univ. dr. Nicolae Constantinescu, Victor Gh Stan, președintele Filialei pentru copii și tineret a Uniunii Scriitorilor, artistul plastic brăilean Hugo Mărăcineanu, ilustatorul cărții și scriitorul Alexandru Plăcintă (Chișinău).

La final a fost lansată și pagina de web a scriitorului, www.petrecraciun.ro.

Petre Crăciun s-a născut la data de 29 august 1962 la Giurgiu, este membru al Uniunii Scriitorilor, Filiala pentru copii și tineret, a scris 16 volume pentru copii, primind Premiul Uniunii Scriitorilor în anul 2016 pentru romanul ”Cu Andersen în Regatul Poveștilor” și premiul Filialei pentru copii în anul 2014, pentru volumul ”Basme” (2013).

A fost invitatul României la Târgul Internațional de Carte pentru copii de la Bologna din 2016 și participă la numeroase întâlniri cu copiii din țară și de peste hotare.
La sediul ICR au mai fost lansate volumele ”Basme pentru familia mea” și ”Cu Andersen în Regatul Poveștilor”.
Autorul a fost invitatul Institutului Cultural ”Dimitrie Cantemir”, din Istanbul, pentru a participa la Festivalul Internațional de Literatură ”Tanpinar”, având cinci întâlniri cu elevi din Turcia, cărora le-a fost prezentat volumul ”The Girl în the Rose”.
Tot la invitația ICR, Petre Crăciun s-a întâlnit cu românii din Valea Timocului, citindu-le basme proprii în biserica din Gorneana și oferindu-le cărți pentru copii.

Text & foto: Simona IONIȚĂ

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508