spot_img

Proiectul „Cotroceni Creativ“

Muzeul Naţional Cotroceni implementează proiectul ”Cotroceni Creativ” prin care îşi propune să identifice metode actuale de valorificare a patrimoniului muzeal, capabile să repoziţioneze instituţia în spaţiul cultural bucureştean. Finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, proiectul provoacă la dialog instituţiile publice de cultură şi actorii din industriile creative. Proiectul ”Cotroceni Creativ” este realizat în parteneriat cu Fundaţia Gala Societăţii Civile, Primăria Municipiului Bucureşti prin creart – Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie şi Castel Film.

În cadrul acestui proiect, Muzeul Naţional Cotroceni, împreună cu The Institute, lansează concursul de design de obiect Cotroceni Creativ. Concursul, dedicat artiștilor activi în industriile creative, îndeosebi studenților și tinerilor debutanți, are ca tematică reinterpretarea elementelor identitare ale Muzeului Național Cotroceni, pornind de la istoria spațiului cultural, de la figurile istorice asociate cu muzeul sau de la patrimoniul deţinut (artă decorativă, arte plastice, fotografie, carte veche).

DESPRE CONCURS:
Înscrierea în concurs se face până pe 25 august 2017 şi presupune depunerea unei propuneri de concept de obiect pornind de la elementele identitare ale Muzeului Naţional Cotroceni.
Înscrierea se face prin completarea aplicaţiei disponibile pe www.institute.ro/cotrocenicreativ.
Propunerile vor consta în proiecte de obiecte sau seturi de obiecte, autentice și originale, cu caracteristici specifice suvenirurilor: funcționale și practice, decorative și reprezentative pentru Muzeu, astfel încât experiența vizitatorilor să poată fi prelungită post-vizitare.
Obiectele pot fi ustensile și produse tableware, accesorii vestimentare, decorațiuni, produse de papetărie și design grafic, țesături, textile și alte produse, decorative și utilitare, obiecte versatile, capabile să reflecte valorile și identitatea Muzeului.
Propunerile de obiect vor fi jurizate de Radu Manelici – graphic designer și profesor la departamentul de design de la UNArte, Liviu Sebastian Jicman – director general Muzeul Naţional Cotroceni, Andrei Borţun – iniţiator al Romanian Design Week şi The Institute, Ruxandra Sacaliș – arhitect și designer de obiect, Elis Popescu – redactor şef Designist, Roxana Bedrule – manager cultural. În urma evaluării propunerilor, juriul va acorda 5 premii în valoare de 10.000 lei fiecare. Premiul va acoperi atât dezvoltarea prototipului, cât şi realizarea unei serii de minim 40 de bucăți.
Premiile sunt acordate de AFCN, Primăria Municipiului Bucureşti prin creart – Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie şi Castel Film.
Proiectele câştigătoare vor fi prezentate în luna octombrie în cadrul evenimentului Diploma, inițiat de The Institute și în contextul evenimentelor organizate de Muzeul Naţional Cotroceni şi de parteneri.

Calendar concurs:
12 iulie – lansare concurs
12 iulie – 25 august – înscrieri online, prin formularul de concurs, în pagina dedicată de pe institute.ro
25 august – 4 septembrie – jurizare
5 septembrie – anunțarea câștigătorilor
5 septembrie – 5 octombrie – perioadă de producție pentru mini seria de 40 de obiecte
6 octombrie – expunerea proiectelor câştigătoare în cadrul DIPLOMA

Mai multe detalii despre concurs www.muzeulcotroceni.ro/proiecte/regulament_cotroceni_creativ.pdf

****

Componența juriului concursului Cotroceni creativ a fost modificată. Doamna Eliza Yokina (arhitect partener la studioul CUMULUS și designer de produs) va face parte din juriu. Așadar, componența finală a juriului este:

Radu Manelici (designer grafic și profesor al departamentului de design al Universității Naționale de Arte din București), Ruxandra Sacaliș(arhitect și designer de obiect), Andrei Borțun (inițiator al Romanian Design Week), Eliza Yokina (arhitect partener la studioul CUMULUS si designer de produs), Liviu Sebastian Jicman (director general al Muzeului Naţional Cotroceni) și Roxana Bedrule (manager cultural).

Reamintim principalele aspecte privind concursul, care a fost lansat miercuri, 12 iulie:

Muzeul Național Cotroceni lansează Cotroceni creativ, un concurs de design de obiect, pentru a găsi soluții actuale de valorificare a identității și specificului Muzeului, un spațiu în care memoria istorică și culturală a României se împletește cu artele plastice și decorative.

Organizat în parteneriat cu The Institute, concursul invită artiștii din industriile creative să propună, până pe 25 august, obiecte inspirate din patrimoniul cultural al Muzeului, fie că au în centru figurile istorice asociate cu acesta sau pornesc de la zona artelor decorative și plastice.

Propunerile vor consta în proiecte de obiecte sau seturi de obiecte, autentice și originale, cu caracteristici specifice suvenirurilor: funcționale și practice, decorative și reprezentative pentru Muzeu, astfel încât experiența vizitatorilor să poată fi prelungită post-vizitare.

La concurs pot participa profesioniști, studenți și amatori, de pe întreg teritoriul României, iar obiectele pot fi: ustensile și produse tableware, accesorii vestimentare, decorațiuni, produse de papetărie și design grafic, țesături, textile și alte produse, decorative și utilitare, care pot fi fabricate în serie.

Înscrierile în competiție se fac prin completarea formularului de aici: www.institute.ro/cotrocenicreativ

Regulamentul concursului și mai multe informaţii aici:

www.muzeulcotroceni.ro/proiecte/cotrocenicreativ și www.facebook.com/Cotrocenicreativ

Concursul Cotroceni Creativ este lansat în cadrul proiectului care poartă același nume, inițiat de Muzeul Național Cotroceni, în parteneriat cu The Institute, Primăria Municipiului București prin creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, Castel Film și Fundația Gala Societății Civile. Proiectul este co-finanţat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN)

Comunicatul de presă privind lansarea concursului este disponibil aici: http://www.muzeulcotroceni.ro/comunicate_de_presa/2017/18%2012_iulie.html

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508