spot_img

Festivalul Promenadelor Brașovului

În perioada 8 – 22 iulie 2017, timp de 15 zile, Brașovul își va dezvălui creativitatea, istoria și efervescența printr-un Festival inedit în peisajul românesc care își propune să revitalizeze promenadele istorice și mult mai mult de atât. Cu peste 70 de artiști, ateliere interactive, concerte jazz, rock, fanfară, tururi ghidate, proiecții, reconstituiri istorice, expoziții și multe alte surprize, prima ediție a Festivalului își propune să fondeze o nouă mentalitate dedicată bucuriei de a fi la… Promenadă. Intrarea va fi liberă la toate evenimentele Festivalului. Spațiile de desfășurare vor fi: Promenada  de Sus (Sub Tâmpa și Bastionul Țesătorilor), Promenada de Jos (Parcul Nicolae Titulescu), Promenada Regală (lângă Bastionul Graft și După Ziduri) și Piața Sfatului. Timp de 3 săptămâni, cu evenimente de amploare organizate în mod deosebit în weekend-uri, Festivalul își propune să devină curând un reper pe harta evenimentelor estivale din România.

Publicul va fi invitat să redescopere plimbarea în aer liber, într-un itinerariu artistic despre vechi și nou. Fiindcă Promenada a reprezentat dintotdeauna o linie de intersecție între vechi și nou. Promenadele vechi cultivau plăcerea de a admira o zonă de belvedere, reprezentând, în același timp, o zonă în care se etala tot ce era mai frumos, mai nou apărut în societate. Un spațiu în care este promovată diversitatea prin întregul său spectacol. Apar mașini noi, locuri noi, cafenele noi, sedii noi, distracții noi, arte noi.

Primul eveniment care unește sub același concept îmbinarea dintre istorie – muzică – artă

Prin cele peste 40 de evenimente, Festivalul își propune să revalorifice spațiile tradiționale de plimbare prin intermediul a trei coordonate: istorie – muzică – artă, prilej cu care activitățile Festivalului vor contura firesc un nou tip de promenadă, contemporană.

Festivalul va porni de la reconstituire istorică până la cea mai nouă muzică metal rock și cea mai în vogă muzică jazz. Reunite sub tema „Lumea cea nouă”, activitățile festivalului vor prezenta „noutatea” așa cum a apărut în istorie, însă și noutatea contemporană dată de noul concept al Promenadei. Cu alte cuvinte, Festivalul Promenadelor Brașovului cuprinde, prin toate evenimentele sale, o componentă de intervenție culturală de regenerare urbană.

Pe lângă faimoasele concerte de fanfară, Promenadele au găzduit diverse activități culturale (cinematograf, festivități locale) și au inspirat artiștii epocii.  Ca o urmare firească, organizatorii propun trei noi promenade grupate tematic: Promenada Artelor, Promenada Copiilor și Promenada Istorică, fiecare marcate de evenimente inedite.

PROMENADA ARTELOR este zona dedicată muzicii, fotografiei și filmului. Aici vor avea loc concerte rock (Sub Tâmpa), jazz (După Ziduri) și proiecții de filme artistice (Bastionul Țesătorilor). Concertele sunt programate în fiecare sâmbătă seara.

Primul concert va avea loc sâmbătă, 8 iulie, de la ora 20:00, unde vor participa finaliștii prestigiosului concurs internațional Wacken Metal Battle, etapa România 2017. Revelațiile anului în materie de metal românesc E-An-Na, Guerrillas, Saddayah, Divided By Perception vor concerta în aer liber la Promenada de Sub Tâmpa.

Cel de-al doilea concert va avea loc sâmbătă, 15 iulie, de la ora 19.00, la Promenada După Ziduri, prin recitalul a trei dintre cele mai apreciate trupe de jazz autohtone: Irina Sârbu Band (cu Ciprian Parghel – contrabas, Tudor Parghel – percuții și Puiu Pascu – pian), A-C Leonte Band (Ana Cristina Leonte – voce, Tavi Scurtu – percuție) și New Landscapes (Ana Maria Galea – voce, Daniel Csikos – pian, Răzvan Cojanu – contrabas).

Iar cel de-al treilea concert, parte din Promenada Istorică, va avea loc sâmbătă, 22 iulie, la închiderea Festivalului, în Piața Sfatului, de la ora 19:00, cu participarea extraordinară a fanfarelor militare. Detalii, în rândurile de mai jos.

PROMENADA COPIILOR este zona educației culturale, cu activități creative și educative: ateliere de confecționat mici instrumente muzicale, ateliere de povești sonore, ateliere de desen, ateliere de colorat litografie istorică, ateliere de sculptură în lemn – modele din perioada Belle Epoque și interbelic, ateliere de bandă desenată istorică și gala câștigătorilor festivalului școlar de teatru ,,Lumea scenei cu cei mici”.

PROMENADA ISTORICĂ este rezervată Promenadelor de altădată, cu expoziția în aer liber de fotografie istorică Promenada Brașovului de altădată (Promenada de Jos); expoziția tematică inspirată din contextul istoric și artistic al promenadelor (Bastionul Graft), cu sprijinul doamnei Adina Nanu (singura autoare din România care a scris despre istoria costumului); reconstituiri istorice în costume de epocă de la sfârșitul secolului XIX, dar și din perioada interbelică (activitate coordonată de domnul Adrian – Silvan Ionescu, directorul Institutului de Istoria Artei ,,George Oprescu” București), tururi ghidate ,,Cetatea Brașovului văzută din Promenadă”, un decor de fotografie istorică ,,Salutări din Brașov”, un oficiu poștal pentru corespondență de epocă, și, poate cel mai spectaculos eveniment al festivalului, concertul de muzică de promenadă cu participarea celei mai importante fanfare militare din România, Muzica Reprezentativă a MAPN – pentru prima dată în orașul Brașov după o absență de aproape 30 de ani –  și, nu în ultimul rând, participarea Muzicii Academiei Forțelor Aeriene „Henri Coandădin Brașov. Concertul fanfarelor va avea loc sâmbătă, 22 iulie, de la ora 19:00 în Piața Sfatului.

Festivalul Promenadelor Brașovului este organizat de UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România și Muzeul Județean de Istorie Brașov, fiind finanțat din bugetul Municipiului Brașov și cofinațat de Consiliul Județean Brașov.

Vă invităm să fiți la curent cu noutățile urmărind pagina de Faceboook: Festivalul Promenadelor Brașovului și să treceți în agendă evenimentele preferate. Programul complet se află și pe site-ul organizatorilor: www.ucimr.ro/festivalulpromenadelor

Despre UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România

UCIMR susține și promovează tinerii interpreți români, prin programul Oportunități la Tine Acasă, lansat în anul 2009. Programul acordă oportunități de afirmare tinerilor muzicieni prin cele peste 100 de concerte organizate în orașe din toată țara, anual. Concertele fac parte din stagiuni independente, festivaluri, cursuri de perfecționare cu maeștri internaționali și concursuri în țară și în străinătate, sprijinite de instituții publice și companii din mediul privat.

De-a lungul timpului, UCIMR a câștigat în competiție deschisă proiecte de finanțare și sponsorizări pentru continuitatea evenimentelor, fiind mereu aproape de sectorul creativ.

Evenimentele programului sunt vizionate anual de minimum 10.000 de spectatori în sală și de peste 600.000 de persoane în mediul online.

Despre Muzeul Județean de Istorie Brașov

Muzeul Județean de Istorie Brașov este între cele mai importante instituții culturale publice ale județului Brașov.

Deține cel mai mare patrimoniu istoric mobil al judetului Brasov (159.255 piese). Este liderul muzeelor Brașovului după criteriul numărului total anual de vizitatori, inclusiv categoria de beneficiari tineri și elevi.

Are o agendă culturală anuală bogată și parteneriate naționale și internaționale. În 2016 a organizat la nivel național singura expoziție dedicată aniversării Centenarului Vânătorilor de Munte din România și una dintre cele mai importante expoziții despre intrarea României în Primul Război Mondial.

A organizat Festivalul internațional de reconstituire istorică ,,Brasov 1916″, singurul eveniment de reconstituire istorică din România de tip festival în anul 2016 care s-a înscris în circuitul european al evenimentelor de reconstituire istorică dedicate Primului Război Mondial. La festival au participat 88 reenactori din România, Cehia, Austria și Marea Britanie.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508